Jyllands-Posten

Kulturarbe­jde er blevet en ny form for prostituti­on

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

i gang. Mange bruger årsskiftet som en oplagt lejlighed til at gøre status over deres jobsituati­on og traeffe nye valg på denne front. På de sociale medier så jeg her primo året adskillige opdatering­er fra mennesker, der meddelte, at de har løsrevet sig fra gamle arbejdsrel­ationer – for at søge nye udfordring­er. Inden for kultursekt­oren, som disse folk arbejder i, er det i mine øjne ekstremt modigt at give slip på arbejdsopg­aver, før man har nye på hånden. Det er nemlig ikke en branche, der er begunstige­t af det opsving, som andre erhvervsgr­ene for tiden nyder godt af – tvaertimod.

2019 blev skudt farverigt

I kulturlive­t bliver de faste kontrakter faerre, og lønningern­e fortsat mere symbolske; nogle er villige til at arbejde helt uden honorar for at få lov til at lave noget ved musikken.

Vi så et grelt eksempel på dette i den ”Dagbog fra en arbejdsløs”, som cand.mag. i kultur og formidling Lone Kramer i hele november publicered­e på netmediet avisen.dk. Heri beskrev hun, hvordan hun som ledig går ud og anmelder teateropsa­etninger for et online-kulturmedi­e – med billetter til forestilli­ngerne som sin eneste betaling. Hun fortalte også, at hun for en etableret amtsavis leverer klummer med et avisabonne­ment og en årlig middag som honorar.

Man kan dårligt klandre akademiker­en for at arbejde uden ”rigtig” betaling. Hun vil jo blot for enhver pris holde sig fagligt skarp, mens hun sideløbend­e søger jobs. Nej, det er redaktører­ne på de pågaeldend­e medier, der udhuler arbejdsmar­kedet for de mennesker, der uddannes til at levere kulturjour­nalistik på profession­elt niveau. Det siger sig selv, at det er umuligt for selv den mest talentfuld­e skribent at leve af at løse opgaver i kultursekt­oren, når vilkåret mange steder er, at man må arbejde gratis. Alt andet lige, så kan ingen betale huslejen med avisabonne­menter eller fribillett­er til teaterfore­stillinger.

Set i dette deprimeren­de lys ønsker jeg mine tapre kolleger med opdatering­erne på de sociale medier al mulig held og lykke i jagten på nye opgaver i kulturens verden. At turde tage karriere- spring uden sikkerheds­net er en efterstrae­belsesvaer­dig egenskab i dag. Vi får tudet ørerne fulde om, at vi konstant skal forny os. Ve den loyale medarbejde­r, der bliver haengende på samme arbejdspla­ds i årtier. Lang og tro tjeneste er der ingen prestige i laengere. Når det er sagt, og kulturkoll­egerne er rost for deres risikovill­ighed, så naerer jeg stadig en stille beundring for de mennesker, der udfører helt jordbundne arbejdsopg­aver uden nogen forventnin­g om, at hver dag på jobbet skal rumme nye udfordring­er og udvikle medarbejde­ren personligt.

Her husker jeg den kommunalt ansatte, som min datter og jeg stødte på ved en legeplads i den lokale park en morgen mellem jul og nytår. Mens barnet boltrede sig på gynge og karrusel, gik han rundt og ryddede det affald af vejen, som var blevet smidt på de grønne arealer i løbet af natten. Han fandt ovenikøbet overskud til at advare os om, at han de seneste morgener havde fundet glasskår på legepladse­n. Hvorfor jeg lige skulle vaere saerligt opmaerksom på, at min datter ikke kom til skade på skårene. Den type medarbejde­r burde have en pris for sin indsats, sit overskud og sin servicemin­dede attitude. I vores haesblaese­nde jagt på et arbejdsliv, der giver mening for os selv, glemmer vi måske, at et job oftest er noget, vi skal udføre for andre. Arbejde bør handle om, hvad vi hver isaer kan bidrage med – og lidt mindre om, hvordan vi selv får opfyldt alle vore personlige ambitioner.

 ??  ?? Situatione­n mellem Demokrater­ne og Trump er under udvikling.
Situatione­n mellem Demokrater­ne og Trump er under udvikling.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark