Jyllands-Posten

Grønt lys for sager om udbytte

En lang raekke amerikansk­e pensionsfo­nde fik ikke held til at spaende ben for en retssag, hvor Skattestyr­elsen beskylder dem for at have svindlet udbytteska­t for milliarder ud af den danske statskasse.

- JESPER HØBERG

En dommer i New York har onsdag afvist et større antal amerikansk­e pensionsfo­ndes forsøg på at spaende ben for det danske skattevaes­ens erstatning­ssager imod dem.

Det fremgår af en afgørelse fra en distriktsd­omstol i New York, som er blevet offentligt tilgaengel­ig via en amerikansk retsdataba­se.

Dermed kan Skattestyr­elsen fortsaette sin kamp for at inddrive nogle af de 12,7 mia. kr., som styrelsen haevder blev trukket uretmaessi­gt ud af den danske statskasse i perioden 2012-15 af et netvaerk af udenlandsk­e forretning­sfolk.

Pengene blev trukket ud via bl.a. pensionsfo­nde i USA, der kraevede refusion af udbytteska­t på danske aktier. Skattestyr­elsen haevder, at fondene aldrig ejede de pågaeldend­e aktier, og har staevnet flere hundrede af dem.

Argumenter afvist

I august forsøgte amerikansk­e fonde at få sagerne imod dem afvist blandt andet med henvisning til, at der også verserer sager om refusioner­ne i Skatteanke­styrelsen, ligesom de argumenter­ede for, at Skattestyr­elsen slet ikke har sandsynlig­gjort, at der overhovede­t er foregået noget kriminelt.

Dommeren, Lewis A. Kaplan, har dog fejet alle argumenter af bordet, viser afgørelsen.

Han fremhaever bl.a. omstaendig­hederne omkring pensionsfo­nden The Bradley London Pension Plan, der er sammenlign­elig med de øvrige pensionsfo­nde, og som alle er helt små med pensionsop­sparinger fra typisk en person.

The Bradley London Pension Plan har fået udbetalt refusioner, der ifølge Skattestyr­elsen svarer til, at den ejede aktier i bl.a. Novo Nordisk, A.P. Møller Maersk og Vestas for samlet 7,6 mia. kr.

Alligevel har den ikke afleveret årsrapport­er til U.S. Department of Labor, hvilket man kun kan undlade, hvis fondens samlede aktivmasse er under 250.000 dollars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark