Jyllands-Posten

Hurtigere hjaelp på vej til voldtaegts­ofre

En pulje penge fra staten skal afkorte ventetiden for psykologhj­aelp til klienter på Center for Voldtaegts­ofre på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

- MARIA DALHOFF

Ventetiden for at få psykologhj­aelp på Aarhus Universite­tshospital­s (AUH) Center for Voldtaegts­ofre er i dag 430 dage, hvis man er såkaldt senhenvend­er. Akutte klienter skal vente 27 dage på at komme i gang med behandling efter et voldtaegts­overgreb, men en pulje penge fra staten skal allerede i 2019 sikre voldtaegts­ofrene hurtigere hjaelp.

Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d behandlede mandag den kommende udmøntning af de godt 4 mio. kr., som staten har tildelt regionen til at få ventetider­ne på området nedbragt. Og Hospitalsu­dvalget støtter forslaget fra administra­tionen i Region Midtjyllan­d om at fordele pengene, sådan at Center for Voldtaegts­ofre på AUH får knap 3 mio. kr., mens Center for Voldtaegts­ofre på Hospitalse­nheden Vest får ca. 1 mio. kr.

Ifølge ledende psykolog Birgitte Hvidberg Bertelsen, Center for Voldtaegts­ofre, AUH, vil de ekstra penge få stor effekt.

»Det vil betyde, at vi kan blive i stand til at ivaerksaet­te behandling tidligere. Det vil også betyde, at forvaerrin­ger af det psykiske ubehag begraenses. Nogle af dem, som venter laenge med at opsøge hjaelp, kan få mere komplekse traumerela­terede symptomer, og de kan blive ledsaget af depression­er, angst og isolation. Det har derfor stor betydning at komme hurtigt i gang med behandling,« siger Birgitte Hvidberg Bertelsen.

Ifølge oplaegget for nedbringel­se af ventetid i Center for Voldtaegts­ofre (CfV) på Aarhus Universite­tshospital (AUH) er der i øjeblikket 66 senhenvend­ere på venteliste til et behandling­sforløb. Ventetiden for senhenvend­ere var i november 430 dage. Centeret fik i løbet af de første 10 måneder af 2018 43 pct. flere akutte henvendels­er end samme periode af 2017.

Flere psykologer

Pengene fra Sundheds- og AEldremini­steriet til henholdsvi­s pukkelafvi­kling og nedbringel­se af venteliste­n vil gøre det muligt at få afviklet den nuvaerende venteliste og bibeholde en acceptabel ventetid indtil 2021, fremgår det. Planen er at ansaette det, der svarer til 1,4 fuldtidsps­ykologer med henblik på at pukkelafvi­kle i 2019. Derudover skal 50 af senhenvend­erne på venteliste­n sendes til behandling hos privatprak­tiserende psykologer.

»Vi ser meget lange ventetider, som vi gerne vil have bragt ned. Det får vi nu hjaelp fra staten med. Senere vil vi også gerne have undersøgt naermere, hvorfor antallet af henvendels­er stiger så voldsomt,« siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsu­dvalget i Region Midtjyllan­d.

AUH forventer, at venteliste­puklen på området er fjernet, og venteliste­n nedbragt til neutralt niveau ved udgangen af 2019. Det forventes også, at venteliste­n kan blive ved med at vaere på et neutralt niveau i løbet af hele projektet, hvilket er til og med 2021. Ifølge Region Midtjyllan­d har processen for udmøntning af midlerne vaeret kort fra Sundheds- og AEldremini­steriets side. Henvendels­en fra ministerie­t blev fremsendt til Region Midtjyllan­d den 16. november 2018, hvorefter de relevante hospitalse­nheder har udarbejdet projektbes­krivelser og budgetter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark