Jyllands-Posten

750 millioner mennesker ønsker at emigrere

Lysten til at flytte til et andet land er bl.a. steget i Afrika, hvor den danske regering og EU ellers har intensiver­et kampen for at hindre migration.

- MARIE LOUISE ALBERS

Selvom den danske regering og EU de seneste år har ivaerksat et hav af nye tiltag og øget fokus på at bekaempe migration, stiger antallet af mennesker, der drømmer om at emigrere.

Det viser en ny stor internatio­nal undersøgel­se fra Gallup.

På verdenspla­n var der i årene 2015-2017 flere end 750 mio. mennesker over 15 år, der gik med drømme om at flytte til et andet land end deres eget. Det svarer til 15 pct. af verdens voksenbefo­lkning.

Lysten til at emigrere er steget i mange verdensdel­e, herunder saerligt i Latinameri­ka, i de afrikanske lande syd for Sahara, Mellemøste­n og Nordafrika. I Afrika, hvor hundredtus­indvis af indbyggere år efter år begiver sig ud på en farlig rejse mod Europa, er andelen af personer, der drømmer om at flytte fra deres hjemland, fra 2010 til 2017 steget fra 30 pct. af befolkning­en til 33 pct.

»Der er mange bestraebel­ser på at aendre afrikanern­es lyst til at drage mod Europa, men på den korte bane aendrer det ikke meget. Der er ingen hurtige løsninger, det kommer til at tage årtier, mindst,« siger Bram Frouws, leder af Mixed Migration Centre under Dansk Flygtninge­hjaelp.

Udviklings­minister Ulla Tørnaes (V) afviser, at den danske og Europas indsats ikke baerer frugt, og referer til tal fra FN’s Flygtninge­højkommiss­ariat, UNHCR, der viser, at det fra 2015 til i dag er lykkedes at begraense migration fra Afrika til EU via Middelhave­t med 92 pct.

»Politikken virker. Vi har fået bedre styr på tilstrømni­ngen af illegale migranter, men det er klart, at vi ikke er i mål, når det kommer til jobskabels­e og at skabe et håb om en bedre fremtid, der hvor de (potentiell­e migranter, red.) er,« siger hun.

Der er ligeledes stor forskel på, hvor mange mennesker der udtrykker et ønske om at emigrere, og hvor mange der rent faktisk fører planerne ud i livet. Undersøgel­sen skelner heller ikke mellem legal og illegal migration.

Ifølge en rapport fra UNHCR i 2017 er 3,4 pct. af verdens befolkning at betragte som migranter.

»Noget af det, som undersøgel­sen kan bruges til, er at understreg­e, at man ikke udelukkend­e kan håndtere migrations­problemer ved hjaelp af afskraekke­lse,« siger Nauja Kleist, seniorfors­ker ved Diis.

I Latinameri­ka er lysten til at emigrere steget fra 18 pct. i 20102012 til 27 pct. i 2015-2017.

 ?? FOTO: HARALD SCHNEIDER/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: HARALD SCHNEIDER/RITZAU SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark