Jyllands-Posten

»Det bedste ved at gå på pension er, at man har tid til sig selv og til det, man vil«

Jørgen Hoppe, tidligere formand for HK/Handel, er vinterbade­r og passionere­t golfspille­r.

- MARTIN FLINK

Det var en haesblaese­nde hverdag gennem flere årtier, der sluttede for Jørgen Hoppe for syv år siden.

For mange topchefer er overgangen fra travl karriere til pensionist­tilvaerels­e hård og praeget af abstinensf­yldt tomhed. Men sådan var det ikke for Jørgen Hoppe.

Efter 40 år i fagbevaege­lsen og 20 år som formand for HK/Handel med det vaeld af ekstra bestyrelse­sposter og opgaver, det førte med sig, havde han planlagt det hele og trak stikket fra alt på én gang.

I stedet for at bruge tid, fik han tid.

»Jeg savner ikke tiden som formand, og det bedste ved at gå på pension er, at man har tid til sig selv og til det, man vil. Tid til at bruge mere tid på det, man gør, end man havde tidligere,« forklarer han.

»Tidligere hang jeg i en kalender, og min kone og jeg spiste aldrig morgenmad sammen, men strøg ud ad døren. Nu kan vi sidde i en time og have tid til hinanden.«

Tiden var en anden, da Jørgen Hoppe blev fagligt aktiv. I barndomshj­emmet på Amager blev der stemt socialdemo­kratisk, og da han blev 16 år, fik han en elevplads i Arbejderne­s Landsbank. Det var enten dén bank eller postvaesen­et.

En ivrig vinterbade­r

Som bankelev blev han, som det var kutyme, automatisk medlem af en fagforenin­g. Den tid er forbi.

»I dag er der mange, der ikke bliver medlem noget sted. Og specielt inden for butiksområ­det må man sige, at de mange fritidsjob­bere, man har i dag, ikke har den faglige tradition som tidligere, hvor det var folk, der skulle leve af det,« påpeger han.

Jørgen Hoppe oplevede som formand rent medlemsmae­ssigt både de gode tider og de triste tider. Under ham steg medlemstal­let først til rekordhøjd­er, hvorimod de sidste år af hans formandska­b var praeget af en nedgang i antallet af medlemmer.

Det faglige engagement optog tidligt Jørgen Hoppe, og det gik slag i slag via HK Ungdom og vejen op gennem systemet, og da han i 2012 trak sig tilbage, var det efter 20 år som formand for HK/Handel.

Fyret og ansat igen

Jørgen Hoppe er vinterbade­r, og den slags nedkøling kunne han måske allerede have anvendt, da karrieren i toppen af fagbevaege­lsen begyndte.

Det mener i hvert fald hans afløser på formandspo­sten, Per Tønnesen.

Han begyndte i det dengang nyetablere­de HK/Handel samtidig med Jørgen Hoppe.

Det var lige inden opsplitnin­gen af HK’s 350.000 medlemmer til decentrale sektorer, og på det tidspunkt var Jørgen Eiberg chefen for det hele.

Kulturen dengang tillod bedre en fyraftensø­l eller to, og det førte til tider til diskussion­er mellem Jørgen’erne.

»Det skete nogle gange, at Jørgen Eiberg om aftenen efter et par øl og højlydte diskussion­er fyrede Hoppe og så genansatte ham dagen efter,« fortaeller Per Tønnesen.

»Det var to bestemte herrer, og Jørgen Hoppe var én, der ville have tingene på sin måde. Han blev mere blød og kompromiss­øgende med årene, men på tomandshån­d kunne man altid tale med ham,« lyder det fra Per Tønnesen.

I Hoppe-familien er der et barn og tre børnebørn. De har henholdsvi­s en far og bedstefar, der har god tid, mens et dødsfald endte med at give Jørgen Hoppe og hustruen flere muligheder for at rejse.

»Efter vores kat døde, fik vi mere tid til at tage på laengere ferier,« fortaeller Jørgen Hoppe, som er en passionere­t golfspille­r.

Derfor skal han sammen med sin hustru for tredje år i traek en måned til det sydlige Spanien. Det sker, når foråret rammer Danmark, så de kan komme i form til, at vejret herhjemme bliver bedre.

Sydpå kan de få afprøvet nogle af de spanske gloser, som de i de seneste efterårssa­esoner er blevet undervist i. tidl. formand for HK/Handel, Helsingør

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE ?? Jørgen Hoppe skabte sin karriere i fagbevaege­lsen via HK Ungdom og op gennem systemet. Da han i 2012 trak sig tilbage, var det efter 20 år som formand for HK/Handel.
FOTO: LISELOTTE SABROE Jørgen Hoppe skabte sin karriere i fagbevaege­lsen via HK Ungdom og op gennem systemet. Da han i 2012 trak sig tilbage, var det efter 20 år som formand for HK/Handel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark