Jyllands-Posten

To vaerfter vil levere ny Samsø-faerge

- HENRIK GRØNVALD

Samsø Kommune har modtaget to tilbud fra vaerfter, der gerne vil levere den katamaranf­aerge, som efter planen skal skal saettes ind på en rute mellem Aarhus, Samsø og Tunø til naeste år.

Det bekraefter borgmester Marcel Meijer, Samsø Kommune, som også mener, at der er noget at arbejde videre med.

»Specielt det ene tilbud fra et Hong Kong-vaerft er meget interessan­t og passer godt til vores forventnin­ger omkring kvalitet i forhold til pris. Vaerftet har bygget en del af den her katamarant­ype, og der står en australsk designer bag, som vi har stor tillid til,« fortaeller Marcel Meijer.

Dyrere hollandsk tilbud

Den 21. november sendte kommunen et samlet udbudsmate­riale med specifikat­ioner på faergen i EU-udbud. Kommunen forventer at prisen for en faerge med plads til 350 passagerer vil vaere 30-40 mio. kr., og det krav lever Hong Kong-vaerftet angiveligt op til. Det andet tilbud er fra et hollandsk vaerft og er ifølge borgmester­en lidt dyrere.

Markedsana­lyseinstit­uttet Inzights lavede inden sommerferi­en en rapport for Samsø Kommune, hvor analysefir­maet vurderede, at en ny faerge til 400 passagerer vil koste 35 mio. kr., ligesom ruten vil kraeve ombygninge­r i havnene for 5 mio. kr.

Markedsana­lysen viste et potentiale på 161.000 passagerer om året – og på laengere sigt måske op mod 250.000. Til gengaeld vil en Aarhus-rute kannibalis­ere kraftigt på den nuvaerende kommunalt ejede forbindels­e mellem Saelvig og Hou, idet knap 100.000 passagerer i forvejen er kunder her.

Analysen opererer med fire scenarier – hvoraf politikern­e isaer har haft fokus på to – en med otte måneders sejlads i perioden fra den 1. marts til den 1. november og en helårsrute – som giver et tilskudsbe­hov på henholdsvi­s 2 mio. kr. og 4,7 mio. kr. om året.

Naeste skridt bliver en praesentat­ion af de to indkomne tilbud.

»Faergeudva­lget er kaldt sammen på torsdag. Vi har nogle eksperter udefra, som vi også skal have med. Derefter praesenter­er vi det for kommunalbe­styrelsen, inden vi torsdag aften holder et borgermøde,« fortaeller Marcel Meijer.

I løbet af kort tid vil en udbudsvind­er blive valgt. Efter en indsigelse­speriode ventes kontrakten at blive underskrev­et den 20. februar.

Cirka et år senere vil faergen vaere faerdig, og den vil kunne indsaettes på ruten i foråret 2020.

På torsdag praesenter­es to tilbud på en faerge, der skal saettes ind på en rute mellem Aarhus, Tunø og Samsø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark