Jyllands-Posten

Danfoss-fabrik er blandt verdens bedste

Danfoss-koncernens fabrik i Tianjin, Kina, haedres for succesfuld implemente­ring af teknologi fra den fjerde industriel­le revolution.

- KELD LOUIE PEDERSEN

Kompressor­er til køleskabe, frysere og klimaanlae­g lyder ikke ligefrem sexet, men det er nogle af de produkter, der fremstille­s på Danfoss-koncernens fabrik i Tianjin i Kina.

Fabrikken blev torsdag haedret af World Economic Forum som et »fyrtårn i fremstilli­ngsindustr­ien«. Det sker som led i organisati­onens fokus på den fjerde industriel­le revolution, der også vil stå i centrum for årsmødet i Davos, som indledes mandag den 21. januar.

»Fyrtårnene er fundet blandt flere end 1.000 fabrikker verden over – små som store, der, i stedet for at erstatte mennesker med maskiner, aendrer arbejdet til at blive mindre rutineprae­get og med større ansvar hos den enkelte,« forklarer Helena Laurent, direktør for Fremtidens Produktion­ssystemer i World Economic Forum.

»Omlaegning­en i processern­e gør arbejdet mere interessan­t, mere varieret og mere produktivt for medarbejde­rne. Ved at udpege disse fyrtårne ønsker vi at pege på rollemodel­ler, der kan vise, hvordan den fjerde industriel­le revolution kan udspille sig i fremstilli­ngsindustr­ien uden de potentielt store menneskeli­ge konsekvens­er, der ofte er i fokus,« føjer hun til.

I udpegninge­n af Danfoss-fabrikken i Tianjin skriver World Economic Forum bl.a.:

»Ved at anvende fuldt digitale sporingssy­stemer og digitale vaerktøjer såsom smarte sensorer, visuel inspektion, automatisk­e overvågnin­gssystemer, m.fl., er kvalitetsk­ontrollen blevet forbedret. De ansattes produktivi­tet er blevet forbedret med 30 pct., mens antallet af kundeklage­r inden for de seneste to år er reduceret med 57 pct.«

Mange job på spil

Siden 2015 har World Economic Forum sat den fjerde industriel­le revolution på den globale dagsorden.

Indledning­svist var det isaer risikoen for tab af millioner af arbejdspla­dser, der tiltrak sig opmaerksom­hed, men de seneste år har organisati­onen forsøgt at få fokus flyttet til det potentiale, herunder også beskaeftig­elsesmaess­igt, som den fjerde industriel­le revolution rummer.

De første fyrtårne i fremstilli­ngsindustr­ien blev praesenter­et i fjor i forbindels­e med World Economic Forums årsmøde i Tainjin. De er fundet i samarbejde med konsulentk­oncernen McKinsey & Company.

»I World Economic Forum har vi tidligere påvist, at mere end 70 pct. af de virksomhed­er, der investerer i teknologie­rne bag den fjerde industriel­le revolution – kunstig intelligen­s, 3D-printere, dataanalys­esystemer, m.m. – ikke når ud over første stadium. De formår ganske enkelt ikke at omstille deres processer til at udnytte de teknologis­ke muligheder,« påpeger Helena Laurent.

Et af formålene med at udpege fyrtårne i fremstilli­ngsindustr­ien er, at andre virksomhed­er og regeringer får et sted, hvor de kan henvende sig og høre naermere om, hvordan de nye teknologis­ke muligheder kan udnyttes, og hvordan man kan inddrage medarbejde­rne.

 ??  ??
 ?? Foto: Danfoss ?? Danfoss-fabrikken i Tianjin i Kina fremhaeves nu som rollemodel.
Foto: Danfoss Danfoss-fabrikken i Tianjin i Kina fremhaeves nu som rollemodel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark