Jyllands-Posten

Et blodbad mellem curlingfor­aeldre

To foraeldrep­ar til to 11-årige sønner mødes til en moden og civilisere­t samtale om den haendelse, der kostede den ene hans fortaender. Snart flyver tulipaner, opkast og skaeldsord igennem stuen i ”Blodbadets gud” på Aalborg Teater.

- AALBORG TEATER

jeg se den ene aspirant efter den anden komme skøjtende over pladsen med en halvtom skuldertas­ke, mens et entourage af familiemed­lemmer stimede efter, slaebende på kasser, tasker og bøger.

Curlingfor­aeldrene er altså dem, der ikke tror, at deres børn kan klare sig selv igennem en eftermidda­gs optagelses­prøve, men dog har en ubetinget tro på deres barns potentiale. Og det er netop de foraeldre, som vi møder i ”Blodbadets gud” på Aalborg Teater.

Her har to franske drenge på 11 år vaeret oppe at slås, og nu sidder deres foraeldrep­ar over for hinanden og skal nå til enighed om en løsning. Men det bliver ikke mindst en diskussion om, hvis barn der er skyld i hvad, og snart udvikler hele mødet sig til en farce, hvor alle angriber alle.

Farce i højeste gear

”Blodbadets gud” er skrevet af den franske dramatiker Yasmina Reza i 2006, og den blev i 2011 omsat til film med titlen ”Carnage”. Det er en typisk farce, hvor handlingen tager udgangspun­kt i noget forholdsvi­st simpelt, mens karakterer­ne og dialogerne driver handlingen ud i vanvittige yderpunkte­r.

Det overdrevne får fuld gas, så både replikker og gestikulat­ioner kastes omkring på scenen. Ikke alle de fire medvirkend­e er lige komfortabl­e i den komiske skuespille­rs metoder, men det går an – isaer hen imod slutningen, hvor det komiske baeres mere af manuskript­et, for da kan skuespille­rne give los i karakterer­ne og slippe tankerne om punchlines og timing.

Er ”Blodbadets gud” en kommentar til nutidens børn og deres foraeldre? Er den i virkelighe­den en kommentar til en udvikling i samfundet, hvor vi enten er ofre eller udenforstå­ende, men aldrig skyldige eller medansvarl­ige? Måske, men den er først og fremmest en farce, der skal få os til at grine.

Og det lykkes i høj grad i kraft af Yasmina Rezas intelligen­te manuskript. Det underholde­r på repliknive­au, mens det imponerer på dramatikni­veau. Det er ”Hvem er bange for Virginia Wolf” møder Roland Schimmelpf­ennigs ”Peggy Pickit ser Guds ansigt” i et overgearet sammenstød. Kort sagt saettes parforhold og civilisere­t kommunikat­ion på en alvorlig prøve.

SKUESPIL BLODBADETS GUD Af Yasmina Reza Iscenesaet­telse: Martin Ringsmose Scenografi: Nicolaj Spangaa Varighed: 80 minutter uden pause Spiller indtil den 16. februar 2019

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark