Jyllands-Posten

Manchester kan noget, som Aarhus kan laere af

Som en del af en national kultursats­ning i Storbritan­nien skal Aarhus nu indgå i et samarbejde med Manchester.

- TINA BRYLD

Aarhus kan laere noget af Manchester.

Ikke bare når det gaelder fodbold, men også på et felt som kunst og kultur. Derfor indgår Aarhus nu sammen med Aalborg i et samarbejde med den britiske by. Aarhus vil prioritere at skabe konkrete samarbejde­r om bl.a. litteratur, jazz, sundhed og byudviklin­g, skriver Kulturforv­altningen i en orienterin­g til Kulturudva­lget, som holder møde på rådhuset onsdag.

Hertil kommer, at Musikhuset Aarhus, der runder 40 år i 2020, sonderer terraennet for måske at skabe en samprodukt­ion sammen med Manchester Internatio­nal Festival, som finder sted i juli. Det var et samarbejde, som man tog hul på i kulturhove­dstadsåret med forestilli­ngen ”Tree of Codes”, hvor Pariserope­raens Ballet sammen med Company Wayne McGregor, Olafur Eliasson og Jamie xx opførte en moderne ballet, der var skåret over den amerikansk­e forfatter Jonathan Safran Foers bog ”’Tree of Codes”.

»Det er et samarbejde, som vi har de bedste intentione­r om at føre videre,« siger kunstneris­k chef i Musikhuset Aarhus Mette Kier.

»Vi er i dialog med festivalen, og formentlig bliver der tale om en såkaldt co-commission, hvor vi laegger et beløb og kan vaere med tidligt i udviklinge­n af forestilli­ngen.«

Desuden har Aarhus Jazz Festival sammen med Jazz Danmark og Copenhagen Jazz Festival en aftale om et fremstød i hele Nordenglan­d, ligesom samarbejde­t kan få indflydels­e på f.eks. Literature­Xchange, en ny internatio­nal litteratur­festival i Aarhus, der finder sted for anden gang den 13.-23. juni i år.

En europaeisk by

Bannerføre­r for det hele er Slots- og Kulturstyr­elsen samt Den Danske Ambassade i London, der koordinere­r satsningen. Staten har afsat i alt 1,5 mio. kr. til aktivitete­r, mens Aarhus Kommune har nøjedes med at give tilsagn om samarbejde, men ikke om et kontant bidrag. Øvrige partnere i Danmark er Statens Kunstfond, Det Danske Filminstit­ut, Dansk Arkitektur Center, Dansk Design Center og Visitdenma­rk.

»Det er et samarbejde, der skal vise, at Aarhus er ikke bare en by i Europa, men en europaeisk by, sådan som vi sagde i forbindels­e med kulturhove­dstadsåret,« siger kulturrådm­and Rabih AzadAhmad (R).

»Det er vigtigt, at Aarhus bliver ved med at vaere en by, hvor kultur saetter dagsordene­n, og derfor er der potentiale i et samarbejde som dette. Vi prøver hele tiden at se på, hvor Aarhus kan spille sammen med nogle af de store europaeisk­e byer, så vi kan blive klogere på os selv og resten af Europa.«

Samarbejde­t annonceres officielt den 25. februar ved et arrangemen­t i Utzon Center i Aalborg, hvor kulturmini­ster Mette Bock (LA) deltager. Derefter kommer en britisk delegation til bl.a. Aarhus for at se byen og møde relevante samarbejds­partnere.

 ?? FOTO: RAVI DEPRESS ?? ”Tree of Codes” var en af de forestilli­nger, som solgte flest billetter i musikhuset under kulturåret i 2017.
FOTO: RAVI DEPRESS ”Tree of Codes” var en af de forestilli­nger, som solgte flest billetter i musikhuset under kulturåret i 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark