Jyllands-Posten

Det er ”no go” at køre offpiste i Østrig

Kraftigt snefald har siden weekenden kostet mindst otte mennesker livet i de østrigske og bayerske alper. Brian Søncksen fra Odense er i Wagrain med fem venner, og de holder sig på pisterne.

- MORTEN ZAHLE

»Er i Østrig lige nu. Kan kun sige det meget klart: Bliv på pisterne. Og til alle, som skal af sted i de kommende uger: Husk snekaeder!«

Sådan lyder en Facebook-besked fra Brian Søncksen fra Odense, og den vaekker glaede hos Rasmus Lundby, leder af instruktør­uddannelse­n i Den Danske Skiskole.

»Det viser, at der er én, som har forstået, at det lige nu er ”no go” at køre offpiste i Østrig,« siger han.

Den 47-årige Brian Søncksen er fra Odense og befinder sig i Wagrain sammen med fem venner.

»Her er ekstremt meget sne, og i perioder er dele af området lukket. I forgårs fløj de med helikopter taet henover traeerne lige ved lifterne for at få sneen vaek, fordi man var bange for, at lifterne skulle vaelte.«

Himmel eller helvede

Ifølge Rasmus Lundby er der ikke grund til vaere bekymret, hvis man er en af de heldige, som skal på ski i Østrig de kommende uger.

Tvaertimod er der masser at glaede sig til.

Han fortaeller, at danskere, der skal på ski, typisk vil opfatte de store maengder sne som enten himmel eller helvede – alt efter om de glaeder sig til bunker af nyfalden sne eller er bange for, at ferien bliver ødelagt.

»Danske skituriste­r kan sagtens tage af sted. Der er ingen fare, så laenge de holder sig inden for de afmaerkede områder. Skidestina­tionerne sikrer alle pister ved at spraenge laviner. De, der glaeder sig til at køre offpiste, vil dog nok blive skuffede, for der er simpelthen for meget sne. Det er hamrende farligt,« siger han.

Lavinens bygmester

I mange skiområder i Østrig er der ternede flag, som betyder, at lavinefare­n er 5. Det er det maksimale. Rasmus Lundby forklarer, at risikoen er så stor, fordi der er faldet ekstremt meget sne på kort tid. Op til halvanden meter på et par dage.

»Så meget sne på én gang ser vi meget sjaeldent i Europa.«

Han forudser, at de mange danskere, som skal på skiferie i uge 7 og 8, vil få fantastisk­e forhold. De kommer ned til sne, som er praeparere­t og trykket godt sammen.

Der vil hverken vaere sten eller klipper, så skaderisik­oen vil vaere mindre.«

Efter naesten konstant snevejr i mere end end en uge er der udsigt til ophold i snevejret i de kommende dage, hvorefter det flere steder i Østrig igen vil sne kraftigt søndag og mandag. Dertil kommer en strid vind, som øger riskoen for laviner.

»Vind er lavinens bygmester,« siger Rasmus Lundby.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark