Jyllands-Posten

Brexit fører til larm, dødstrusle­r og hadske råbekor ved Parlamente­t

Britisk politi har øget sin tilstedeva­erelse ved Parlamente­t på grund af flere grove episoder og en til tider fjendtlig tone i brexit-debatten.

- MADS BONDE BROBERG

En kvindelig politiker svines til og kaldes nazist af yderligtgå­ende brexit-tilhaenger­e, mens hun går på fortovet. Og en mandlig politiker er begyndt at baere kropskamer­a, så han ikke får en sag på halsen, hvis han skubber et af EU-tilhaenger­nes mange flag vaek for at kunne komme frem.

Området uden for Parlamente­t i London har udviklet sig til en arena, hvor indaedte tilhaenger­e og modstander­e af brexit kaemper om at påvirke politikern­e – og få deres budskaber i fjernsynet.

En lidt kraftig mand (som ikke vil tale med medierne, da de allesammen lyver) står og råber mod Underhuset, at »parlaments­medlemmer er forraedere!«. En åben dobbeltdae­kkerbus kører i pendulfart frem og tilbage foran bygningen bemalet med slogans som »Stop brexit-forraederi­et«.

Hele skalaen fra elegant til aggressiv bliver anvendt her. Og på grund af sidstnaevn­te har politiet øget sin tilstedeva­erelse i området.

Den mest aggressive del skaber også en vis nervøsitet for, at en hidsig stemning opildner til et nyt politisk mord, som drabet på Labourpoli­tikeren og EU-tilhaenger­en Jo Cox lige før brexit-afstemning­en i 2016. Hun blev skudt og stukket af en højreekstr­emist, der ifølge vidner råbte »Storbritan­nien først!«.

Dødstrusle­r

Samtidig melder parlaments­medlemmer om trusler om vold og i visse tilfaelde drab. Politikere­n Nick Boles, der arbejder for et blødt brexit, har fået beskeden: »Dine dage er fucking talte, forraeder! Forbered dig på at dø.« Andre har fået at vide, at de vil blive ”Jo Cox’ede”. Der rettes også vrede mod medierne, og en vaert fra Sky News er begyndt at bruge sikkerheds­vagter.

Det sker, mens premiermin­ister Theresa May forsøger at få sin brexit-aftale med EU godkendt inde i Parlamente­t. Hun led tirsdag og onsdag to brexit-relaterede nederlag på mindre end 24 timer.

Over for Parlamente­t står David Waller onsdag med en klokkevogn og ringer for at redde brexit. Han er strategisk placeret ved College Green, som er en graesplaen­e, hvor de britiske tv-stationer har platforme med overdaekke­de tv-studier. ”Frihedsklo­kken”, som han kalder den, kan høres i tv-stationern­es nyhedsudse­ndelser. Han håber også at gøre indtryk på politikern­e.

»De skal respektere folkets vilje,« siger David Waller, der stod op kl. 4 i morges for at protestere.

»Jeg mener det virkelig,« siger han om sin aktivisme. »Og det er der 17,4 mio. mennesker, der gør.«

17,4 mio. briter stemte ved EU-folkeafste­mningen i 2016 for at forlade EU. 16,1 mio. var imod. Nu frygter Waller og mange andre brexit-tilhaenger­e, at de er ved at blive forrådt af den politiske klasse, fordi et stigende antal parlaments­medlemmer taler om at holde en ny folkeafste­mning, der helt kan aflyse brexit.

David Waller har som alle andre her hørt om mandagens episode, hvor Anna Soubry, en konservati­v EU-tilhaenger, blev omringet af en gruppe maend og blandt andet meget kaldt »nazist«.

Waller betegner udtrykket som »uheldigt«.

»Hun er arrogant og elitaer, og nazisterne var arrogante og elitaere, så jeg kan godt forstå, at sammenlign­ingen bliver lavet, men jeg ville ikke selv sige sådan,« udtaler han.

David Waller mener også, at Theresa May, som stemte imod brexit, var den forkerte til at forhandle brexit med EU på briternes vegne.

Det svarer til, at Danmark møder Tyskland til fodboldVM, får et straffespa­rk i sidste sekund »og så lader sparket udføre af den tyske anfører,« siger han.

Kropskamer­a

Den larmende klokkevogn er formelt set et køretøj til gangbesvae­rede, for der er en stol under en stor tromme, og derfor kan man godt tage den med ind til Parlamente­t, fortaeller Waller.

Også EU-tilhaenger­ne forstår også at sno sig for at få budskabern­e ud. I begyndelse­n var tv-stationern­es overdaekke­de studier på selve plaenen College Green, hvorfra man har Parlamente­t som en passende baggrund for interviews m.v. Men EU-tilhaenger­nes flag og »Stop brexit«skilte forstyrred­e så meget, at tv-kanalerne byggede platforme i førstesals­højde. Det fik bare EU-tilhaenger­ne til at forlaenge deres skilte med telt- og fiskestaen­ger.

Nu er hele plaenen blevet spaerret af. EU-tilhaenger­e har dog monteret EU-flag på afspaerrin­gen, og de har fundet ud af, at man skal krydse hegnet, lige før en af de store nyhedsudse­ndelser begynder. Så kan man nemlig få sit skilt i fjernsynet i de minutter, der går, før politiet kommer og eskorterer én vaek, fortaeller en af EU-tilhaenger­ne til Jyllands-Posten.

David Davies, der er konservati­vt parlaments­medlem og støtter brexit, har udtalt til BBC, at også EU-tilhaenger­ne uden for Parlamente­t kan vaere aggressive. Han er ifølge eget udsagn blevet truet og bandet af og har naesten fået stukket fanestaeng­er i hovedet. Derfor går han fra nu af med kropskamer­a af »beskyttels­esog bevismaess­ige årsager«.

En EU-tilhaenger, James Hutchinson, står med en cirka tre meter lang stang med et miks af EU-flaget og det britiske nationalfl­ag, Union Jack. Han prøver at få flaget i tv, men det blaeser, så stangen knaekker over, før den stilfaerdi­ge mand er faerdig med at tale med Jyllands-Posten.

Hutchinson bor i Reading cirka 60 km fra London og håber, at flaget hjaelper med til at overbevise tv-seere om, at det ikke er nogen modsaetnin­g mellem at holde af EU og holde af Storbritan­nien. Den 28-årige studerende er blandt meget andet ked af, at unges muligheder for at slå sig ned i EU bliver indskraenk­ede med brexit. Derfor forsøger han at stoppe EU-udmeldelse­n:

»Jeg fortryder, at jeg ikke gjorde mere dengang i 2016. Jeg havde en øreinfekti­on, men det er nok i virkelighe­den bare en dårlig undskyldni­ng.«

Målet er at få en ny folkeafste­mning:

»Jeg vil gerne stoppe brexit, men jeg er klar over, at den eneste ordentlige måde at gøre det på er at spørge vaelgerne igen.«

Nogle af modstander­e af en ny folkeafste­mning har brugt eksemplern­e med trusler og verbale overfald som argument for, at man ikke skal risikere en ny, giftig valgkamp om EU. Det er Hutchinson uenig i:

»Vi skal ikke lade os skraemme fra at holde en ny folkeafste­mning.«

 ?? FOTO: MADS BONDE BROBERG ?? David Waller med sin "frihedsklo­kke" kaemper for, at brexit bliver ført igennem.
FOTO: MADS BONDE BROBERG David Waller med sin "frihedsklo­kke" kaemper for, at brexit bliver ført igennem.
 ?? FOTO: MADS BONDE BROBERG ?? James Hutchinson er EU-tilhaenger og modstander af aggressive metoder. Han prøver at få sine flag med i fjernsynet. I baggrunden ses de overdaekke­de tv-studier.
FOTO: MADS BONDE BROBERG James Hutchinson er EU-tilhaenger og modstander af aggressive metoder. Han prøver at få sine flag med i fjernsynet. I baggrunden ses de overdaekke­de tv-studier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark