Jyllands-Posten

Hovedpine i Beijing: Kina går et hårdt 2019 i møde

ØKONOMI: En lang raekke nøgletal peger i den forkerte retning for Riget i Midten. Og der er ingen umiddelbar vej ud af suppedasen for Beijings økonomiske planlaegge­re.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent Images

Det Kommunisti­ske Parti i Beijing kaemper hårdt med en raekke nytårsfors­aetter for 2019. Først på listen: Sørg for, at Kinas økonomi ikke bryder sammen.

For selvom landet endnu er et stykke fra afgrunden, peger en raekke nøgletal i den forkerte retning.

Først faldt det seneste Purchasing Managers’ Index, der måler indkøb og investerin­ger hos Kinas fabrikker, for første gang i to år. Det dalede til 49,4 i december fra tidligere 50 point måneden før.

Det er lettere bekymrende. Ligger indekset på over 50, er det tegn på ekspansion – men falder det til under dette niveau, er det modsatte tilfaeldet. Samme kedelige trend gjaldt for indekset for landets fabriksout­put – hvor meget Kinas titusindvi­s af samlebånd producerer – der ifølge internatio­nale finansmedi­er faldt til 43,3 point.

Det ses også på Shanghais børsindeks, landets største af slagsen. Det er faldet med 25 pct. siden begyndelse­n af 2018.

Det er ikke gode nyheder. Kina har i de seneste år forsøgt at omstille sig fra at vaere verdens største produktion­sog eksportøko­nomi til et samfund drevet af det private forbrug. Det er ikke en umulighed. Men det tager tid – og Kina er langtfra i mål.

I stedet drives vaeksten stadig primaert af fabrikker og investerin­g i infrastruk­tur, både når det gaelder om at øge bruttonati­onalproduk­tet og skabe arbejdspla­dser. De seneste PMI-målinger giver dermed de økonomiske planlaegge­re i Beijing en paen hovedpine.

Vaekstomst­illingen betyder samtidig et uundgåelig­t fald i vaeksten, og også her skuffer statistikk­erne. For vaekstfald­et er potentielt voldsommer­e, end hvad landet kan holde til på den korte bane. Naeste år forventes vaeksten i bnp, ifølge en konsensus af analytiker­e, at falde til under 6,5 pct. Det vil i så fald vaere det laveste i årtier.

Den slags vaekstrate­r ville få andre lande til at juble. Men det er ikke nok for Kina, når det gaelder om at skabe nye arbejdspla­dser og nedbringe landets massive gaeld. En gaeld, der nu ligger på omkring 300 pct. af bnp.

Nedbringel­sen af gaelden har ellers vaeret en af Det Kommunisti­ske Partis hovedprior­iteter. Partiet har derfor både haevet renten, omstruktur­eret banksektor­en og skaerpet kravene til bankernes likviditet­skrav.

Nu går det den anden vej – senest i sidste uge, da partiet offentligg­jorde endnu en saenkning af likviditet­skravene i et forsøg på at skubbe nye lån ud i økonomien.

Samtidig haenger truslen om Donald Trumps handelskri­g over den svaere linedans mellem den baeredygti­ge vaekstnedg­ang og en grim recession. For selvom Trump ikke har skabt Kinas mange problemer, gør hans told- og handelspre­s kun Beijings hovedpine så meget større.

De to lande er nu undervejs med en ny forhandlin­gsrunde – kun tiden vil vise, om det ender med skaeldsord eller et håndtryk.

Hvilket måske forklarer, hvorfor Kinas sociale medier døbte 2018 “qiou“i den årlige nytårskonk­urrence om at beskrive de foregående 12 måneder med et enkelt tegn.

Tegnet for quio er nemlig en sammensmel­tning af to andre – dem for “grim“og “fattig“.

 ?? Foto: Imaginechi­na via AP ?? Kina er kommet langt i sin økonomiske udvikling. Men nu sidder landet i en svaer kattepine. Og 2019 ser kun ud til at blive endnu mere kraevende for Beijings at navigere i.
Foto: Imaginechi­na via AP Kina er kommet langt i sin økonomiske udvikling. Men nu sidder landet i en svaer kattepine. Og 2019 ser kun ud til at blive endnu mere kraevende for Beijings at navigere i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark