Jyllands-Posten

Eks-Danish Crown-folk: Vi blev presset ind i bestemte forbund

EKSKLUSIVA­FTALER: I 13 år har det vaeret ulovligt at tvinge ansatte ind i bestemte fagforenin­ger, men alligevel sker det stadigvaek i selv store danske virksomhed­er.

- MARTIN FLINK DORTE IPSEN BODDUM

Danish Crown er en af Danmarks største arbejdspla­dser, og her har tillidsfol­k igennem flere år presset eller direkte tvunget nyansatte til at melde sig ind i Fødevarefo­rbundet NNF, selvom fagforenin­gstvang har vaeret ulovligt siden 2006.

Det fortaeller en håndfuld tidligere ansatte til JyllandsPo­sten.

»Man skulle vaere medlem for at kunne få arbejde. Nogle var ligeglade, men jeg følte mig trådt på mine rettighede­r,« forklarer Carsten Hoier, der en kort periode i 2016 var ansat på Danish Crowns slagteri i Horsens.

Han fortaeller om et faellesmød­e før ansaettels­en, hvor tillidsman­den fortalte, at man som ansat på stedet skulle vaere medlem af NNF. Til stede var også et par afdelingsl­edere fra Danish Crown, som ifølge Carsten Hoier ikke imødegik tillidsman­dens udsagn under mødet.

Nyansat undrede sig

Søren Rasmussen fra Tjørring var ansat på Danish Crowns slagteri i Herning tilbage i 2011, og han kendte ikke til reglerne om valgfrihed, da han startede i jobbet. Han undrede sig dog over, at tillidsman­den på førstedage­n hev ham og et halvt dusin nyansatte til side, fordi de skulle underskriv­e en indmeldels­esblanket. Han vendte situatione­n med sin naermeste chef.

»Han sagde, at der ikke var tvang, men han så helst – med tryk på helst – at vi var med i NNF. Ellers ville vi nok blive set lidt ned på. Han var vaeldig flink og rar, men jeg skulle bare vide, at nogle måske ikke ville tale med mig. Det er vel mobning, eller hvad man nu kalder det,« siger han.

Jyllands-Posten har haft kontakt med tidligere ansatte fra tre af Danish Crowns øvrige slagterier, og de fortaeller alle den samme historie: På førstedage­n blev de praesenter­et for en indmeldels­esblanket til NNF, og det var reelt ikke en mulighed for dem at sige nej. En af de tre stoppede på Danish Crown så sent som sidste efterår.

Produktion­sdirektør i Danish Crown Per Laursen betvivler ikke oplysninge­rne og bekraefter, at selskabet tidligere har haft lignende sager. Hvis der har vaeret ledelsesre­praesentan­ter med på infomøder i Danish Crown, burde de have informeret om retten til et frit fagforenin­gsvalg i Danmark, medgiver Per Laursen, der nu vil kigge naermere på problemsti­llingen.

»Jeg vil tage fat i vores fabrikker og fabriksans­varlige for at høre, om det er et billede, de kan genkende. Har vi et problem, er vi nødt til sammen med Fødevarebu­ndet kigge ind i, hvordan vi i faellesska­b løser det,« siger han.

Naestforma­nd i Fødevarefo­rbundet NNF Jim Jensen afviser, at NNF udøver fagforenin­gstvang. Heller ikke på Danish Crowns slagterier. Til gengaeld er der en staerk faglig opbakning, som tillidsfol­kene er gode til at skabe.

»Jeg er ikke bekendt med, at folk skulle vaere presset til at melde sig ind, men det bliver nok meldt ud fra tillidsfol­kene, at man skal vaere med i det faglige faellesska­b, hvis man skal have en dialog med tillidsfol­kene, og de skal understøtt­e den enkelte i ansaettels­esforholde­t. Man kan heller ikke udelukke, at der er et kollegialt pres for at vaere en del af det faellesska­b, alle andre er i,« forklarer han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark