Jyllands-Posten

Danmark halter efter i digital omstilling

IT: Kun 1 pct. af de større danske virksomhed­er er digitale frontløber­e. Dermed halter de efter naboerne i Norden. Hver sjette har slet ikke en plan for digital transforma­tion.

- JESPER KILDEBOGAA­RD

Selvom Danmark er et af verdens mest digitalise­rede samfund, er der ikke meget at glaede sig over, når kikkerten rettes mod større, danske virksomhed­er. Her er man nemlig ikke med på digitalise­ringsbølge­n i samme grad som i vores nabolande.

Det viser en internatio­nal undersøgel­se fra it-selskabet Dell.

Kun 1 pct. af virksomhed­erne falder i den mest digitalise­rede kategori – digitale frontløber­e – hvor det tilsvarend­e tal i Sverige f.eks. er 6 pct.

»Det er en meget lille andel i Danmark, der har gennemført en digital transforma­tion, så der er en stor andel, der står over for det. Men det er noget, som mange har taget hul på, så vi forventer en ketchupeff­ekt,« siger Ulrik Kjeldgaard, direktør for Dell EMC i Danmark.

Undersøgel­sen omfatter 100 virksomhed­er i den tunge vaegtklass­e i Danmark, Norge og Sverige, og samlet er 4.600 virksomhed­er blevet undersøgt internatio­nalt.

Resultatet vaekker genklang hos DI Digital, der i årevis har haft fokus på at få DI’s medlemmer i gang med en digital omstilling.

»Det er helt klart noget, vi kan nikke genkendend­e til. Der er nogle meget store bevaegelse­r i gang, der aendrer vilkårene for at drive virksomhed. Og der er også blandt de store virksomhed­er en udfordring med at finde sin plads i de aendrede forretning­smodeller og tilpasse virksomhed­en,« siger Lars Frelle-Petersen, direktør for DI Digital.

Mangler en plan

Han haefter sig isaer ved, at 16 pct. af de danske virksomhed­er i undersøgel­sen ikke har en plan for, hvordan de skal forholde sig til den digitale omstilling.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt. For det er vigtigt for alle virksomhed­er, at man forholder sig meget aktivt til de omstilling­er, der sker i ens branche, og får lavet en plan,« siger Lars Frelle-Petersen. Samlet lander 13 pct. af de danske virksomhed­er i undersøgel­sen i de to bedste kategorier ud af fem målt på digital omstilling­sparathed. Hos de norske og svenske virksomhed­er er andelen henholdsvi­s 26 og 25 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark