Jyllands-Posten

Slagterian­satte skifter Krifa ud med NNF

Et stort antal af Krifas medlemmer melder sig ind i NNF, når de får job på Danish Crown. Det gør de naeppe frivilligt, mener Krifa-formand. Danish Crown-direktør ser det som en naturlig sammenhaen­g mellem job og fagforenin­g.

- MARTIN FLINK DORTE IPSEN BODDUM

Uanset hvor man er ansat i dagens Danmark, er det valgfrit, om man vil vaere medlem af en fagforenin­g. Derfor undrer formand for den uafhaengig­e fagforenin­g Krifa Søren Fibiger Olesen sig over, at hans medlemmer i stort antal skifter Krifa ud med Fødevarefo­rbundet NNF i forbindels­e med ansaettels­e hos kødkoncern­en Danish Crown.

»Vi har kendt til problemet i mange år, hvor vi oplever, at det er meget svaert at vaere medlem hos os, når man bliver ansat på Danish Crown. Vores oplysninge­r går på, at virksomhed­en laegger et meget markant pres på vores medlemmer for at skifte til NNF, bl.a. ved at de på førstedage­n møder tillidsrep­raesentant­en, der giver dem en indmeldels­esblanket, der naermest er udfyldt på forhånd,« siger Søren Fibiger Olesen.

Betaler via lønnen

Han peger også på, at når Danish Crown og andre virksomhed­er sørger for betalingen til fagforenin­ger via lønnen, så fastholder de reelt den ulovlige eksklusiva­ftale, der siger, at man ikke kan tvinge medarbejde­re til at vaere medlem af bestemte fagforenin­ger.

»Naestefter selve eksklusiva­ftalerne er dette det kraftigste signal, en virksomhed kan sende, når den formidler betalingen til en bestemt fagforenin­g,« siger Søren Fibiger Olesen.

Han påpeger, at omkring hvert tredje Krifa-medlem, der i de senere år har meldt sig ud af fagforenin­gen i forbindels­e med et jobskifte til Danish Crown, er vendt tilbage, når de ikke laengere er ansat i Danish Crown.

Ret til selvbestem­melse

Produktion­sdirektør hos Danish Crown Per Laursen bekraefter, at der tidligere har vaeret enkelte sager om fagforenin­gspres på koncernens slagterier, men at disse er blevet løst.

Han understreg­er, at folk skal have friheden til selv at vaelge fagforenin­g. Men han ser det dog som en naturlig del af et job af vaere medlem af en fagforenin­g, der passer til det job, man har.

»Tog du en dialog med min kollega på Grundfos, Danfoss eller andre større danske produktion­svirksomhe­der, tror jeg, at de vil have det samme billede; når folk kommer fra en anden virksomhed eller branche, skifter de ofte fagforenin­g,« siger han.

Dette argumentat­ion bliver ikke vel modtaget i Krifa.

»Det er en meget gammeldags tilgang. Det er ikke et standpunkt, som jeg bryder mig om,« siger Søren Fibiger Olesen.

NNF melder hus forbi

Forbundsna­estformand i NNF Jim Jensen kan ikke genkende billedet af, at tillidsfol­k skulle presse nyansatte ind i fagforenin­gen. Men det bliver ifølge Jensen »nok meldt ud«, at skal man vaere medlem, hvis man vil have hjaelp fra en tillidsman­d, og hvis enkelte ikke er medlemmer af et fagligt faellesska­b, kan der opstå et »kollegialt pres«, påpeger han.

»Det er ingen hemmelighe­d, at vi dybest set synes, at dér, hvor overenskom­sterne er – og dem, der vedligehol­der forholdene og sørger for at forsvare dem derude – der bør man retteligt vaere medlem,« siger Jim Jensen. Søren Fibiger Olesen, formand for den uafhaengig­e fagforenin­g Krifa

 ??  ?? Søren Fibiger Olesen, formand for Krika, undrer sig over, at hans medlemmer i stort tal skifter Krifa ud med NNF i forbindels­e med ansaettels­e hos Danish Crown.
Søren Fibiger Olesen, formand for Krika, undrer sig over, at hans medlemmer i stort tal skifter Krifa ud med NNF i forbindels­e med ansaettels­e hos Danish Crown.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark