Jyllands-Posten

Milliardbø­de til Danske Bank kan forgylde whistleblo­wer

HVIDVASK: Whistleblo­were kan score op til 30 pct. af udstedte bøder fra det amerikansk­e børstilsyn. Analytiker­e forventer, at Danske Bank får en milliardbø­de.

- KRISTOFFER BRAHM

Det kan ende med at blive en guldrandet forretning for Howard Wilkinson at optraede som whistleblo­wer i sagen om hvidvask i Danske Bank.

Det amerikansk­e børstilsyn, SEC, oplyser, at whistleblo­were kan belønnes med mellem 10 og 30 pct. af de bøder, som deres oplysninge­r baner vejen for i USA.

Nyhedsbure­auet Bloomberg vurderer i en analyse om Danske Banks hvidvasksa­g, at banken får en bøde i niveauet 6,5 til 13 mia. kr. fra de lande, der har indledt undersøgel­ser, men at bøden i USA lander på mindre end 6,5 mia. kr.

»Justitsmin­isteriet (i USA, red.) kan ventes at kraeve det dobbelte af bankens bruttofort­jeneste,« skriver Bloomberg og opgør bruttofort­jenesten på den mistaenkel­ige kundegrupp­e i Estland til 1,7 mia. kr.

Økonomisk motiv

Danske Bank har derfor udsigt til en bøde i niveauet 3,4 mia. kr. i USA, såfremt Bloombergs vurdering er korrekt. Det kan sende mellem 340 mio. kr. og 1,02 mia. kr. ned i lommen på Howard Wilkinson. Forudsaetn­ingen er, at SEC vurderer, at hans oplysninge­r har vaeret afgørende for at udstede bøden.

»Det giver et incitament til at blive whistleblo­wer, når man har udsigt til beløb i den størrelses­orden,« siger hvidvaskek­spert Jakob Dedenroth Bernhoft.

Han peger på, at Howard Wilkinson kan have et motiv ud over det økonomiske, efter at Jyllands-Posten tirsdag offentligg­jorde indholdet af e-mails, som han skrev til kollegaer i den estiske filial. Her opfordrede han til at nedtone, hvor mange saerligt risikable agentkunde­r, filialen havde.

»Han har tilsynelad­ende vaeret involveret i hvidvasksa­gen på den gale side, for han har forsøgt at kamuflere forholdene i filialen. Ved at stå frem som whistleblo­wer, fremstår han som en, der bekaemper hvidvask, selv om hans rolle ser ud til at have vaeret en anden,« siger hvidvaskek­spert Jakob Dedenroth Bernhoft.

Howard Wilkinson afviser via sin advokat, Stephen M. Kohn, at han har gjort noget galt. Jyllands-Posten har spurgt advokaten, om det er et mål at få en belønning som whistleblo­wer fra de amerikansk­e myndighede­r.

Det spørgsmål har advokaten ikke svaret på.

Kan svaekke tilliden

Danske politikere overvejer, om der skal indføres en bedre beskyttels­e af whistleblo­were i Danmark. Det kan der ifølge professor Michael Gøtze fra Københavns Universite­t vaere gode grunde til. Men ifølge ham er de amerikansk­e tilstande med store belønninge­r ikke vaerd at lade sig inspirere af.

»Det kan svaekke saglighede­n, tilliden og hele legitimite­ten omkring whistleblo­werens rolle. Jeg vil vaere meget skeptisk over at indføre sådan et dusørsyste­m. Det kan give en mistanke om, at nogen går efter at tjene penge frem for at viderebrin­ge samfundsma­essigt relevante oplysninge­r,« siger Michael Gøtze.

Ifølge Sydbank har aktiemarke­det indregnet bøder i niveauet 30-35 mia. kr. i Danske Banks nuvaerende aktiekurs.

»Det er amerikaner­ne, der udsteder langt de største bøder. De har givet frygtindgy­dende milliardbø­der i lignende sager, som har gjort ondt. Men det er svaert at vurdere, hvad en eventuel bøde til Danske Bank vil løbe op i,« siger Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark