Jyllands-Posten

Politikern­e har redskabern­e til at nedsaette antallet af rygere – og undgå pinefulde dødsfald

-

Christian Freitag formand for de Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO)

Midt i den politiske faegtekamp om en kommende sundhedsre­form kom der nogle tal fra Sundhedsst­yrelsen – man kunne også kalde det fakta: Antallet af rygere stiger igen. Det er ikke kun en kedelig overskrift. Det bliver endnu vaerre, når vi dykker ned i tallene.

Som praktisere­nde laege sidder jeg hver eneste dag foran mennesker, der begyndte at ryge som unge, og som ikke har kunnet stoppe igen. Og hvis du skulle have glemt det: De går dårligere, deres smags- og lugtesans er dårligere, deres hud er dårligere, deres sexliv er dårligere, deres vejrtraekn­ing er dårligere, og de taenker sågar dårligere.

En stor del af dem udvikler cancer, får rygerlunge­r (kol), hjerte-kar sygdomme eller andre alvorlige sygdomme i en alt for ung alder, og hvis det ikke er nok: Mange af dem vil lide en raedselsfu­ld død mange år før tid – alene pga. tobakken. Det vil koste skatteborg­erne mange penge i mange år, inden de lider denne smertefuld­e død. Det vil i øvrigt koste langt flere penge, end nogen politiker kunne drømme om at putte i sundhedsva­esnet i forbindels­e med en sundhedsre­form.

Det vaerste af det hele er, at selv om vi postede milliarder ekstra i sundhedsva­esnet, ville vi ikke kunne gøre saerlig meget for disse unge mennesker, når de først er begyndt at ryge.

Jeg kan give borgeren med kol lidt medicin, der måske kan lindre en anelse, opfordre til rygestop og tilbyde lidt fysisk traening.

Men uanset om de gør alt, hvad jeg siger – og det gør de meget sjaeldent – vil disse patienter uvaegerlig­t lide, hvad der bedst kan beskrives som en årelang kvaelnings­død. En kol-patient har til sidst kun lungekapac­itet svarende til at traekke vejret gennem et sugerør – prøv det.

Derfor er denne nyhed en katastrofe for os alle sammen – isaer fordi det er de unge rygere, der bliver flere af. Nu troede vi ellers, at kurven var vendt.

i 2017 var der 12,8 pct., som erklaerede sig som “daglige rygere”, og 8,4 pct., som definerede sig selv som “storrygere”. De tilsvarend­e tal i 2018 var steget til 14,2 pct. og 9,9 pct. Det svarer til, at ca. 24.000 flere unge i 2018 end i året før er blevet enten daglige rygere eller storrygere.

Folketinge­t har besluttet, at vi praktisere­nde laeger skal gøre mere for at opdage kol i tide. Man har

I aldersgrup­pen 20-29-årige

afsat penge til, at flere danskere skal have målt deres lungefunkt­ion, så sygdommen opdages tidligere. Problemet med dette er, at vi laeger ikke kan helbrede denne lidelsesfu­lde sygdom. Den er uhelbredel­ig. Og den symptomlin­drende medicin virker kun i meget begraenset omfang.

Vi ved, at årsagen til kol, og i høj grad også de andre store folkesygdo­mme som cancer og hjertekar-sygdomme, først og fremmest er årelang rygning. Vi ved, at den mest effektive metode til at få folk til at lade vaere med at begynde at ryge – og få unge til at holde op med at ryge – er at forøge tobaksafgi­ften maerkbart.

Vi ved, at det for samfundet er en endog meget god “forretning” at øge tobaksafgi­fterne. Også selv om graensehan­dlen øges.

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby har 23/10-2018 redegjort over for Folketinge­t, at forøgede tobaksafgi­fter, svarende til at en pakke cigaretter stiger fra 40 til 60 kr. (50 pct.), vil betyde 20 pct. faerre rygere generelt – og at der vil komme et fald på 75 pct. i antallet af unge rygere. Skattemini­ster Karsten Lauritzen har 20/6-2018 redegjort over for Folketinge­t, at forøgede tobaksafgi­fter på 75 pct. vil betyde et samlet merprovenu for statskasse­n på 300 mio. kr. årligt. Vel at maerke kun effekterne i forhold til forbrug, graensehan­del og arbejdsudb­ud. Besparelse­rne i sundhedsva­esenet pga. faerre syge er end ikke medregnet.

Her er det, at jeg som praktisere­nde laege ikke kan følge med mere: Ved at haeve tobaksafgi­fterne, så priserne stiger med 50 pct., vil der komme 75 pct. faerre unge rygere. Og statskasse­n vil tjene et trecifret millionbel­øb (mindst).

Hvad venter I på, kaere folketings­politikere? I kan gøre langt mere for sundheden, end jeg kan som laege. Kom nu i gang – få det gjort inden folketings­valget – det vil give respekt, og det vil hjaelpe hundredtus­indvis af unge danskere i resten af deres liv.

Det vil vaere sundhedspo­litik, der rykker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark