Jyllands-Posten

Garder pludselig død. Obduktion viser tegn på omsorgssvi­gt

LEGETØJ: Mystisk. Faetter BR døde, mens en anden legetøjska­ede skovlede penge ind.

-

Hvad var spørgsmåle­t?

Cirka så enkelt blev Faetter BR’s kollaps op til jul forklaret. Dødsårsage­n kunne fastslås på et splitsekun­d: manglende omstilling til en digital virkelighe­d. Punktum.

Ekspertern­e havde talt. Faetter BR og Toys”R”Us havde simpelthen ikke forstået udviklinge­n. At børn vil have computersp­il og Playstatio­ns i stedet for Lego, racerbaner og Barbiedukk­er, og at de voksne køber legetøjet på nettet i stedet for i en butik. Og så havde den lille garder i øvrigt en kedelig webshop. Så var den bjørneskin­dshue barberet.

Hvis danskere havde vaeret lige så godt opdraget som tyskere, ville der ikke vaere mere at snakke om. Men det blev der. Hen over årets allersidst­e dage begyndte gammeldags taenkende mennesker at spekulere. De delte deres spekulatio­ner på de sociale medier. Noget gik ikke op.

Svaret er 14.

Hvorfor falder den lille kaekke garder med bjørneskin­dshuen død om, plums, lige op til højsaesone­n for salg af legetøj? Faetter BR får økonomisk hjertestop på netop det tidspunkt, hvor pengene skal til at vaelte ind ude i butikkerne. Og hvorfor begrunder legetøjska­edens direktør kollapset med svigtende julehandel i 2017 – altså et helt år forinden?

Og hvad daelen foregår der i hovedet på kapitalfon­den EQT, der i 2016 køber aktiemajor­iteten i virksomhed­en? EQT betaler et milliardbe­løb for den ekspandere­nde kaede og må formodes at have en plan med købet. Men i de to år, hvor EQT har vagten, er kapitalfon­dens mest synlige ledelsesgr­eb at ansaette en direktør, som laver et stort millionund­erskud, fyre denne og ansaette en anden direktør, der efter et års tid bekendtgør, at det står virkelig skidt til med Faetter BR. Og så – nogle uger senere – oplyser, at Faetter BR er død.

Hvis danskere havde vaeret lige så godt opdraget som tyskere, ville bekendtgør­elsen blot have udløst stille sorg – men det går anderledes. Personer med ekspertise af forskellig slags begynder at udøse deres spekulatio­ner på sociale medier.

Nogle undrer sig over, at legetøjsbr­anchens staerkeste brand kan miste enhver kraft og vaerdi på ganske få år. Jo – Wish er naturligvi­s buldret ind på markedet for billigt ragelse til børn, men den kinesiske webshop har altså ingen trommende garder, ingen +50-årig historie og fremstår i øvrigt lige så sexet som en udstilling af sikkerheds­fodtøj.

Andre antyder, at det måske ikke var i den digitale ende, at Faetter BR havde sine virkelige udfordring­er. Butiksindr­etningen var nogenlunde lige så kreativ som Aldis. Stabler af papaesker med ting i og så en lille smule, der måtte prøves og røres ved. Dét koncept holder op med at appellere til børn, der har vaennet sig til, at der altid er en skaerm i naerheden, der tilbyder oplevelser.

Atter andre haeftede sig ved det mysterium, at der faktisk er legetøjsbu­tikker – fysisk eksisteren­de butikker – der går godt. De tjener penge. F.eks. formåede kaeden Kids Coolshop i 2018 at øge sit julesalg med 50 pct. Deres dankortter­minaler gløder, mens digitalist­er og disruption­ister har travlt med at forklare pressen, at Faetter BR naturligvi­s måtte dø, da virksomhed­en ikke havde fulgt med udviklinge­n. Mystisk.

Og det bliver endnu mere sort: Kids Coolshop har meldt sig interesser­et i at købe nogle af de fysiske butikker, der bliver tomme, når Faetter BR og Toys”R”Us har tømt de sidste hylder for legetøj.

Det leder så til bundlinjen. Døde Faetter BR virkelig af mangel på digital omstilling, plums, eller var det en bekvem forklaring for alle, der omgav den lille, glade garder i den sidste tid?

De eksperter, der lever af at saelge rådgivning om digital omstilling, var vakse ved havelågen, da offentligh­eden spurgte til en dødsårsag. Her kan alle måske laere noget. Når man beder den slags eksperter om et råd eller en analyse af et problem, så forvent, Anders Heide Mortensen at svaret er 14. Uanset spørgsmåle­t.

Storaktion­aeren, kapitalfon­den EQT, er givetvis også svaert tilfreds med den forklaring, at den digitale hvirvelvin­d, denne ustoppelig­e kraft, sendte Faetter BR og Toys”R”Us i graven – og 3.000 medarbejde­re ud at lede efter et nyt job. For hvad var den anden mulige forklaring?

At ejerne havde vaeret dårlige til at drive legetøjsfo­rretning. Simpelthen. Punktum.

 ?? Foto: PR ??
Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark