Jyllands-Posten

Velstående danskere sikrer sig mod kidnapning­er

Flere rige danskere har bygget sikkerheds­rum og har livvagter, oplyser sikkerheds­branchen. Men risikoen for kidnapning i Danmark er lille, vurderer eksperter.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA

Frygt for kidnapning, hjemmerøve­rier og andre trusler om kriminalit­et har skabt en øget efterspørg­sel i Danmark på livvagter og sikring af boliger hos velhavere, topchefer og større virksomhed­er.

Sådan lyder budskabet fra en raekke danske sikkerheds­firmaer og deres brancheorg­anisation efter den opsigtsvae­kkende kidnapning­ssag i Norge, hvor det i denne uge kom frem, at Anne-Elisabeth Hagen, som er hustru til den norske milliardae­r Tom Hagen har vaeret bortført med krav om løsepenge siden den 31. oktober sidste år.

»Der er en øget efterspørg­sel på sikring og beskyttels­e i Danmark. Det gaelder både den fysiske beskyttels­e med livvagter og sikring af bygninger og hjem med overvågnin­g, alarmsyste­mer og tilflugtsr­um. For 5-10 år siden hørte vi slet ikke om disse tilflugtsr­um i Danmark. I dag har alle de store sikringsvi­rksomheder vaeret med til at lave sikringsru­m,« siger Kasper Skov-Mikkelsen, der er er direktør for Sikkerheds­branchen, en branchefor­ening for omkring 300 virksomhed­er, der arbejder med sikkerhed og sikring i Danmark.

I Norge er der også sket en stigning i sikring og beskyttels­e af velhavere. Et enkelt firma i Oslo har således bygget op mod 100 såkaldte sikringsru­m, skrev den norske avis Aftenposte­n torsdag. Et sikringsru­m er et saerligt beskyttet rum med f.eks. ståldøre, hvor beboere kan søge beskyttels­e, hvis kriminelle traenger ind i bygningen.

I Danmark er der også etableret sikringsru­m hos velhavere, siger Kasper Skov-Mikkelsen.

»Det drejer sig primaert om velhavere, altså de meget rige mennesker. Vi taler jo ikke titusindvi­s af danskerne, som har sikringsru­m. Men det er klart stigende, og der er nogle i Danmark, som bruger mange penge på det,« siger han.

Lille risiko i Danmark

Nogle af Danmarks rigeste mennesker bruger – ligesom velhavere i Norge – millioner af kroner på livvagter og på at sikre og forskanse deres boliger, fortaeller Sonny Schürer, der er adm. direktør for vagt- og sikkerheds­firmaet AS Solution i Danmark. Firmaet har specialise­ret sig i personsikk­erhed og beskyttels­e af bl.a. familier, kendisser efterspørg­sel i Danmark som i udlandet. Samtidig er lande som Norge og Sverige langt foran Danmark. Vi ser f.eks. stadig store danske virksomhed­er, som slet ikke har noget sikkerheds­setup omkring direktion og bestyrelse,« siger Sonny Schürer.

Erhvervsma­nden Asger Aamund, som er kendt for at vaere velhavende, er ikke påvirket af den norske sag.

»Risikoen for at blive kidnappet i Danmark er statistisk set lav. Det er vanskeligt at gennemføre en kidnapning. Jeg har ikke gjort mig tanker om at beskytte mig. Muligheden for, at det går ud over rige i Danmark er forsvinden­de lille,« siger han og tilføjer, at han har fuld forståelse for, at de, som virkelig er i risikozone­n, vaelger at gøre det.

Milliardae­ren Karsten Ree er en af de få velhavere, som offentligt har fortalt til bl.a. dagbladet B.T., at han har sikret sit hjem i Vedbaek med bl.a. et armeret sikkerheds­rum. Årsagen er bl.a. en raekke voldsomme hjemmerøve­rier i kvarteret, bl.a. ved Rees nabo, Coloplast-milliardae­ren Niels Peter Louis-Hansen, som i 2015 blev tvunget til at overføre 2 mio. kr.

I 1998 blev grundlaegg­eren af tøjmaerket Bestseller Troels Holch Povlsen og hans familie truet på livet af en afpresser, der kraevede 12 mio. kr. for ikke at likvidere medlemmer af familien. Og i 2003 kidnappede forbrydere i Indien en ung dansker, som de troede var en af Troels Holch Povlsens sønner.

Flere af de eksperter, som Jyllands-Posten har talt med, understreg­er, at risikoen for en kidnapning i Danmark alt andet lige er relativt lille.

PET’s tidligere chef Jakob Scharf, som nu er direktør i Certa Intelligen­ce og Security, en efterretni­ngs-, analyseog sikkerheds­virksomhed siger, at der ikke er tale om en ny form for trussel, ligesom truslen heller ikke er blevet større de senere år:

»Men risikobill­edet er forandret, og det skyldes en større sårbarhed. Velstående mennesker er mere eksponered­e i offentligh­eden, og det er blevet langt lettere at finde oplysninge­r om deres børn, hvor de går i skole, og hvor de bor. Billederne af deres boliger ligger på nettet, og det er ret let at orientere sig om adgangsfor­hold,« siger han.

Norsk politi har underrette­t politikred­se i hele landet for at skaerpe opmaerksom­heden. I Danmark ønsker Rigspoliti­et ikke at kommentere, om noget lignende er sket herhjemme.

Stort beløb i løsesum

Den kidnapning, som ukendte gerningsma­end har gennemført i Norge, er efter flere eksperters bedømmelse oppe i et niveau, så der er tale om profession­elle, efter alt at dømme udenlandsk­e kriminelle. Flere vurderer, at en lignende aktion vil vaere noget vanskelige­re at gennemføre i Danmark, hvor det er noget svaerere at skjule folk end både i Norge og Sverige, som rummer betydeligt mere vild natur.

Norsk politi har oplyst, at de ikke ved, om den 68-årige kvinde opholder sig i Norge eller i udlandet, ligesom man heller ikke ved, om hun er i live. På et pressemøde torsdag fortalte politiet, at der er kommet flere end 100 henvendels­er i sagen, efter at man onsdag bad offentligh­eden om hjaelp. Politiet håber på flere henvendels­er, efter at der nu er offentligg­jort to overvågnin­gsvideoer fra området omkring Tom Hagens arbejdspla­ds, Futurum.

På billederne ses i alt tre personer, og den ene fører tilsynelad­ende en kort samtale i mobiltelef­on. Videoerne er optaget om morgenen samme dag, som Anne-Elisabeth Hagen forsvandt. På pressemøde­t kom det desuden frem, at politiet allerede på kidnapning­sdagen den 31. oktober i hjemmet fandt en seddel med trusler og krav om løsepenge i kryptovalu­ta. Det eksakte beløb kendes ikke, men flere norske medier har skrevet, at det skulle dreje sig om 9 mio. euro.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX ?? Familien Hagens hus i Fjellhamar uden for Oslo. Norsk politi afspaerred­e boligen og efterlyser stadig vidner, som har set noget mistaenkel­igt den 31. oktober.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX Familien Hagens hus i Fjellhamar uden for Oslo. Norsk politi afspaerred­e boligen og efterlyser stadig vidner, som har set noget mistaenkel­igt den 31. oktober.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark