Jyllands-Posten

Danish Crown kommer til at arbejde »voldsomt meget« med robotter

Mange manuelle arbejdsgan­ge på et slagteri er modne til at blive afløst af robotter og kunstig intelligen­s. Hos Danish Crown er potentiale­t meget stort, fortaeller it-direktør Elo Bromer.

- JESPER KILDEBOGAA­RD

Når en gris er blevet slagtet, har fået fjernet indmaden og er blevet delt i to, skal stykkerne skaeres op i tre dele. Det er et af de ”grove” snit på et slagteri, som i dag er overladt til en robot. Men alligevel kan det gå galt og skal kontroller­es.

»Vi indførte robotten for et par år siden i stedet for en mand med en sav. Men svinekropp­en kan glide, så snittet ikke bliver korrekt. Det opdager man ikke, hvis det kører fuldautoma­tisk,« siger Elo Bromer, it-direktør på Danish Crown med ansvar for at udvikle produktion­en med ny teknologi.

Derfor bliver der nu kørt forsøg, hvor der bliver taget billeder af resultatet, som så skal godkendes af kunstig intelligen­s.

»Vi begyndte at tage billeder og havde så 500 billeder, vi sorterede i korrekte og ikkekorrek­te snit. Det kørte vi igennem Watson (IBM’s system til kunstig intelligen­s, red.), så det kunne laere af dem, og de naeste 200 billeder kunne Watson så vurdere med 98 pct. sikkerhed og sortere selv. Så begynder det at blive interessan­t,« siger Elo Bromer.

Danish Crown, et af Europas største slagterier, der hvert år omdanner omkring 21 mio. svin til koteletter og flaeskeste­g, er måske ikke den første virksomhed, der dukker op i tankerne, når du taenker på ny teknologi og kunstig intelligen­s.

Der er da også mange udfordring­er i at prøve at få robotter til at overtage opgaver, der i dag bliver klaret af erfarne slagterime­darbejdere med knive og save. Og i forhold til meget mere digitale brancher er et slagteri som Danish Crown ikke helt i front med den nyeste teknologi. Men blandt slagterier på verdenspla­n er Danish

 ?? Foto: Casper Dalhoff ?? Danish Crown satser bl.a. på at overvåge produktion­en med sensorer, der kan melde tilbage om problemer, fortaeller it-direktør Elo Bromer.
Foto: Casper Dalhoff Danish Crown satser bl.a. på at overvåge produktion­en med sensorer, der kan melde tilbage om problemer, fortaeller it-direktør Elo Bromer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark