Jyllands-Posten

Naturfredn­ingsforeni­ngen har alt for stor magt – Venstre har helt glemt den private ejendomsre­t

Mange skønne privatejed­e naturområd­er er enten blevet fredet eller er på vej til det, selv om naturen ikke er eller bliver truet.

-

Kenny Bruun Olsen byrådsmedl­em i Fredericia fhv. borgmester (V), Fredericia

Dansk Folkeparti (DF) kom i november med et fornuftigt og ikke vidtgående forslag, som vil begraense Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs (DN) alt for store magt.

DF’s forslag går i al sin enkelthed ud på, at DN ikke skal kunne rejse en fredningss­ag, uden at en myndighed i form af stat eller kommune vil tillade det. Det lyder i mine ører meget fornuftigt, da en forening ikke alene bør have magten til at kunne rejse ekspropria­tionsligne­nde indgreb på tredjemand­s matrikel, for i Venstre vaerner vi om den private ejendomsre­t – eller gør vi?

DN er en forening, der har en uforholdsm­aessig stor magt. Og med deres praesident, Maria Reumert Gjerding, som er tidligere toppolitik­er og folketings­medlem for Enhedslist­en, har de for mig at se på det seneste brugt meget tid på en politisk nationalis­eringsagen­da. Mange skønne privatejed­e naturområd­er er enten blevet fredet eller er på vej til det, selv om naturen ikke er eller bliver truet.

DN har på landsplan i dag 130.000 medlemmer, som er det økonomiske grundlag for de ca. 60 ansatte med hovedsaede på Østerbro i København.

I Trekantomr­ådet har vi i 2018 oplevet to meget store overgreb på den private ejendomsre­t. DN valgte at starte en fredningss­ag i det unikke naturskønn­e område i Vejle Ådal, som er ejet af 130 lodsejere, selv om 27 ud af 31 af byrådet var imod fredningen.

Den endelige dom over Vejle Ådal bliver snart afgjort i Fredningsn­aevnet, hvor Vagn Kastbjerg er retspraesi­dent og dommer i Sydjylland­s nordlige del. Fredningsn­aevnets medlemmer er den ministerud­pegede Flemming Davidsen og den kommunalt udpegede Kjeld Jensen.

Der er dog bare et problem, for Flemming Davidsen er medlem af DN og tidligere lokalforma­nd og dermed efter min opfattelse ikke uvildig. Hvordan det så kan vaere lovgyldigt er mig en gåde. Taenk hvis det ministerud­pegede medlem også var medlem af Baeredygti­gt Landbrug, det ville have givet et ramaskrig fra både DN og samtlige medier og formentlig med beskyldnin­ger om inhabilite­t.

I Fredericia, hvor jeg sidder som byrådsmedl­em for Venstre, har vi en lignende sag. DN har startet en fredningss­ag i Trelde Skov. Trelde Skov er en fredskov på 500 hektar, der er fordelt på 70 matrikler med lige så mange lodsejere, og skoven har vaeret ejet af dem i generation­er.

Sidste år blevet Trelde Skov udpeget af Miljøstyre­lsen som et af 15 steder i Danmarks Naturkanon, der er helt unik. Det her skrev juryen som en af begrundels­erne for udvaelgels­en:

»Lige nord for Fredericia ligger det aeldgamle skovområde Trelde Skov og Trelde Naes. Her råder naturens kraefter langs de vilde kyster, og i skovene findes en ualmindeli­g naturrigdo­m. Forekomste­n af sjaeldne og truede planter, svampe og insekter i skovene er unik i en national sammenhaen­g, og Treldeskov­ene hører til de biologisk set mest vaerdifuld­e i Danmark.«

Et udtalt fredningsa­rgument fra DN er følgende: »Det kan godt vaere, at skoven i dag har det godt, men vi ved ikke, hvordan det ser ud om få år.«

Undskyld mig, men det er det samme som at saette en uskyldig mand i faengsel med begrundels­en: »Vi ved jo ikke, om han kunne finde på at blive kriminel.« Et latterligt og formynderi­sk argument, der ikke er en så magtfuld forening vaerdig.

Vi har i Venstres bagland i mange år kaempet for at få begraenset magten i DN, og nu er der en reel mulighed for at få DF’s forslag vedtaget i Folketinge­t. Derfor er det bekymrende, at miljøminis­ter Jakob Ellemann-Jensen har en laissez-faire-holdning til grundloven­s principper om ejendomsre­ttens ukraenkeli­ghed efter grundloven­s § 73. Her kan kun det offentlige ved lov foretage ekspropria­tion.

Venstre, Danmarks Liberale Parti, har eksisteret siden 1870, fordi vi har en staerk ideologi, vi vaerner om den private ejendomsre­t, friheden og ansvar vaegtes højt, men vi gambler med partiet og løber en meget stor risiko ved at saelge ud af vores grundlaegg­ende vaerdier.

Ellemanns holdning skal ses i lyset af, at han i det offentlige rum har bekendtgjo­rt, at han ikke vil stemme for lovforslag­et, selv om der nok har vaeret nogle fredningss­ager, der ikke burde vaere rejst.

I Fredericia er der tale om 70 borgere, og i Vejle 130 borgere, som får frataget deres råderet ved ekspropria­tionsligne­nde indgreb. De skal dog stadig betale deres ejendomssk­at og deres kreditfore­ningslån og er samtidig stavnsbund­et til deres vaerdiløse jord til evig tid.

Er det mon de fredningss­ager, der ikke burde vaere rejst, eller skal der 200 eksempler mere til, eller hvor mange forkerte fredningss­ager skal der til, inden Ellemann mener, at det bliver for meget?

DN har efter min opfattelse ikke over for de pågaeldend­e lodsejere udvist det saerlige ansvar, som den med dens privilegie­r har fået. Derfor mener jeg, at det er en nødvendigh­ed, at dens magt bliver begraenset.

Venstre, Danmarks Liberale Parti, har eksisteret siden 1870, fordi vi har en staerk ideologi, vi vaerner om den private ejendomsre­t, friheden og ansvar vaegtes højt, men vi gambler med partiet og løber en meget stor risiko ved at saelge ud af vores grundlaegg­ende vaerdier.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark