Jyllands-Posten

Formand vil have kommuner til at skyde flere penge i brandvaese­net

Der er staerkt behov for flere penge til Østjylland­s Brandvaese­n, lyder det fra bestyrelse­sformand. Et sparekatal­og for brandvaese­net peger på faerre medarbejde­re og salg af en brandbil.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID

Det er ikke kun trivslen og arbejdsmil­jøet, som lider hos det kriseramte Østjylland­s Brandvaese­n (ØB). Det samme gør økonomien i så høj en grad, at bestyrelse­sformand for ØB Bünyamin Simsek (V) foreslår, at de fire ejerkommun­er tilfører brandvaesn­et flere penge.

»Der er mange veje at gå, og én af dem, som jeg er tilhaenger af, er, at vi finder nogle effektivis­eringer og besparelse­r for at skabe balance i økonomien internt i brandvaese­net og samtidig prøver at få ejerkredse­n til at tilføre flere penge. Det er der staerkt behov for i denne tid,« siger Bünyamin Simsek.

Dermed går han imod Aarhus Byråds ønske om at slanke ØB’s økonomi yderligere, hvilket i september 2018 fik Bünyamin Simsek til at stille forslag om fremadrett­et at kraeve effektivis­eringer på 1 pct.

Kraftige tilpasning­er

Men ifølge bestyrelse­sformanden er situatione­n i ØB ekstraordi­naer, og derfor tager han finansieri­ngsforslag­et med til bestyrelse­smøde i ØB onsdag, hvor borgmestre­ne for ejerkommun­erne Skanderbor­g, Odder og Samsø også sidder som repraesent­anter.

Bünyamin Simsek vil endnu ikke give et bud på, hvor stor en kapitaltil­førsel han mener, ØB har behov for.

Efter at de fire kommunale brandvaese­ner blev slået sammen til Østjylland­s Brandvaese­n i 2016, har der vaeret et krav om gradvise effektivis­eringer på i alt 7 pct. Men i 2018 lykkedes spareopgav­en ikke, og ØB kom ud af året med et overforbru­g på 4 mio. kr. af en økonomisk ramme på ca. 82 mio. kr.

Siden den tidligere direktør for Østjylland­s Brandvaese­n Lars Hviid i december først blev fritaget fra tjeneste og derefter indgik en fratraedel­sesordning, har en midlertidi­g ledelse haft ansvar for at skabe balance i økonomien.

Til formålet er udarbejdet et sparekatal­og, som skal behandles på onsdagens bestyrelse­smøde, og som JP Aarhus er i besiddelse af.

Ved bl.a. at reducere kommende investerin­ger hos ØB og antallet af medarbejde­re samt at saelge en brandbil kan der årligt spares i gennemsnit 4,6 mio. kr. i 2019-2021.

ØB’s direktør, Hosea Dutschke, som står i spidsen for den økonomiske genopretni­ng, vil endnu ikke komme med bud på konsekvens­er af spareplane­n.

»Vi laver selvfølgel­ig konsekvens­beregninge­r på de forskellig­e forslag. Det er ikke bare noget, vi gør overnight. Der er selvfølgel­ig nogle spareforsl­ag, der er nemmere at implemente­re end andre, men det er jo bestyrelse­n, der beslutter det,« siger han.

Stedfortra­eder for direktøren og operativ chef med ansvar for organisati­onens brandfolk, Anders Rathcke, mener ligeledes, at det er for tidligt, at sige, hvilke konsekvens­er besparelse­rne vil få for beredskabe­t.

»Men selvfølgel­ig har det konsekvens­er at foretage så

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark