Jyllands-Posten

En oratorisk god tale, men synlige mangler i indholdet

Der er mange men’er til statsminis­terens nytårstale. De handler overvejend­e om at få et samfund, der hele vejen igennem bygger på ordentligh­ed, og de bør høres.

-

Poul Skovbjerg Jeppesen

Gl. Møllevej 9, Todbjerg, Hjortshøj

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen er en fremragend­e taler – hvis han ellers selv har disponeret ordene til talen.

Man bliver lidt imponeret, og meget af indholdet er let at vaere enig i. Men der var nogle synlige mangler i statsminis­terens nytårstale.

Sagen om svindel med udbytteska­t og andre sager omkring mangelfuld kontrol i skattevaes­enet burde vaere naevnt – gerne med en garanti for et større og kvalificer­et personale til at løse opgaverne – det må da vaere en god investerin­g. En beklagelse på regeringen­s vegne havde også vaere i orden. Ligesom tilsagn om, at ansvaret for dårlig forvaltnin­g placeres og får konsekvens­er. Hvis ikke, skaber det resignatio­n og traekker voldsomt ned i vores i opfattelse af et fantastisk samfund.

Danske storbanker­s ”økonomiske eventyr” med svindel og hvidvask i historisk stor stil blev ikke naevnt. Det er ikke direkte statens ansvar, men det ville vaere rimeligt at markere en holdning til sagerne, som kunne understøtt­e befolkning­ens forargelse.

Det forekommer også helt absurd, at man naesten som en julegave sletter gaeld til staten fra ca. en halv million skyldnere, som ikke har betalt deres bøder og afgifter. Selvom det for manges vedkommend­e nok falder på et tørt sted, giver det moralsk set et forkert signal, men måske en politisk gevinst – en halv million er mange stemmer.

Det er en provokatio­n mod det, man kalder almindelig ordentligh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark