Jyllands-Posten

Hold fingrene fra regionerne

-

Der har i den seneste tid vaeret vedvarende forlydende­r om, at regeringen pusler med en sundhedsre­form, hvori det indgår, at regionerne nedlaegges.

Det har jeg svaert ved at tro. Venstre er det største og det ledende regeringsp­arti. Centralise­ring og øget embedsmand­sstyre har aldrig vaeret Venstres politik. Venstre er et liberalt parti, som ønsker, at borgerne får størst mulig indflydels­e og valgfrihed i deres hverdag.

Sundhedsva­esenet er lejligheds­vis en del af alle borgeres hverdag. Som venstrefol­k ønsker vi et effektivt sundhedsva­esen, hvor vi har en umiddelbar demokratis­k indflydels­e. Det har vi opnået med regionerne, som er en af de største gevinster ved kommunalre­formen.

Regionerne har med Region Syddanmark som fyrtårnet demonstrer­et, at man har kunnet løfte opgaven, samtidig med at man har effektivis­eret og reformeret sundhedsva­esenet, således at vi i dag har behandling­sgarantier og korte venteliste­r.

Selvfølgel­ig er der ting, der kan gøres bedre, men på de store linjer er opgaven løst godt. Regionerne har i alt vaesentlig­t kun én opgave, nemlig sundhedsva­esenet. Alle borgere ved, hvad de stemmer om og til, når der er regionalva­lg.

Skulle vi ikke have regionerne, skulle der vaere et andet demokratis­k organ. Kommunerne er for små, da de er mindre end oplandet til de enkelte sygehuse. Kommunale samarbejde­r duer ikke. De ender altid i embedsmand­sstyre, da politisk deltagelse i samarbejde­rne bliver reduceret til ben i konstituer­ingen uden hensyn til kompetence­r og interesser.

Et folkevalgt bagland til hvert af 21 sundhedsfa­ellesskabe­r ville blot vaere en genindføre­lse af amterne. En statslig styring af sundhedsva­esenet vil ende i endnu et forfejlet embedsmand­svaelde i raekken af Skat, DSB, postvaesne­t, Arbejdsfor­midlingen osv. og i øvrigt vaere en centralise­ring, som går stik imod selve Venstres sjael. Derfor er opfordring­en: ”Hold fingrene fra regionerne!”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark