Jyllands-Posten

Bill Browder beskylder Danske Bank for at have løjet i fransk sag

HVIDVASK: Hvidvaskja­eger og investor anser det for bevist, at banken løj for de franske myndighede­r.

- JETTE AAGAARD KRISTOFFER BRAHM

Den amerikansk­fødte investor og hvidvaskja­eger Bill Browder beskylder Danske Bank for at have løjet for de franske myndighede­r i efterforsk­ningen af hvidvasksa­g.

»Det står klart, at Danske Bank-ansatte har fortalt myndighede­rne usandheder. Derfor mener vi, at banken bør efterforsk­es som mistaenkt i sagen og ikke som vidne,« siger Bill Browder og fortsaette­r med at understreg­e, at de franske myndighede­r endnu ikke har tilkendegi­vet, hvordan de vil behandle hans klage.

»Men deres indikation er, at de vil reagere.«

Det er et år siden, at Danske Bank blev nedgradere­t fra netop sigtet i den franske sag til såkaldt assisteret vidne, og det er den status, som Browder ønsker aendret.

Browder fremhaever fire forhold, som ifølge ham dybest set viser, at Danske Bank løj om kendskabet til potentiel hvidvask over for de franske myndighede­r.

Danske Bank er lodret uenig i den udlaegning.

»Vi kan ikke genkende, at vi skulle have givet urigtige oplysninge­r til de franske myndighede­r. Tvaertimod er det i vores klare interesse at tegne et så retvisende billede af, hvad der er sket i Estland som muligt. Danske Bank indgår stadig i efterforsk­ningen i Frankrig og er i løbende dialog med myndighede­rne, men vi vil ikke kommentere yderligere på efterforsk­ningen eller dialogen med myndighede­rne, mens den foregår,« siger Kenni Leth, pressechef i Danske Bank.

Han oplyser, at Danske Bank vil orientere offentligh­eden, hvis banken på et tidspunkt igen måtte blive sigtet i Frankrig.

»Da vi i oktober 2017 blev sigtet for overtraede­lse af franske hvidvaskbe­stemmelser, orientered­e vi markedet via en selskabsme­ddelelse. Det samme gjorde vi i januar 2018, da sigtelsen blev aendret til ”assisteret vidne”,« siger Kenni Leth.

Anmeldte Nordea

Bill Browder er en mand, der over tid er kommet til at stå midt i Danske Banks hvidvasksa­g. Det skete bl.a. da han i sommeren 2018 politianme­ldte Danske Bank og en raekke nuvaerende og tidligere ansatte i banken for at medvirke til hvidvask ved grov uagtsomhed.

Sagens kerne er bankens estiske filial, som det senere har vist sig formodentl­ig blev brugt som hvidvasktr­ansit af såkaldte non-resident-kunder i årene 2007-15. 1.500 mia. kr. susede gennem filialen i perioden. Mindst halvdelen er ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r formodet hvidvask.

I oktober meldte Bill Browder så den skandinavi­ske storbank Nordea til politiet i Danmark, Sverige, Norge og Finland. I politianme­ldelsen beskyldte han Nordea for at deltage i hvidvask af kriminelle midler med forbindels­e til den såkaldte Magnitskij­sag, hvor russiske kriminelle angiveligt i 2007 svindlede sig til skattebeta­linger fra Browders firma, Hermitage Capital, til en vaerdi af 1,5 mia. kr. – 230 mio. dollars. Penge, som firmaet angiveligt havde betalt til den russiske statskasse, men efterfølge­nde havnede hos russiske kriminelle.

I dag turnerer Browder verden rundt for at bekaempe hvidvask.

Saerligt forsøger han at få lande til at indføre sanktioner mod de kriminelle russere, der kan saettes i forbindels­e med Magnitskij-sagen. Han og hans hold af researcher­e har fulgt sporene fra Magnitskij-sagen og undersøgt, hvordan kriminelle midler blev ført ud af Rusland via europaeisk­e banker.

Projektet har ad flere omgange ført ham til Danmark. Her holdt han torsdag møde med Venstres ordfører, Michael Aastrup Jensen, som arbejder for at få indført en Magnitskij-lov i Danmark.

 ?? Arkivfoto: David Rose ?? Bill Browder er hedgefonde­jer, hvidvaskja­eger og tidligere storspekul­ant i Rusland, men han er også manden bag flere politianme­ldelser af Danske Bank og Nordea for hvidvask. Torsdag holdt han møde med de danske politikere på Christians­borg.
Arkivfoto: David Rose Bill Browder er hedgefonde­jer, hvidvaskja­eger og tidligere storspekul­ant i Rusland, men han er også manden bag flere politianme­ldelser af Danske Bank og Nordea for hvidvask. Torsdag holdt han møde med de danske politikere på Christians­borg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark