Jyllands-Posten

Rumaenien er nyt formandsla­nd i EU, men vil ikke lede Europa

Rumaeniens udenrigsmi­nister afviser kritik af landets regering, der vil kaempe for retten til fuld børnecheck.

- MARTIN KAAE

Kritikken har vaeret hård af den rumaenske regering for ikke at vaere godt nok rustet til det formandska­b for EU, som landet varetager det kommende halve år.

Både landets egen praesident og EU-Kommission­ens formand har udtrykt bekymring. Men ved indgangen til det halve år for bordenden forsøger landets udenrigsmi­nister at mane til besindighe­d.

»Jeg synes, det var lidt uklart, hvad praesident­en har sagt. Men jeg ved, at både regeringen og praesident­en mener, at Rumaenien er virkelig godt forberedt til at gennemføre et godt formandska­b,« sagde udenrigsmi­nister Teodor Melescanu, da han torsdag mødte en gruppe europaeisk­e medier.

Rumaenien ledes af en koalitions­regering med socialdemo­kratiet i spidsen og det liberale Alde, som praesident Klaus Iohannis kommer fra. Den nuvaerende premiermin­ister er den tredje siden valget i 2016, EU-ministeren blev skiftet ud få uger før formandska­bet. Billedet af politisk ustabilite­t styrkes af hyppige demonstrat­ioner de seneste år mod korruption og forringels­e af retssikker­heden.

Under pressemøde­t udtrykte Melescanu flere gange tvivl om, hvad EU-kommission­ens formand, Jean-Claude Juncker, og Iohannis egentlig har sagt, og til sidst blev et citat fra Iohannis laest op.

Er ikke chef

»Det er 12. time, og vi er totalt uforberedt­e. Der er ingen chance for en god regering eller et staerkt engagement i europaeisk­e forhold,« sagde Iohannis sidste år.

»Ok. Du har ret,« sagde Melescanu så.

»Det har han også sagt. Men alle må have deres egen mening. Regeringen er fuldt ud parat. Der er en komplicere­t politisk situation i Rumaenien. Der er valg til EuropaParl­amentet, og vi har også praesident­valg senere i år. Det er klart, at der er en intern konkurrenc­e,« sagde Melescanu.

EU’s dagsorden ventes de kommende seks måneder domineret af brexit, valget til Europa-Parlamente­t og forsøget på at finde en migrations­løsning.

Landene har siden migrations­krisen i 2015 forsøgt at finde en ny måde at fordele migranter mellem sig, men uenigheden mellem tilhaenger­e og modstander­e af tvungne kvoter står fortsat i vejen for et nyt system.

Melescanu anerkender, at »det er vigtigt at finde en migrations­løsning før valget til Europa-Parlamente­t,« men omvendt afviser han at tage stilling til, om Rumaenien som formandsla­nd vil laegge op til en afstemning blandt medlemslan­dene, så flertallet kan bestemme over mindretall­et. I 2015 blev en midlertidi­g kvoteordni­ng indført ved en sådan afstemning,

»Det er op til medlemslan­dene, om de ønsker det. Vi vil forsøge at vaere afbalancer­ede og tydelige.«

Men som formandsla­nd kan I vel selv saette en afstemning på dagsordene­n, lød et spørgsmål.

»Vi er ikke chef for EU,« svarede Melescanu.

Forsvar for børnecheck

Sidste år vedtog lovgiverne i EU nye regler om sociale ydelser på tvaers af landegraen­ser.

Danmark kaempede for at få mulighed for at indeksere børnecheck­en, så den passer til priserne i det land, hvor børnene opholder sig. Med kombinatio­nen som det land, der har flest arbejdstag­ere i andre EU-lande, og de laveste leveomkost­ninger, er Rumaenien ofte blevet eksempel i debatten.

Selv om der ikke ventes nye forhandlin­ger om emnet, så vil Rumaenien benytte formandska­bet til at forsvare ens ydelser, understreg­er europamini­ster George Ciamba.

»Vi vil arbejde mod diskrimina­tion. Det indre marked er ikke et sted, hvor man kan vaelge og vrage mellem de fundamenta­le friheder. Man kan ikke sige, at borgerne har fri bevaegelig­hed, men når de så skal have ydelser, så behandler man nogle anderledes,« siger Ciamba.

Jyllands-Posten er inviteret til Bukarest af den rumaenske regering.

 ?? FOTO: MARTIN KAAE ?? Rumaeniens udenrigsmi­nister, Teodor Melescanu, afviser kritikken af, at landet ikke skulle vaere parat til at lede EU de kommende seks måneder.
FOTO: MARTIN KAAE Rumaeniens udenrigsmi­nister, Teodor Melescanu, afviser kritikken af, at landet ikke skulle vaere parat til at lede EU de kommende seks måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark