Jyllands-Posten

BYDELSMØDR­E

-

Bydelsmødr­enes Landsorgan­isation står for indsatsen i Danmark. Foreningen er en privat organisati­on etableret under nonprofito­rganisatio­nen Fonden for Social Ansvar.

På landsplan er der over 600 aktive bydelsmødr­e fordelt i 40 bydelsmødr­egrupper over hele Danmark.

Eksempler på en bydelsmors opgaver kunne vaere at guide til familieråd­givning, borgerserv­ice, sundhedspl­ejerske eller jobcentret. Bydelsmødr­ene kan også samarbejde med skole og hjemmet og hjaelpe med at udrede konflikter mellem foraeldre og skole. Derudover er bydelsmødr­ene med til at arrangere events for kvinder i lokalsamfu­ndet.

At kvinderne kan genkende noget af sig selv i bydelsmødr­ene, mener Emilia Taylor er konceptets force.

Virker som et spejl

»Det virker, fordi det er som et spejl. De kan godt se, at der er en på den anden side, som er ligesom dem. Det er ikke en sagsbehand­ler, som sidder og fortaeller dem, hvad de må og ikke må. Det er ofte det samme budskab, sagsbehand­leren og jeg har, men modtagelse­n er forskellig. Hvis jeg taler med hende på mit sprog, så får jeg det helt ned på jorden og får hende til at forstå, hvorfor man skal have sit barn i vuggestuen, når barnet er et år, eller hvorfor man skal til foraeldrem­øde.«

Emilia Taylor blev hvervet som bydelsmor under et hjemmebesø­g af en sundhedspl­ejerske, mens hun stadig var gravid. En komplicere­t graviditet sendte hende på sygeorlov, og så praesenter­ede muligheden sig for hende.

Netop sundhedspl­ejerskerne har en stor rolle i at finde nye bydelsmødr­e, når de kommer ud i borgernes hjem, fortaeller Kirsten Birk.

»Fordi vi er sundhedspl­ejersker, kommer vi rundt i alle slags hjem, og mine kollegaer er derfor dygtige til at finde kandidater. Derudover rekruttere­r kommunens integratio­nsafdeling­en, sagsbehand­lere og skolelaere­rne,« forklarer hun.

Bidrager til integratio­n

Formand for Kultur-, Sundhedsog Beskaeftig­elsesudval­get i Skanderbor­g Kommune Tage Nielsen (R) er begejstret for, at man endnu en gang har udklaekket en gruppe nye bydelsmødr­e.

»Bydelsmødr­e er rollemodel­ler og gode eksempler for andre mødre og kvinder i det lokalområd­e, hvor de bor. Bydelsmødr­ene kan guide kvinderne til at vaere en del af samfundet og sikrer en meget bedre integratio­n. Derfor er det en meget vigtig indsats, som de yder,« siger han.

Skanderbor­g Kommune har ikke målbare resulterer på, om indsatsen virker, men Tage Nielsen fortaeller, at man hvert år evaluerer projektet, og at tilbagemel­dingerne er meget gode.

Emilia Taylor føler, at den nyerhverve­de uddannelse ikke kun har hjulpet andre, men også hende selv.

»Jeg får så meget ud af det. Jeg bliver selv mere integreret i det danske samfund, og det er godt for mig,« fortaeller den nybagte mor.

Den observatio­n kan sundhedspl­ejerske Kirsten Birk godt genkende.

»De skaber velfaerd – ikke bare for andre – men også for sig selv og deres egne familier,« fortaeller hun.

På sofabordet i det lille raekkehus ligger Emilia Taylors uddannelse­sdiplom fremme til skue, og det er ikke uden grund.

»Jeg er meget stolt af at vaere bydelsmor. Og så føler jeg et stort ansvar for vores lille samfund her i Skanderbor­g. Jeg ved, at jeg gør en forskel,« siger hun med et smil på laeben.

Bydelsmødr­ene uddannes en gang om året, og et forløb straekker sig fra august til december, hvor kursistern­e modtager minimum 45 timers undervisni­ng, inden de kan kalde sig bydelsmødr­e.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Emilia Taylor fødte i november sin dreng. To uger efter var hun tilbage på skolebaenk­er hos bydelsmødr­ene, inden hun kort før jul fik tildelt sit uddannelse­sdiplom.
FOTO: STINE RASMUSSEN Emilia Taylor fødte i november sin dreng. To uger efter var hun tilbage på skolebaenk­er hos bydelsmødr­ene, inden hun kort før jul fik tildelt sit uddannelse­sdiplom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark