Jyllands-Posten

»Alle tager til USA, hvorfor skulle vi dog ikke det?«

Naesten en tredjedel af indbyggern­e i El Salvador er flyttet til USA. Trusler fra praesident Donald Trump preller af på dem.

- MARTHA MENDOZA

Indbyggern­e i en stille salvadoran­sk by med brostensbe­lagte gader trak på skuldrene af Trump-regeringen­s forsøg på at udelukke salvadoran­ere fra USA, da vi for nogle måneder siden var på besøg.

De vil stadig drage mod nord.

»De, der bor her i byen, ved godt, at mange bliver sendt tilbage eller får problemer undervejs, men de tager stadig til USA, somme tider sammen med familiemed­lemmer, somme tider alene,« sagde den lokale politichef, Ambrosio Vasquez Garcia.

I Intipucá, der ligger ud til Stillehave­t, har det i 50 år vaeret helt almindelig­t for lokalbefol­kningen at tage til USA – ikke mindst til byen Washington, der ligger omtrent 5.000 km nordpå. Det er blevet en indgroet vane.

Naesten halvdelen af byens 12.000 indbyggere – herunder borgmester­ens frisør – bor i Washington, og mange huse i byen står tomme.

Tidligere bysbørn, der nu bor i USA, støtter Intipucá. De betaler endog for laerere på den lokale skole, så de kan vaere sikre på, at børnene laerer engelsk.

Udrejsemøn­stret går tilbage til 1960’erne. Nogle af dem, der forlader Intipucá, har visum og rejser lovligt frem og tilbage mellem El Salvador og USA. Andre betaler smuglere, der kan bryste sig af en vis succes med at befordre salvadoran­ere gennem Mexico og over graensen til USA: Prisen er 7.000 dollars (knap 45.000 kr.) pr. person; 11.000 dollars (godt 70.000 kr.), hvis vedkommend­e har et barn med.

»Alle tager til USA, hvorfor skulle vi dog ikke det?« erklaerede Mauricio Castellón.

Han har tilbragt hovedparte­n af sin tid i USA, men blev for nylig udvist efter at vaere blevet anholdt.

Førhen var det sin sag at blive udvist, men nu er det blevet normen. De, der kan, forsøger at komme til USA igen.

Vold mange steder

Mange salvadoran­ske byer er praeget af vold, men der er stille og roligt i Intipucá.

Indbyggern­e sagde under vores besøg i byen, at man ikke rejser fra den for at undgå vold, hvilket ellers er en almindelig årsag til, at mange salvadoran­ere i byerne forsøger at komme vaek.

Indbyggern­e i Intipucá rejser, fordi de vil have bedre levevilkår.

I El Salvador tjener en ufaglaert arbejder måske fem dollars, svarende til godt 30 kr., om dagen. I Washington er mindsteløn­nen 13,25 dollars (8,50 kr.) i timen.

Lønnen bliver sendt tilbage til El Salvador, hvor den omsaettes i sundhedspl­eje, uddannelse og ikke mindst boliger: toetagersb­oliger med moderne bekvemmeli­gheder, el, flisegulv og have er almindelig­e i El Salvador. Pengene til husene hidrører fra lønninger, der er optjent i USA.

»Vi nyder stedet. Her er stille og roligt, og stranden er lige i naerheden,« sagde den 59-årige Manuel Arbaiza, der rejste til USA sammen med en onkel, da han var 16 år.

Han bor i Silver Spring i Maryland, men familien har også et hus i Intipucá. I lighed med mange andre i Intipucá traekker han på skulderen ad praesident Donald Trumps angivelige udsagn om, at El Salvador samt Haiti og steder i Afrika er »lortelande«. Andre skarpe udmeldinge­r fra Trump om Mellemamer­ika preller også af.

»Det kan vi ikke gøre noget ved. Han siger det, der passer ham. Vi knokler bare videre,« erklaerede Manuel Arbaiza.

Sender penge hjem

Naesten en tredjedel af salvadoran­erne bor nu i USA, dvs. mere end 2 mio. af en befolkning på 6,3 mio.

Borgerkrig, naturkatas­trofer og voldsom fattigdom har givet naering til denne befolkning­sgruppe uden for El Salvador. På landsplan modtager salvadoran­erne 4 mia. dollars (ca. 25 mia. kr.) om året i form af penge, der bliver sendt hjem fra USA. Det svarer til 15 pct. af El Salvadors bruttonati­onalproduk­t.

Western Union-kontoret i Intipucá er et travlt sted. Salvadoran­ere, der har slået sig ned i USA, sender penge hjem til pårørende i El Salvador. Landet benytter kun den amerikansk­e dollar som valuta og har haft dollaren som møntfod siden 2001.

Blanca Lydia Galindo stod parat, da kontoret åbnede den lørdag, vi var på stedet. Hun stod klar til at hente penge, som hendes voksne døtre i Washington havde overført.

Hun har ikke rigtigt mod på at rejse til USA, men savner sine børn.

»Hvis vi kan, rejser vi,« sagde hun.

Indbyggern­e i den salvadoran­ske by Intipucá rejser ikke til USA for at undgå vold, de rejser for at få bedre levevilkår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark