Jyllands-Posten

Carsten Hoier skulle melde sig ind i NNF, hvis han ville have job på Danish Crown

Skriv under på et NNFmedlems­kab. Ellers får I ikke job her. Det var budskabet, som Carsten Hoier og en raekke andre nyansatte på Danish Crownslagt­eriet i Horsens blev mødt med af tillidsfol­k på arbejdspla­dsen. Han skrev under for at få et job.

- MARTIN FLINK DORTE IPSEN BODDUM

De døde grisekropp­e var stadig varme, når de landede foran Carsten Hoier.

Hans opgave forrest i produktion­skaeden hos Danish Crown i Horsens var at saette kroge i haserne på grisene, så de kunne komme op at haenge og videre i produktion­en.

Det var et »sindssygt hårdt job«, og den markedsfør­ingsøkonom­uddannede Carsten Hoier holdt kun til arbejdet i en måned i sommeren 2016. Det var lidt laengere end en kammerat, der var startet samtidig med ham.

Jobbet havde han søgt, fordi han efter en tur med stress ville noget andet, og efter et par ugers skoleoplae­ring blev han sommeraflø­ser på Danish Crown.

Hvis det gik godt, lå det ifølge Hoier i kortene, at man havde gode muligheder for et fast job, fordi der generelt var mangel på folk.

Selv om han på en måned aldrig kom videre end oplaering i den ene position, så er der flere ting, der har sat sig fast i Carsten Hoiers hukommelse.

Det ene var selve den fysiske hårdhed i jobbet. Det andet var den utroligt hårde tone på arbejdspla­dsen mellem dem, der bestemte, og dem, der ikke gjorde.

»Der var krig hele tiden. Det var ”os mod dem” med en megahård tone, og der var hele tiden en bane, som skulle kridtes op, og det var jeg ikke vant til. Det virkede meget gammeldags, men det havde også skabt et taet sammenhold hos slagteriar­bejderne,« husker Carsten Hoier.

Den tredje ting, han husker, skete, allerede inden han satte sine ben i fabrikshal­len.

40 nye til infomøde

Carsten Hoier vurderer, at der var samlet knap 40 nye folk til et informatio­nsmøde i et lokale, hvor de kunne høre tillidsman­den fra Fødevarefo­rbundet NNF forklare, at man var medlem af NNF på denne arbejdspla­ds, og Carsten Hoier, tidligere slagteriar­bejder hvis man ikke var det før, blev man det nu.

»Man skulle vaere medlem for at få arbejde,« forklarer Hoier om budskabet fra tillidsman­den.

Var det ikke sådan, at han gav udtryk for, at det var valgfrit, men at han gerne så, at du blev medlem?

»Nej. Nej, nej, nej. Det var: Du bliver ikke ansat, hvis ikke du er medlem,« siger Carsten Hoier.

I lokalet var også et par slagtermes­tre, som leder og fordeler arbejdet, og som havde ansvaret for at hyre og fyre folk. De lod ikke til at vaere synderlig påvirkede af budskabet om medlemstva­ng, selv om dette i 2016 havde vaeret ulovlig i 10 år.

»De er tidligere slagtere, så de kender systemet,« mener Carsten Hoier.

Indmeldels­e til NNF

Efter informatio­nsmødet blev der lagt to papirer foran de nye: Et til deres bankoplysn­inger og et til at melde sig ind i NNF.

»Jeg vidste godt, at der var frit valg af fagforenin­g, så det irriterede mig rigtig meget. Men der var ikke noget, jeg kunne stille op, og hvis ikke jeg underskrev de to papirer, fik jeg ikke et job,« forklarer Carsten Hoier om sin oplevelse af mødet.

Carsten Hoier arbejder i dag i en anden branche. Fabriksdir­ektør i Danish Crown Per Laursen tager udmeldinge­rne alvorligt, og han vil nu tage fat i de fabriksans­varlige på Danish Crowns slagterier for at få dem til at tage hånd om eventuelle problemer. Carsten Hoier arbejdede i en periode i 2016 hos Danish Crown i Horsens. Her var det en betingelse, at man meldte sig ind i NNF, hvis man ville arbejde på slagteriet, siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark