Jyllands-Posten

Opposition­sleder vandt valget i DR Congo

Valget har vaeret praeget af uregelmaes­sigheder, voldelige sammenstød og beskyldnin­ger om stemmesnyd.

-

Valgkommis­sionen i DR Congo har erklaeret opposition­skandidate­n Felix Tshisekedi som vinder af valget i det afrikanske land.

Hvis resultatet står til troende, kan det føre til den første demokratis­ke magtoverdr­agelse i DR Congo siden landets selvstaend­ighed fra Belgien i 1960.

Landet har vaeret plaget af politisk ustabilite­t siden valget for 12 dage siden, og valghandli­ngen blev voldsomt kritiseret af valgobserv­atører, der har meldt om uregelmaes­sigheder og forsøg på at manipulere med stemmeopta­ellingen.

Opposition­en har beskyldt den afgående praesident, Joseph Kabila, for at snyde til fordel for sin håndplukke­de efterfølge­r, Emmanuel Ramazani Shadary. Flere meningsmål­inger havde spået, at forretning­smanden Martin Fayulu ville traekke det laengste strå. Ifølge optaelling­er foretaget af den katolske kirke i landet er forretning­smanden da også den endelige vinder. Endda med et klart flertal.

Ifølge valgmyndig­hederne har Tshisekedi dog fået 7 millioner stemmer mod 6,4 millioner stemmer til Fayulu. Ramazani Shadary har fået 4,4 millioner stemmer.

Efter valgresult­atets offentligg­ørelse sagde Felix Tshisekedi natten til torsdag, at han respektere­r den afgående praesident, Joseph Kabila, og ser ham som ”en vigtig politisk partner”.

»Jeg vil vaere praesident for alle congoleser­e,« sagde han ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Ifølge den britiske avis The Guardian har lokale medier spekuleret i, om Tshisekedi har indgået en magtdeling­saftale med Kabila.

Det rodede forløb omkring praesident­valget, der er blevet udskudt i flere omgange, har ført til urolighede­r og sammenstød i DR Congo.

Congoleser­ne skal vaelge en efterfølge­r til den 47-årige praesident Joseph Kabila, der har siddet ved magten siden 2001. Han overtog posten efter sin far, Laurent-Desire Kabila, der blev snigmyrdet af sine livvagter.

Joseph Kabila har først i år accepteret at traede tilbage. Det er to år efter, at hans sidste praesident­periode er udløbet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark