Jyllands-Posten

Carlos Ghosn benaegter alle anklager

Bilindustr­iens faldne konge benaegter alle anklager: »Jeg er blevet urimeligt anklaget og uretfaerdi­gt tilbagehol­dt, baseret på grundløse og uberettige­de anklager.«

- THOMAS HØY DAVIDSEN

Carlos Ghosn, Nissans faldne bestyrelse­sformand, fik tirsdag mulighed for at forsvare sig i Tokyos byret efter sin arrest i november.

Her fik han 10 minutter til at udlaegge sin version af en sag af labyrintis­k kompleksit­et. Men han brugte hvert et sekund.

»Jeg er blevet urimeligt anklaget og uretfaerdi­gt tilbagehol­dt, baseret på grundløse og uberettige­de anklager,« udtalte Ghosn i en forsvarsta­le senere udleveret til medierne.

Dermed trukket op. var fronterne

Benaegter alle anklager

Ghosn blev arresteret i slutningen af november på beskyldnin­g om at have skjult i alt 540 mio. kr. af sin direktørko­mpensation for de japanske myndighede­r. Samtidig skal Ghosn have overført personlige tab under finanskris­en til Nissan samt bestukket en saudiarabi­sk forretning­smand penge.

Angiveligt, så forretning­smanden kunne kautionere for Ghosn over for japanske banker, når det gjaldt omtalte finanskris­etab.

Ghosn benaegter alle anklager.

Inden sin arrestatio­n var han bestyrelse­sformand for Nissan og Mitsubishi samt øverste direktør hos franske Renault. De tre dannede tilsammen verdens største bilallianc­e – Ghosn orkestrere­de hele herlighede­n og regerede derefter som konge og kejser.

Så, i november, faldt det hele sammen.

Ghosns udtalelser kom ikke som første del af den formelle med Nissans retssag – den er endnu ikke begyndt. I stedet brugte hans advokater en krølle i Japans forfatning, der giver tiltalte ret til at tale sin sag direkte for en dommer under en saerlig høring.

En tale til verden

Krøllen aktiveres sjaeldent i japansk jura, idet intet ved høringen kan bruges under den egentlige retssag. Men Ghosn talte ikke blot til dommeren. Hele verden så med.

»Modsat anklagerne,« udtalte Ghosn, »har jeg aldrig modtaget skjult kompensati­on fra Nissan, og jeg har aldrig indgået nogen form for bindende kontrakt med Nissan om at modtage et bestemt, skjult beløb.«

Det er sagens kerne. Kilder til japanske medier har laekket dokumenter, der hentyder til million-store kompensati­onspakker, som Ghosn skulle modtage ved sin pensioneri­ng fra Nissan. Disse pakker, lyder anklagen, blev aldrig oplyst til myndighede­rne.

Så nemt er det dog ikke, mener kritiske analytiker­e i både Japan og udlandet.

De omtalte dokumenter lader nemlig ikke til at vaere kontrakter. Og pensionsud­betalinger­ne blev opgjort i vaerdipapi­rer, bundet til Nissan, der svinger i vaerdi. Dermed kunne et bestemt beløb først oplyses til myndighede­rne i det øjeblik, Ghosn lod sig pensionere.

Ligeledes, understreg­ede Ghosn under sit forsvar, blev Nissan »ikke påført noget tab« som følge af hans tab under finanskris­en, men kautionere­de blot for disse »i en midlertidi­g periode«.

Betalt for hjaelp

Imens var den saudiarabi­ske forretning­smand blevet betalt for sin hjaelp med adgang til finansieri­ng samt hjaelp med løsningen på et »komplicere­t« logistisk problem.

»Jeg handlede med aere, inden for lovens rammer og med de relevante direktører­s viden og samtykke, udelukkend­e for at styrke Nissan,« understreg­ede Ghosn.

Jyllands-Postens korrespond­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark