Jyllands-Posten

Medmor vil ikke vaere med mere: Skal hun kunne vaelge moderskabe­t fra?

»Vi kan ikke kraeve at få i pose og saek og så sige, at vi ikke vil have det alligevel,« lyder det fra LGBT Danmark om usaedvanli­g sag, som er nået til Højesteret.

- SARAH KOTT

Det var en smutter.

Udtrykket kan tilsynelad­ende både bruges om resultatet af et beruset møde mellem mand og kvinde såvel som udfaldet af en kunstig befrugtnin­g.

Højesteret skal således for første gang tage stilling til, hvorvidt en kvinde, der underskrev sig som medmor til sin partners barn, kan få lov at afregistre­re sig som foraelder.

Både by- og landsrette­n har dømt kvinden til at vaere medmor, selv om begge kvinder er enige om, at hun ikke laengere bør vaere juridisk foraelder til drengen. Han blev født i 2017, og få dage senere gik foraeldren­e fra hinanden. Medmoren har ikke haft kontakt til barnet siden.

Hos LGBT Danmark tager formand Peder Holk Svendsen en lang taenkepaus­e, før han forholder sig til sagen.

»Det er både interessan­t og vaeldig komplekst, men det vil vaere et skråplan at bevaege sig ud på, hvis man som foraelder kan få lov at sige, at det vil man ikke alligevel. Det er jo en juridisk konstrukti­on, og så fanger bordet altså. Vi kan ikke kraeve at få i pose og saek, og når vi så har fået det sige, at vi ikke vil have det alligevel. Som organisati­on har vi arbejdet for at kunne få registeret medforaeld­rene, og derfor skal man ikke tage let på det,« siger han.

Medmor sidestille­t

Siden 2013 har en medmor haft samme rettighede­r og pligter over for et barn som den biologiske mor, hvis barnet kommer til verden ved autorisere­t kunstig befrugtnin­g. Den kommende medmor skal give skriftligt samtykke til behandling­en, inden den begynder.

Og selv om loven ikke umiddelbar­t er på kvindernes side, mener advokat for den biologiske mor Jesper Håkonsson, at han har fundet et smuthul. Der er nemlig blevet brugt en åben donor, hvilket betyder, at drengen kan få oplyst sin fars identitet, når han bliver 18 år.

»Som vi laeser loven, gaelder forbuddet mod at få ophaevet medmodersk­abet ved anonyme donorer, fordi børnene ikke senere har muligheden for at finde den biologiske far og dermed have to foraeldre,« siger Håkonsson, som tilføjer, at medmorens underskrif­t – formentlig pga. en fejl – først forelå, da fertilitet­sbehandlin­gen var gået i gang, men inden befrugtnin­gen var sket.

»Min klient kunne selv vaere gået ned på klinikken og vaere blevet befrugtet, og så var hun blevet alenemor.«

Men der er jo sat en underskrif­t, og man kan vel sige, at det er mere velovervej­et, når man underskriv­er en blanket, end når man tager en beruset beslutning i byen?

»Det vil jeg slet ikke udtale mig om. Så skal man sammenlign­e de to. Det er nok det, der er meningen med loven. Men skal de virkelig sammenlign­es?«

Jesper Håkonsson mener ikke, at det giver mening at tale om barnets ret til to foraeldre.

»Det får det barn aldrig, hvis medmoren ikke ønsker at have noget med barnet at gøre. Så kan barnet senere opsøge medmor, men hvilket forhold er der? En underskrif­t på en blanket? Der er jo ikke noget biologisk i det.«

Hos foreningen Dare, som arbejder for fuld ligestilli­ng for alle familiekon­stellation­er, mener formanden, Mikkel Raahede, at man ikke bør tvinge medmoren til at vaere foraelder. For foraeldres­kabet handler om intentione­r og ikke kun om dna, lyder det.

»Vi har i Danmark accepteret begrebet solomor, vi vil endda fertilitet­sbehandle for at skabe en familie med en solomor. Hvis der så er en familie, hvor alle voksne er enige, er det vel for pokker det, der skal ske. Ellers står medmor i den situation, at hun kan blive afkraevet børnebidra­g.«

Ikke en tag selv-butik

Men er det ikke den situation, som faedre står i hele tiden? »Jo, men det, der er usaedvanli­gt her, er, at begge er enige.«

Det kan en far og mor jo også vaere. Skal man bare kunne tilog fravaelge foraelders­kabet? »Jeg synes ikke, at det er en tag selv-butik, men de fleste af os ved godt, hvordan vi synes, at vores familieliv skal se ud, og det synes jeg skal respektere­s.«

Underminer­er det ikke alt det, som nogle har kaempet for i forhold til medmorskab?

»Det mener jeg ikke. Det er jo stadig retten til at vaelge sin familiestr­uktur, der er på spil, og den vil jeg kaempe for til hver en tid.«

Lorraine Hayles, som er formand for Aeroe Rainbow Family Festival på AErø og har to delebørn med en medmor, kalder sagen for »en helt ny problemsti­lling«.

Hun mener, at den er et godt eksempel på fordelen ved, at regnbuefam­ilier har fået flere juridiske rettighede­r.

»Her kommer rettighede­rne barnet til gavn. Så på den måde er det rigtig fint, at vi har juridiske rettighede­r, uanset om man er glad for resultatet af dem eller ej. Man er lige meget foraeldre, uanset om man som heteroseks­uel mand har vaeret i byen og ikke brugt beskyttels­e, fordi man ikke har taenkt sig om, eller man har skrevet under som medmor,« siger Lorraine Hayles. Hos Børns Vilkår fastholder direktør Rasmus Kjeldahl, at man ikke bør kunne frasige sig et foraelders­kab.

»Børn er ikke noget, man går ind og ud af, som man kan gøre det med et forhold. Børn har brug for en fast og langvarig relation. Retten må afgøre det konkrete, men vi vil ikke støtte, at faderskabe­t eller medmodersk­abet er noget, som man kan sige ja eller nej til efter forgodtbef­indende.«

Hvem vinder ved, at medmor bliver ved med at vaere medmor, hvis ingen ønsker det? »Det mener jeg, at både børn og kommende børn gør. Det handler lige så meget om nogle principper om, at de, som fremover indgår sådanne aftaler, får taenkt sig ordentligt om, inden de siger ja. Det er en forpligtel­se for livet og ikke noget, som man siger ja til og så nej, den dag det bliver svaert i parforhold­et.«

Advokat Jesper Håkonsson oplyser, at den biologiske mor ikke ønsker at udtale sig i sagen, mens medmoren ikke har nogen advokat. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra advokat Klaus Therkildse­n, som repraesent­erer den lille dreng.

Det vides endnu ikke, hvornår Højesteret behandler sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark