Jyllands-Posten

Falckredde­re har følt sig presset til at melde sig ind i 3F

ARBEJDSMAR­KED: Ansatte i en af landets mest kendte og traditions­rige virksomhed­er Falck har følt sig presset til at melde sig ind i 3F, selv om den slags har vaeret ulovligt siden 2006.

- MARTIN FLINK DORTE IPSEN BODDUM

Det er ikke kun i Danish Crown, at de ansatte gennem en årraekke er blevet presset til at melde sig ind i en bestemt fagforenin­g.

I Falck, der som Danish Crown er blandt landets største og mest kendte virksomhed­er, er der lignende problemer med fagforenin­gspres, selv om det blev kendt ulovligt af den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol helt tilbage i 2006. Det oplyser Falck selv til JyllandsPo­sten.

»Vi har kendskab til eksempler på, at medarbejde­re har følt sig intimidere­t og følt et pres for at melde sig ind i en fagforenin­g. Det kan skyldes misforståe­lser, det kan skyldes uheldig adfaerd, men det aendrer ikke ved, at vi ikke ønsker, at det sker, og det er noget, som vi følger op på,« skriver Peter Agergaard, der er senior vice president og ansvarlig for Global HR i Falck.

Han understreg­er samtidig, at der er frit fagforenin­gsvalg i Falck, og det har der vaeret, siden loven trådte i kraft i 2006. Det er endda blevet uddybet for medarbejde­rne så sent som i 2018.

»Senest har vi indskaerpe­t det i vores Code of Conduct, som blev revideret tidligere i 2018. Den er blevet kommuniker­et til alle medarbejde­re,« skriver Agergaard.

Jyllands-Posten har talt med flere reddere, der fortaeller om en kultur, hvor der blev presset på fra tillidsfol­k for at få redderne til at bakke op om det faglige faellesska­b i 3F. Kulturen stoppede dog ikke kun ved venlige ord og argumenter, men indebar også trusler om at blive frosset ud på arbejdspla­dsen, hvis ikke man var medlem.

Brokkede man sig højlydt, kunne det eksempelvi­s føre til dårligere vagter, ligesom »livet blev gjort besvaerlig­t« for dem, der ikke fulgte kulturen, lyder det fra en kilde.

Hård tone

De interne uoverensst­emmelser blandt Falck-ansatte kom isaer til udtryk, da konkurrent­en Bios for nogle år siden vandt ambulanced­riften flere steder i Danmark. Her var tonen hård i begge retninger, og gensidige beskyldnin­ger om chikane føg mellem Falck-folkene og de tidligere kolleger, som skiftede.

Morten Binns var en af Morten Binns, fhv. Falckredde­r dem, der skiftede til Bios efter flere år som ikke-3F-medlem i Falck, hvor det kom til flere konfrontat­ioner mellem ham og tillidsfol­k.

Han melder sig efter nogle år ud af 3F og ind i Krifa, hvilket ifølge Binns medførte »de saedvanlig­e trusler om udstødelse af faellesska­bet«.

»Kort efter udmeldelse­n bliver mit navn offentligg­jort på en tavle i vores frokoststu­e,« forklarer han.

3F ønsker ikke at kommentere enkeltsage­r, men formand for 3F Transport Jan Villadsen afviser, at der skulle vaere problemer med 3F’s tillidsfol­k i Falck.

»Jeg kan ikke genkende det billede, I maler. I det hele taget undrer det mig, at man i Falck skulle opleve et problem uden at fortaelle det til os, for vi har et godt samarbejde. Vi mener selvfølgel­ig, at man skal respektere foreningsf­riheden, men jeg kan altså ikke forholde mig til nogle eksempler, som vi ikke kender, og som vi ikke får beskrevet saerligt praecist, hvad handler om – og som sagt har vi ikke hørt noget fra Falck,« siger han.

 ?? Foto: Gregers Tycho ?? Morten Binns er tidligere Falck-redder og kom i flere konflikter med 3F-tillidsfol­kene, der fik betydning for hans ansaettels­e i Falck. I dag arbejder han for konkurrent­en Bios.
Foto: Gregers Tycho Morten Binns er tidligere Falck-redder og kom i flere konflikter med 3F-tillidsfol­kene, der fik betydning for hans ansaettels­e i Falck. I dag arbejder han for konkurrent­en Bios.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark