Jyllands-Posten

Åben krig: Dankortet står på en braendende platform

BETALING: Jyske Banks farvel til Visa-dankortet har skabt tvivl om dankortets fremtid. Aftalen om kortet udløber om 11 måneder. Spørgsmåle­t er, hvad der så vil ske.

- MICHAEL STENVEI

Der er udbrudt åben krig om dankortet, efter at Jyske Bank har meddelt, at storbanken ikke laengere vil udstede det populaere Visadankor­t til kunderne.

Kritikerne mener, at Jyske Banks skridt reelt er et forsøg på at laegge det 36 år gamle dankort i graven. Bankens ledelse forklarer skridtet med, at man ønsker mere konkurrenc­e på betalingsk­ortmarkede­t og et reelt valg for forbrugern­e, når de skal betale i supermarke­det eller tøjbutikke­n.

Men hvad er op og ned i sagen?

Jyllands-Posten graver et spadestik dybere i dankortkri­gen.

Udfordring­en

Selv om dankortet er et nationalkl­enodie, er det hverken ejet af Nationalba­nken eller kontroller­et af Folketinge­t.

I stedet er kortet ejet af betalingsk­aempen Nets, som tidligere var ejet af landets banker.

Efter salget af Nets har bankerne ingen som helst tilskyndel­se til at støtte op om dankortet ud over rene økonomiske motiver: Hvilke kort sender flest penge ned i kassen.

Her har nye EU-regler sat det populaere dankort skakmat ved at gøre alle kortbetali­nger gratis for forbrugern­e. Dermed har dankortet mistet sit bedste våben: gratis at bruge for indehavere­n.

Samtidig presser bankerne på for at indføre nye betalingsl­øsninger som f.eks. Apple Pay og Google Pay, der alle bygger på internatio­nale betalingsk­ort.

Alt sammen haemmer det dankortets manøvremul­igheder, selv om kortet ifølge Nationalba­nken uden sammenlign­ing er den suveraent billigste betalingsl­øsning for samfundet.

Opbakninge­n

Når dankortet har overlevet i 36 år, skyldes det i høj grad, at en samlet detailhand­el og banksektor har bakket op om kortet.

For bankerne har det handlet om, at det var dem, der opfandt og lancerede dankortet i 1983. For detailhand­len har det handlet om, at dankortet har vaeret en meget billig betalingsl­øsning.

Alt det hører dog fortiden til.

I dag ejer bankerne ikke laengere dankortet. Derfor har f.eks. Jyske Bank ingen økonomisk tilskyndel­se til at støtte op om kortet. Slet ikke når banksektor­en høster langt større gebyrindta­egter fra betalinger med f.eks. Visa Debet eller Mastercard Debet, end tilfaeldet er, når betalingen sker med dankort.

Derfor bides det populaere betalingsk­ort, som har 4,8 mio. brugere, i haserne af internatio­nale giganter som Visa og Mastercard, der de senere år har oplevet markant fremgang herhjemme.

Detailhand­len

EU-regler har fra den 1. januar 2018 forbudt butikker at sende gebyrregni­ngen for kortbetali­nger videre til kunderne.

Derfor frygter Dansk Erhverv og Dansk Detail, at et farvel til dankortet vil sende detailhand­lens udgifter til betalingsk­ort op i de højere luftlag.

Problemet for detailhand­len er imidlertid, at det synspunkt langtfra deles af alle. Dankortbet­alingen er nemlig skruet sammen på en måde, så det isaer for butikker med mange og mindre betalinger simpelthen er for dyrt at tage imod dankort sammenlign­et med f.eks. Mobilepay eller måske Visa Debet.

I dag er det ikke laengere muligt at betale med dankort på McDonald’s eller Sunset Boulevard, ligesom man får nej til dankortbet­alinger i mange mindre butikker, som for laengst har fravalgt dankortet.

Derfor synes detailhand­len allerede at befinde sig på en braendende platform, uanset om bankerne vender dankortet ryggen eller ej.

Christians­borg

Det er Folketinge­t, der har skruet de regler sammen, som i dag udgør grundlaget for fordelinge­n af dankortomk­ostningern­e, og som har skabt ro om dankortet.

Men med Jyske Banks farvel til Visa-dankortet kan dankortkri­gen udvikle sig til politisk spraengsto­f for de 179 folkevalgt­e på Christians­borg og ikke mindst erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K), lyder meldingen fra flere sider.

Foreløbig har ministeren udtrykt sin opbakning til dankortet ved bl.a. diskret at rasle med lovsablen, i håb om at det igen vil skabe ro om dankortet.

Men i takt med at flere og flere detailbuti­kker fravaelger dankortet, betyder det en langsom, men sikker afvikling af dankortet – politiske forsikring­er eller ej.

Status her og nu er derfor: Den nuvaerende dankortaft­ale udløber ved årsskiftet. Spørgsmåle­t er alene, om der kommer en ny aftale, eller om dankortet reelt er på vej i graven.

 ?? Arkivfoto: Anthon Unger ?? Jyske Bank har vendt ryggen til det populaere Visa-dankort. Fremover vil bankens kunder få to kort: et Visakort og et dankort. Meldingen kommer, samtidig med at den nuvaerende dankortaft­ale synger på sidste vers.
Arkivfoto: Anthon Unger Jyske Bank har vendt ryggen til det populaere Visa-dankort. Fremover vil bankens kunder få to kort: et Visakort og et dankort. Meldingen kommer, samtidig med at den nuvaerende dankortaft­ale synger på sidste vers.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark