Jyllands-Posten

Jagter whistleblo­wer den store gevinst? Hans advokat vil ikke svare

En eventuel kommunikat­ion med amerikansk­e myndighede­r er fortrolig, påpeger Stephen M. Kohn, der er advokat for whistleblo­weren i Danske Bank.

- KRISTOFFER BRAHM

Jagter whistleblo­weren i sagen om hvidvask i Danske Bank, Howard Wilkinson, den helt store millionbon­us fra de amerikansk­e myndighede­r? Og har hans advokat, Stephen M. Kohn, kastet sig over sagen i håbet om at få en stor luns af en eventuel gevinst?

Det har offentligh­eden stadig ikke fået indsigt i, og står det til Stephen M. Kohn, skal det forblive på den måde.

Han udtaler sig på vegne af Howard Wilkinson, og han ønsker ikke at svare på, om hans klient har et mål om at få en bonus fra de amerikansk­e myndighede­r.

Kan ikke kommentere

»Jeg kan ikke kommentere på nogen kommunikat­ion, som Mr. Wilkinson har haft med myndighede­r. Sådan en kommunikat­ion er fortrolig, og vi ønsker ikke at blande os i myndighede­rnes mulighed for at efterforsk­e og retsforføl­ge. Jeg kan ikke bekraefte, at Mr. Wilkinson har haft nogen kontakt med amerikansk­e myndighede­r. Derfor kan jeg ikke besvare dit spørgsmål,« skriver Stephen M. Kohn i en e-mail til JyllandsPo­sten.

Samtidig påpeger han, at Wilkinsons aflønning af ham som advokat er en fortrolig oplysning.

»Vi diskuterer aldrig sådanne anliggende­r med offentligh­eden,« skriver Stephen M. Kohn.

Han laegger dog ikke skjul på, at hans advokatfir­ma jaevnligt fører sager for whistleblo­were, hvor betalingen er en del af den belønning, der kradses hjem. Uden en belønning får hans advokatfir­ma derfor ingen honorering.

»Hvis vi sejrer, opnår mit firma en procentdel af det, som whistleblo­weren får. Det gør det muligt for folk med begraensed­e indtaegter eller ressourcer at få advokater. Denne proces er i offentligh­edens interesse og gør det muligt for whistleblo­were at engagere advokater,« skriver Stephen M. Kohn.

Det amerikansk­e børstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), oplyser, at det siden 2012 har udbetalt 2,1 mia. kr. til i alt 59 whistleblo­were. Siden da er der udstedt bøder for 11 mia. kr. baseret på whistleblo­wernes oplysninge­r.

»Mit firma har siden begyndelse­n i 1988 arbejdet for at forsvare whistleblo­were, hvis sager rejser alvorlige spørgsmål af offentlig interesse, og vi har arbejdet gratis for at sikre, at USA vedtog staerke og effektive whistleblo­werlove. Vi arbejder også uden en forventnin­g om betaling for at tilskynde Europa til at vedtage lignende love,« skriver Stephen M. Kohn.

I oktober sidste år oplyste Danske Bank, at de amerikansk­e myndighede­r foretager en strafferet­lig undersøgel­se af banken på grund af hvidvasksa­gen.

 ?? Arkivfoto: AP Foto/Carolyn Kaster ?? Howard Wilkinsons advokat, Stephen M.Kohn (tv.), sikrede den største belønning til en amerikansk whistleblo­wer nogensinde, da Bradley Birkenfeld (th.) fik 680 mio. kr. for at afsløre kriminelle forhold i storbanken UBS.
Arkivfoto: AP Foto/Carolyn Kaster Howard Wilkinsons advokat, Stephen M.Kohn (tv.), sikrede den største belønning til en amerikansk whistleblo­wer nogensinde, da Bradley Birkenfeld (th.) fik 680 mio. kr. for at afsløre kriminelle forhold i storbanken UBS.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark