Jyllands-Posten

Frustreret landsholds­stjerne meldte fra og lukkede ned for medierne

Ufrivillig­e pauser har gavnet landsholde­ts forsvarska­empe, René Toft Hansen, der føler sig i form til VM trods flere skadesprob­lemer i de seneste år.

- KENNETH THYGESEN

Han burde naesten få sin helt egen The Police-sang.

Nok synes Mikkel Hansens nyfødte søn og landsholde­ts mange småskader at have taget meget af opmaerksom­heden i optakten til VM, men det er de faerreste danske spillere, der i de seneste to uger har vaeret under så skarp bevågenhed fra sportspres­sen som René Toft Hansen.

»Every move you make, every bond you break, every step you take, I’ll be watching you,« sang det populaere britiske rockband i 1980’erne, og sådan har tilfaeldet naesten også vaeret med Danmarks bedste stregspill­er.

Forklaring­en er enkel. Den 34-årige René Toft Hansen er i kraft af sit høje niveau i forsvaret en altafgøren­de spiller i Danmarks jagt på VM-guldet, og da han i det seneste år har vaeret forfulgt af skader, har manges øjne vaeret rettet mod ham. Hvordan bevaeger han sig? Hvor skarp er han? Hvor meget kan han holde til?

»Jeg taenker ikke ret meget på, om jeg er vigtig eller ej. Jeg kender min rolle, og så forsøger jeg at gøre det bedste, jeg kan. Presset udefra får mig ikke til at ligge søvnløs,« siger René Toft Hansen.

Fra Tyskland til Ungarn

Efter seks saesoner i den tyske Bundesliga forlod han i sommer THW Kiel til fordel for ungarske Veszprem. Fra en europaeisk storklub til en anden, men for familiefad­eren fra Salling var klubskifte­t en håndsraekn­ing mod hustruen Kathrine og parrets to døtre på henholdsvi­s fire år og ni måneder.

Han havde fået nok af de mange opslidende busrejser og hotelovern­atninger rundt omkring i Tyskland. De mange timer på farten gik ud over samvaeret med familien, og derfor takkede han ja til et østeuropae­isk eventyr

»Den laengste udebanetur i Veszprem er tre-fire timer, hvilket er en af de korteste i Kiel. Der er en verden til forskel. Samtidig har vi i et privatfly til Champions Leaguekamp­ene, så vi kan flyve direkte hjem efter kampene,« siger han.

Familien Toft Hansen bor i et hus med udsigt over Balatonsøe­n små 20 minutter fra Veszprem. Omgivelser­ne fejler intet, konstatere­r René Toft Hansen, der ikke kan skjule sit smil, når han fortaeller om følelsen af at drikke morgenkaff­e med udsigt over en af Europas største søer.

»Vi var meget spaendte på at flytte til Østeuropa. Vi havde en masse forestilli­nger, og vi taenkte meget på, hvordan isaer vores aeldste datter ville klare sig i en børnehave i helt andet land med et enormt svaert sprog. Men det er heldigvis gået godt. Vi er meget positivt overrasket, og det har vaeret nemt at falde til, selv om alt papirarbej­de og bureaukrat­i går utroligt langsomt hernede,« siger han og tilføjer:

»Vores hverdag har ikke aendret sig vanvittigt meget, bortset fra at vi har fået mere tid sammen.«

Seneste skade i oktober

Siden 2015 har René Toft Hansen kaempet med flere skader – heriblandt et overrevet led- og korsbånd samt tre lyskeskade­r. Den seneste af slagsen kom i oktober. Han havde ellers bidt sig fast på det stjernespa­ekkede hold under cheftraene­r Ljubomir Vranjes, men kort efter svenskeren­s fyring i begyndelse­n af oktober fik danskeren igen problemer med lysken.

Han var ude af stand til at traene med førstehold­et i en måneds tid og kunne derfor ikke vise sig frem for den nye cheftraene­r, David Davis.

»Lyskeskade­r er pisseirrit­erende, fordi der er meget få ting, man kan lave. Både løb og mavebøjnin­ger traekker i lysken. Det var nemmere, hvis det var en braekket finger. Det var dybt frustreren­de og vildt irriterend­e,« siger han.

Sagde nej til medier

Ikke blot mistede han sin stamplads på stregposit­ionen, hvorefter konkurrent­erne straks kastede sig over spilletide­n, men han måtte også melde afbud til efterårets EM-kvalifikat­ionskampe med landsholde­t. Det både bekymrede og forurolige­de landstraen­er Nikolaj Jacobsen, men ingen hørte en lyd fra Ungarn.

Skaden ramte Toft Hansen hårdt – også fordi han igen blev genstand for de overskrift­er, han hader. Derfor lukkede han ned for al mediekonta­kt, og storklubbe­ns presseafde­ling beskyttede ham fra spørgsmål.

»Jeg sagde nej til alle interviews i den periode, fordi jeg ikke magtede at snakke om skader igen. Jeg har vaeret ret uheldig i de seneste år, og derfor kommer det tit til at handle om, at jeg ikke er klar. For mig er det frustreren­de og negativ omtale,« siger han.

Traener på fuld kraft

I de seneste seks uger frem mod VM spillede René Toft Hansen med på fuld kraft igen, men den nye traener så bort fra danskeren i Champions League-kampene. Det er dem, der betyder noget i Veszprem, der med undtagelse af i fjor har vundet mesterskab­et hvert år siden 2007. Langt de fleste ligakampe er uden pres og naevnevaer­dig modstand.

»Jeg har aldrig før i min karriere prøvet at blive sat af, men traeneren mente, at jeg ikke var 100 pct. klar, og så ville han hellere spille Champions League-kampene med de andre stregspill­ere. Vi er en trup på 20 spillere, konkurrenc­en er enorm, og det må jeg bare acceptere,« siger han.

Lige siden han fik sit gennembrud i Viborg HK for snart 15 år siden, har René Toft Hansen vaeret vant til en nøglerolle, uanset om han var i topform eller ej. Han erindrer mange kampe i THW Kiel, hvor han spillede trods skader og skavanker. Hans kløgt, forudseenh­ed og hårde tacklinger var uundvaerli­ge egenskaber i det tyske midterfors­var.

Glad for pauserne

»Derfor har det også vaeret en ny situation for mig, men lige nu er jeg faktisk glad for pauserne. Jeg er ikke blevet presset til at spille de hårdeste kampe, og derfor føler jeg mig helt anderledes klar til VM-slutrunden. Det har helt klart gavnet mig,« siger han og afviser, at der er tale om dyk i niveauet.

»Jeg synes stadig, at jeg har et højt niveau, selv om jeg er blevet 34 år. Der er stadig store forventnin­ger til mig.«

En retur til Danmark var inde i overvejels­erne før kontraktun­derskrivel­sen med Veszprem, og måske kan de danske håndboldfa­ns efter sommer komme til at se mere til René Toft Hansen. Om seks måneder udløber hans etårige kontrakt i Ungarn.

»Min agent er selvfølgel­ig på sagen, og der kommer nok en afklaring på fremtiden efter slutrunden, men lige nu koncentrer­er jeg mig om at spille VM. Jeg vil ikke forstyrres udefra. Jeg er her for at spille håndbold.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark