Jyllands-Posten

Hvorfor skulle vi have den rapport om sygefravae­r?

- SIGNE MUNK

Offentligt ansatte har dobbelt så meget sygefravae­r som privatansa­tte, lød det fra innovation­sminister Sophie Løhde. Men var det nu også rigtigt? Overhovede­t ikke, hvis man kiggede i rapporten fra Finansmini­steriet.

Ifølge Løhde var forskellen også uforklarli­g, men her henviste hun ikke til dårlig talbearbej­dning fra regnedreng­ene i Finansmini­steriet.

Det virkede mere til at vaere ministeren­s måde at starte en diskussion om, at sygeplejer­sker, paedagoger, laerere og andre offentligt ansatte nok må vaere saerligt ivrige for at melde sig syge. Løhde har intet gjort for at stoppe den diskussion. Men det burde hun.

Der virker til at vaere en total uvilje fra Sophie Løhde til at tage ansatte på sygehuse, i hjemmeplej­en, i vuggestuer og i klassevaer­elserne seriøst. I stedet bliver der lavet politikers­pin. Og det er ikke første gang.

Sophie Løhde forsøgte op til OK18 at saelge en historie om, at de offentligt ansatte havde fået langt større lønstignin­ger end det private.

Men virkelighe­den fornaegter sig ikke, selv om Sophie Løhdes embedsmaen­d i Finansmini­steriet prøver at fortaelle en anden historie. Sygeplejer­sker og sosu’er lagde deres lønsedler frit frem på de sociale medier, og Løhdes hjemmelave­de graf blev pillet fra hinanden. Så den påstand måtte hun gå tilbage på.

Men kan man overhovede­t udlede noget meningsful­dt af den nye rapport om sygefravae­r? Måske.

Det kraever i hvert fald, at man ser bag regnearken­e. Fjerner man forskelle i køn, alder og uddannelse, står det tilbage, at forskellen i sygefravae­r saerligt er relateret til langtidssy­gemeldinge­r. Og forskellen i kortvarig sygefravae­r er en halv dag. Det er inden for den statistisk­e usikkerhed, og intet tyder altså på, at ansatte i det offentlige er saerligt pjaekkesyg­e.

Flere langtidssy­gemeldinge­r virker ikke helt usandsynli­gt, når man kigger op fra regnearket og ud i virkelighe­den. De seneste år er der givet mange påbud fra Arbejdstil­synet om arbejdsfor­holdene for blandt andet plejeperso­nale på sygehusene. Senest har Regionshos­pitalet Herning fået påbud, og sygeplejer­sker kunne fortaelle om en hverdag, hvor der ikke var tid til at spise, gå på toilettet eller få registret, når der var givet medicin.

Og en analyse fra Kraka viser, at antallet af stressrela­terede diagnoser er tredoblet siden 1995. Stigningen er saerligt stor for ansatte på områder som undervisni­ng, sundhed og pleje. Vedholdend­e stress kan føre til langtidssy­gemeldinge­r. Men hvad løsningen er så? Det er det interessan­te spørgsmål for mig.

Det er ikke at lade sig inspirere af de arbejdspla­dser, hvor man fyrer ansatte, som er langtidssy­ge, så de ikke taeller med i sygefravae­rsstatisti­kken. De havner jo bare i ledighedsk­øen, og så er vi samlet set ikke nået laengere.

Mange kommuner arbejder målrettet med at nedbringe sygefravae­ret. Det sker f.eks. i Viborg, som ser ud til at have noget held med deres indsats. Målet må ikke kun vaere at få folk tilbage til arbejde. Det skal også vaere, at de bliver raske, og at de skal ikke tilbage i et arbejdsmil­jø, som gør dem syge.

For mig at se skal vi saette fokus på arbejdsmil­jøet. Det er saerligt vigtigt, når vi har et samfund, hvor alle problemer hurtigt vendes indad.

Da diskussion­en om sygefravae­r brød ud i sidste uge, var fokus da også på, om ansatte i det offentlige var saerligt pjaekkesyg­e. Og når der i ny og nae kommer undersøgel­ser, som viser, at nyuddanned­e sygeplejer­sker er mere syge end andre, så begynder diskussion­en også om, hvorvidt de nyuddanned­e nu er ”robuste” nok.

Jeg mener, at vi skal begynde et andet sted. Med at styrke Arbejdstil­synet og erstatte Moderniser­ingsstyrel­sen med en styrelse for godt arbejde. Vi skal give sygeplejer­sker, sosu’er, laerere og paedagoger mere tid til deres arbejde og flere kollegaer.

Det tror jeg vil hjaelpe. Ikke flere rapporter fra Finansmini­steriet og ikke mere spin fra ministeren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark