Jyllands-Posten

DA’s nye formand drømte som barn om at blive astronaut

For DA-formand Lisbeth Dalgaard Svanholm er en god virksomhed kendetegne­t ved et ordentligt arbejdsmil­jø og glade medarbejde­re.

- PETER SCHOLLERT

Lisbeth Dalgaard Svanholm leverer svaret akkompagne­ret af et »haha«.

Købmanden i Hørsholm, der er den nye formand for Dansk Arbejdsgiv­erforening, er blevet bedt om at fortaelle, hvad hun som barn drømte om at blive:

»Jeg ville vaere astronaut, men måtte slå det ud af hovedet, da jeg fik briller.«

I stedet blev det til en noget mere jordnaer karriere i først pensionsse­lskabet PFA og siden i den amerikansk­e teknologiv­irksomhed IBM, hvor hun for 20 år siden var salgs- og marketingc­hef.

Men frem for at fortsaette i IBM som lederskikk­else og lønmodtage­r valgte hun at følge i sin fars karrieresp­or.

Han drev som købmandsud­dannet Dalgaard Supermarke­d i Hørsholm, og uden en formel uddannelse som købmand blev Lisbeth Dalgaard Svanholm endegyldig­t sin fars afløser i

2003.

Hun var lige fyldt 43 år. Siden blev hun medlem af bestyrelse­n for De Samvirkend­e Købmaend (DSK) for i 2008 at blive DSK’s formand.

Nu har hun overtaget formandspo­sten i Dansk Arbejdsgiv­erforening efter Torben Dalby Larsen, der ved årsskiftet også trak sig som topchef i Sjaellands­ke Medier.

Ved siden af DA og supermarke­det i Nordsjaell­and har 59-årige Lisbeth Dalgaard Svanholm bestyrelse­sposter i KFI Erhvervsdr­ivende Fond og Dansk Handelsbla­d. Hun er ydermere medlem af Hørsholm Erhvervsrå­d og formand for centerfore­ningen i Kongevejsc­entret, hvor Dalgaard Supermarke­d ligger.

»Mit arbejde i DA og i forbindels­e med andre tillidspos­ter bliver oveni de timer, jeg bruger i mit supermarke­d. Heldigvis har jeg et hold af medarbejde­re i forretning­en, som jeg er tryg ved, fordi de saetter en aere i at lykkes med vores idéer og vores butikskonc­ept, som handler om høj kvalitet og høj faglig service,« konstatere­r Lisbeth Dalgaard Svanholm.

»Jeg har altid fundet det meget energigive­nde at deltage i bestyrelse­sarbejde, hvor man kan arbejde for at aendre noget til det bedre frem for at sidde og vaere sur på bagsmaekke­n,« som hun udtrykker det.

Fan af japansk forfatter

Hun står alle hverdage op mellem kl. 6 og 6.30 – i weekenden kl. 7-7.30 – og er hjemme fra arbejde kl. 19, medmindre der er et møde lige efter fyraften. Hvis Lisbeth Dalgaard Svanholm ikke skal til aftenmøde, går hun straks i køkkenet.

»Jeg holder af at lave mad,« påpeger hun.

Lisbeth Dalgaard Svanholm er gift og mor til to voksne sønner, som hun udtrykker stolthed over.

Hun bor med sin mand i Rungsted, hvor hun voksede op.

Selv om hendes far var hårdtarbej­dende, havde han overskud til at interesser­e sig for sin familie, kone og to børn, og for haven. En interesse, som Lisbeth Dalgaard Svanholm har arvet.

»Når jeg står i husets stue, nyder jeg synet af haven, lige som jeg virkelig nyder havearbejd­e. Det renser hjernen,« konstatere­r DAformande­n.

Lisbeth Dalgaard Svanholm beskriver sin mor som familiens samlende faktor og som et menneske, der formåede at finde tid til at dyrke sin interesse for kunst, musik og litteratur.

»Jeg laeser selv en del, og jeg laeser hurtigt,« fortaeller hun.

»Jeg holder meget af den japanske forfatter Haruki Murakami, fordi han er fantastisk med sit sprog og sin skriverytm­e. Men jeg laeser som medlem af en litteratur­gruppe også tit bøger, som jeg ikke nødvendigv­is selv ville have valgt.«

Hun har altid gang i en bog i familiesom­merhuset, der ligger på Gudmindrup Lyng i Odsherred, og på et feriemål. Det kan vaere en bade-, by- eller skiferie i udlandet.

På spørgsmåle­t om, hvorfor der fortsat er brug for

DA, svarer Lisbeth Dalgaard Svanholm, at arbejdsgiv­erorganisa­tionen er med til at sikre, at »den danske model kan eksistere og udvikle sig i takt med samfundsud­viklingen«.

»Det er noget, mange andre lande misunder os,« mener hun.

Mere velstand og velfaerd

Som formand for DA vil hun tjene organisati­onens medlemmer og virksomhed­er, »men derigennem jo også samfundet som helhed«.

»Ved at skabe gode vilkår for de private virksomhed­er skabes der basis for mere velstand og velfaerd i samfundet,« påpeger Lisbeth Dalgaard Svanholm, der har et bud på, hvad en god virksomhed er:

»I min optik er en god virksomhed kendetegne­t ved et ordentligt arbejdsmil­jø og glade medarbejde­re.«

Om hun ender med at vaere DA-formand lige så laenge som Torben Dalby Larsen, vil hun ikke love. Han var formand i perioden 2010-2018.

»Jeg vil gerne vaere formand for DA, så laenge jeg bibringer vaerdi, der styrker og motiverer organisati­onen til fremdrift og gode resultater,« fastslår Lisbeth Dalgaard Svanholm. formand for DA, købmand, Rungsted

 ?? FOTO: BJØRG DE MEZA ?? Lisbeth Dalgaard Svanholm havde gang i en karriere i en stor teknologiv­irksomhed, da hun valgte at blive købmand - som sin far.
FOTO: BJØRG DE MEZA Lisbeth Dalgaard Svanholm havde gang i en karriere i en stor teknologiv­irksomhed, da hun valgte at blive købmand - som sin far.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark