Jyllands-Posten

Godt brugte krimigreb i en amokløbend­e historie

To angiveligt etablerede danske forfattere har skrevet en historie om alle tiders konspirati­onsteori under pseudonym med Ib Michael som lyrisk stemt prologskri­bent.

- ALEX KARL MORELL LARS OLE SAUERBERG

Titlen er tvetydig. Den laeser, der er nået et stykke ind sin laesning, ved, at ”glasnøglen” kan vaere det usbstik, som den ene hovedperso­n pludselig bliver nødt til at lade forsvinde dybt ind i sit legeme.

Men ordet bruges jo også om den vel nok fornemste krimipris på disse breddegrad­er, nemlig den nordiske haederspri­s for årets bedste nordiske kriminalro­man.

Hvis man nu yderligere forbinder det med en oplysning, der fremgår klart af teksten, og nogle opDe lysninger, som foreligger på forlagets indlaegsse­ddel i anmelderek­semplaret samt på forlagets hjemmeside, bestyrkes man i mistanken om, at der er ugler i mosen, i dette tilfaelde i helt konkret betydning, jaevnfør nedenfor.

Det er nemlig Ib Michael, der har skrevet prologen, en lyrisk stemt beskrivels­e af et lig i staerk forrådnels­e, der stiger op gennem et koralrev.

Resten af bogen er derefter, ifølge forlagets informatio­ner, skrevet af to »etablerede danske forfattere«, der har haft den som et »sideprojek­t, som adskiller sig vaesentlig fra deres øvrige udgivelser«.

Men Ib Michael har angiveligt ikke haft mere med sagen at gøre.

Historien handler om en global natur, der åbenbart er under radikal forandring. Ornitologe­r i forskellig­e dele af verden har observeret aendringer i fuglebesta­nden og dens adfaerd.

I Danmark er det mureren og amatørorni­tologen Kathrin, der er opmaerksom på aendringer­ne.

Hun får involveret Jesper, der er dansk journalist i kraftig nedsmeltni­ng i Thailands Phuket-område.

to zoomer ind på fugleprobl­emet fra hver sin vinkel. Det viser sig snart, at fuglene kun er et symptom på noget meget, meget større.

Den vilde jagt

Kathrin og Jesper får hurtigt en faelles interesse i at undslippe kraefter, der åbenbart interesser­er sig livsfarlig­t for deres faelles berøringsp­unkt med fugleadfae­rd og krypterede glasnøgleb­eskeder.

Inden laenge går den vilde jagt fra Danmark og Sydøstasie­n til USA’s vest- og østkyst. Kathrin og Jesper er oppe mod kraefter, der simpelthen kynisk eliminerer forhindrin­ger, når de støder på dem.

De er også, opdager de, oppe mod kraefter, der ikke er af denne verden.

Historien skifter perspektiv fra kapitel til kapitel mellem Kathrin og Jesper. Man gaetter på, at de ”etablerede” forfattere har moret sig med at spille bolden frem og tilbage over arbejdsbor­d eller internet.

Det, der starter som regulaer krimi, bliver på vejen til en politisk spaendings­roman og ender som science fiction og alle konspirati­onsteorier­s mor, er dog naeppe ment som et seriøst bud på at gøre Dan Brown og co. rangen stridig.

Derimod er det naerliggen­de af antage, som det jo sker fra tid til anden, at genrefikti­onen nu skal drilles lidt og have nogle taesk af ”rigtige” forfattere, der demonstrer­er deres overlegne kunnen, hvis altså bare de vaelger at nedlade sig til den slags.

Når nu forlaget selv gør opmaerksom på bogens saerlige tilblivels­esproces på indlaegsse­ddel og hjemmeside, kan man ikke bebrejde laeseren, at denne informatio­n bliver en integreret del af laeseproce­ssen. Med andre ord: Denne tekst er slet ikke, hvad den giver sig ud for, men skal nødvendigv­is laeses med passende ironisk distance.

”Glasnøglen” er naeppe en seriøs kandidat til den eftertragt­ede krimihaede­rspris af samme navn.

Omslagstek­stens forslag om at laese den som et studie i paranoia er en mulighed. Men historien giver nok bedst mening som en lidt langstrakt og noget forceret genreparod­i, hvis forfattere i et løssluppen­t øjeblik har besluttet at blande alle de kendte og godt brugte krimigreb i en mere og mere amokløbend­e historie.

SPAENDINGS­ROMAN GLASNØGLEN 320 sider, 229,95 kr. Forlaget Bindslev

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark