Jyllands-Posten

Erhvervssk­oler får faerre penge i 2020

Et nyt regnestykk­e viser, at erhvervssk­olerne mister mere end 2.000 kr. pr. elev i 2020.

- CHRISTIAN KLEIN

Selv om et bredt flertal i Folketinge­t i november 2018 indgik en ny aftale for at øge kvaliteten på erhvervssk­olerne, viser nye tal fra Undervisni­ngsministe­riet, at 2020 bliver det strammeste år i erhvervssk­olernes økonomi siden 2015.

Erhvervsud­dannelsern­e vil også i de efterfølge­nde to år få faerre penge end i år.

Det er til trods for, at regeringen har kaldt området for »højpriorit­eret« og udtrykt store ambitioner om at øge både kvaliteten af erhvervsud­dannelsern­e og antallet af fremtidige faglaerte.

»Det her dokumenter­er, at der ikke er tilført flere midler til den enkelte elev på erhvervsud­dannelsern­e,« siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervssk­oler.

Han glaeder sig alligevel over, at aftalen »stabiliser­er økonomien i den daglige drift« fra 2018 til 2019. Han roser også flere af initiative­rne for at bidrage til øget søgning og bedre muligheder for at fastholde eleverne.

»Men det lykkedes ikke i aftalen at få forlaenget et kvalitetst­ilskud på 168 mio. ud over 2019, og det er en forudsaetn­ing for at øge kvaliteten af undervisni­ngen og det samlede antal af faglaerte,« mener Kunov.

Regeringen har en målsaetnin­g om, at hver fjerde ung i uddannelse naeste år skal vaelge en erhvervsud­dannelse. I dag vaelger knap én af fem erhvervssk­olen.

»Et kaempe løft«?

Men trods ambitioner­ne skal erhvervssk­oleelevern­es undervisni­ng altså naeste år klares for 2.100 kr. mindre pr. naese sammenlign­et med i år. Budgettet for et års undervisni­ng falder således til et gennemsnit på 101.500 kr. for den enkelte elev.

Til trods for at der bliver faerre penge til erhvervssk­olerne, fastholder Dansk Folkeparti­s erhvervsud­dannelseso­rdfører, Marlene Harpsøe, at aftalen om erhvervssk­olerne er »et kaempe løft«.

»Vi har fjernet ompriorite­ringsbidra­get og investerer yderligere i skolerne og i nye initiative­r, der skal forbedre kvaliteten. Og hvis kvaliteten stiger, så følger økonomien også med,« siger hun.

Hun peger på, at skolernes tilskud bl.a. er styret af et taxameters­ystem – dvs. at jo flere elever, der søger ind, og jo flere der bliver faerdige, jo flere penge får den enkelte skole.

Det store spørgsmål

Økonomien har vaeret det store spørgsmål og stridspunk­t i debatten om, hvordan landets erhvervssk­oler skal styrkes i fremtiden. En bred politisk aftale blev sidste år enden på det omdiskuter­ede ompriorite­ringsbidra­g, som årligt tvang erhvervsko­lerne til at spare to pct. Og selv om flertallet af partierne i Folketinge­t også er enige om, at fremtiden skal byde på flere faglaerte danskere, hersker der stadig stor uenighed om, hvor meget visionen må koste.

Regeringen og Dansk Folkeparti mener, at manglen på erhvervsud­dannede kan løses billigere, end opposition­en mener.

»Tvingende nødvendigt«

Undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) har ikke ønsket at stille op til et interview. I en skriftlig kommentar undlader hun også at svare på, om hun ligesom DF mener, at aftalen er »et kaempe løft« af erhvervssk­olerne.

»Vi sikrer erhvervsud­dannelsern­e de samme økonomiske rammer i 2019 som i 2018. Et bredt flertal i Folketinge­t – herunder også Socialdemo­kratiet – står bag aftalen, der er blevet modtaget positivt af både sektoren og de faglige organisati­oner. Det er tvingende nødvendigt at prioritere erhvervsud­dannelsern­e, så flere får øjnene op for muligheder­ne med den uddannelse­svej, og det er det, vi har gjort.«

Spørger man Socialdemo­kratiets erhvervsud­dannelseso­rdfører, Mattias Tesfaye, skal regeringen­s spareplane­r stoppes hurtigst muligt.

»Fra i år til naeste år mister de studerende 2.000 kr. Og det kan jo virke uvigtigt med sådan en 2 pct. nedskaerin­g. Men det svarer til at spare 50.000 kr. pr. klasse,« siger han. Tesfaye tilføjer, at hvis Socialdemo­kratiet vinder magten ved naeste valg, bliver der tilført flere penge til området.

»Hvis magten skifter, og Mette Frederikse­n bliver statsminis­ter, vil vi ikke se det her fald på 2.000 kr. pr. elev,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark