Jyllands-Posten

Børn og broccoli er staerke våben

-

For de fleste foraeldre er det et drømmescen­arie, at deres børn beder om at få en portion broccoli. På Udrejsecen­ter Sjaelsmark er det opskriften på konflikt. Det så vi forleden, da en syrisk far filmede sin diskussion med en centermeda­rbejder, som naegtede at udlevere broccoli til hans 5-årige dreng i centerets kantine. Optrinnet endte med en lille dreng i tårer og ophidsede voksne

Knaekker man børn, knaekker man voksne. Derfor er børn blevet et overordent­ligt effektivt våben i Danmarks udlaending­edebat. Det benyttes både af de, der kaemper migranter og flygtninge­s sag, og de, der kaemper imod.

Begge fløje burde imidlertid kunne blive enige om, at børn aldrig må bruges som våben. De fleste af de 115 børn, der opholder sig på Sjaelsmark, er ufrivillig­t fanget i et spil mellem myndighede­r, foraeldre og politikere. Det har de ikke selv ansvaret for.

Foraeldren­e vil eller kan ikke opfylde myndighede­rnes krav om at forlade Danmark. Og den reaktion, de møder, er, at de forhold, de og deres børn lever under, gøres så skrabede som muligt. Så nu diskuterer vi børnenes adgang til kartofler og broccoli.

Omvendt bruges børnene og deres tårer også aktivt i forsøget på at opnå rettighede­r og goder, de voksne ellers ikke ville vaere berettiget til. Intet varmer stolen bedre op under beslutning­stagerne end barnetårer på YouTube. Unicef opfordrer til, at begge sider af flygtninge- og migrantstr­iden afholder sig fra at bruge børn som våben. Børn har en grundlaegg­ende ret til at udvikle sig. Uanset hvem de er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark