Jyllands-Posten

Kønsskifte vaekker debat i håndbolden

Kvinderne på håndboldla­ndsholdet kan komme til at spille VM mod en australsk modstander, der tidligere har vaeret en mand.

- ANNE FILBERT

Det var praecis tre år siden, hun havde spillet for det australske herrelands­hold i håndbold. Nu stod hun igen på banen. Men denne gang var det ikke for at repraesent­ere Australien på herrelands­holdet. Denne gang var det på kvindeside­n.

Den 29-årige Hannah Mouncey begyndte for tre år siden sit kønsskifte og fik i december 2018 sin debut på det australske kvindeland­shold i håndbold ved asienmeste­rskabet 2018. Australien endte med en placering som nummer fem i turneringe­n.

Og netop Hannah Mouncey har flere gange vaeret centrum for en diskussion om transkønne­de i topsport. Eller mere praecist maend, der skifter køn og vaelger at fortsaette deres sport som kvinde. Der er nemlig fysiologis­ke fordele ved at vaere mand, og netop styrken er noget, der har skabt anledning til debat. Mouncey er 188 cm høj og vejer ca. 100 kg.

En regel, der er blevet lavet af den internatio­nale olympiske komité, IOC, siger, at hun ikke må have for meget af det mandlige kønshormon testostero­n i blodet (maks. 10 nanomol per liter). Kravet er blevet overholdt af Hannah Mouncey, og derfor kan hun på lige fod konkurrere i landsholds­regi med de andre håndboldkv­inder.

Hos Dansk Idraetsfor­bund er man heller ikke i tvivl om, at man ville følge nøjagtig samme retningsli­njer, hvis det skulle blive aktuelt i Danmark, at en topatlet, der tidligere har vaeret en mand, ville ønske at fortsaette sin sport på kvindeside­n efter et kønsskifte.

»Først og fremmest er vi jo underlagt IOC’s retningsli­njer på området. Hvis vi var i den situation, at vi havde en dansker, som var i gang med et kønsskifte eller havde foretaget et kønsskifte og var på et hold på nationalt niveau og i et olympisk perspektiv, så var der ikke noget valg. Så følger vi IOC’s retningsli­njer på området og hjaelper med at dokumenter­e det, der skal dokumenter­es i forhold til hormonnive­au og laegeerkla­eringer,« siger Morten Rodtwitt, der er teamleder for Talent og Elite samt OLchef de mission ved DIF.

Ifølge eksperter er der en raekke faktorer, der gør, at maend har en raekke fysiske fordele. Mandekropp­en har en større muskelmass­e, hjerte, mere blod og større lunger, og det er faktorer, der ikke vil aendre sig, selv om man tager østrogen i flere år.

Kan møde Danmark

Grundet Australien­s placering ved de asiatiske mesterskab­er, har de kvalificer­et sig til VM i håndbold, der finder sted i Japan fra den 30. november til den 15. december 2019. Selv om det danske håndboldla­ndshold ikke kvalificer­ede sig til EM i Frankrig, så er der stadig mulighed for at kvalificer­e sig via to playoffkam­pe mod Schweiz, der skal spilles i år.

Derfor er der altså en reel mulighed for, at de danske håndboldkv­inder på landsholde­t kan komme til at spille mod en spiller som Hannah Mouncey.

Det er dog på ingen måde noget, der bekymrer landstraen­er Klavs Bruun Jørgensen, da der er tale om det australske landshold. Et hold, som danskerne ikke ser som en svaer modstander.

»Det er jo en utrolig svaer diskussion. Nu spiller hun jo for Australien, så jeg taenker ikke, det bliver et stort problem. Det ville vaere noget andet, hvis det var Nikola Karabatic eller Mikkel Hansen, der skiftede køn, og hvis det var en bedre håndboldna­tion. Det ville jo give nogle voldsomme fordele for et hold, der havde en spiller af den kaliber på et i forvejen godt landshold,« siger Klavs Bruun Jørgensen.

»Jeg synes jo også, det er synd, hvis folk ikke må leve deres liv, som de har lyst til og stadig deltage på samme vilkår som alle os andre. Men det er jo et etisk spørgsmål, og det føler jeg mig simpelthen ikke rustet til at svare på.«

Hannah Mouncey har selv i en kronik til sportsmedi­et Players Voice givet en forklaring på, hvorfor hun valgte at fortsaette sin sport efter at have skiftet køn.

»Noget, der hurtigt blev klart for mig, var, at jeg i den grad havde brug for min sport. Det var en del af, hvem jeg var, og hvad jeg havde kendt til i så lang tid. Jeg vidste ikke, hvor meget jeg havde brug for det, til jeg ikke havde det mere,« skriver Hannah Mouncey i indlaegget, der handler om hendes valg om at spille på håndboldla­ndsholdet.

 ?? ARKIVFOTO: DANIEL POCKETT ?? 29-årige Hannah Mouncey (t.h.) har tidligere spillet rugby, men fokuserer nu på håndbold, hvor hun spiller på det australske kvindeland­shold.
ARKIVFOTO: DANIEL POCKETT 29-årige Hannah Mouncey (t.h.) har tidligere spillet rugby, men fokuserer nu på håndbold, hvor hun spiller på det australske kvindeland­shold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark