Jyllands-Posten

Trump drager igen

WORLD ECONOMIC FORUM: For andet år i traek kommer den amerikansk­e praesident til Davos i spidsen for en stor amerikansk delegation.

- KELD LOUIE PEDERSEN

America First! lyder Donald Trumps politiske doktrin, og man er taet på at mene, at tilføjelse­n kunne vaere: »Davos Next!«

I hvert fald har Det Hvide Hus meddelt, at praesident Trump igen i år vil deltage i årsmødet i World Economic Forum i Davos.

Det er uden fortilfael­de i organisati­onens historie, at en siddende amerikansk praesident to år i traek drager til Alperne, og det vaekker så meget mere opsigt, at temaet for årsmødet 2019 er ”Globaliser­ing 4.0”.

Ronald Reagan leverede i sin tid en tale via video. George Bush, George W. Bush og Barack Obama ignorerede Davos, mens Bill Clinton først deltog i det sidste år af sin anden embedsperi­ode. Retfaerdig­vis skal siges, at årsmøderne i Davos ofte har ligget på samme tidspunkt, som den amerikansk­e praesident i Kongressen har skullet holde sin tale om den nationale tilstand.

Praesident Trump skal levere sin State of the Union tirsdag den 29. januar.

Delegation­en

I fjor kom det fuldstaend­igt bag på World Economic Forum, da praesident Trump bebudede sin ankomst. Det skete forholdsvi­s taet på topmødet, hvilket medførte fundamenta­le udfordring­er af ikke kun sikkerheds­maessig art, men også i forhold til indkvarter­ingen af den amerikansk­e praesident og hans stab.

I år har Det Hvide Hus meldt ud tidligere i planlaegni­ngsprocess­en, men udfordring­en er fremdeles stor, da den amerikansk­e delegation taeller nogle af de tungeste ministre i Trump-regeringen:

N Udenrigsmi­nister Mike Pompeo

N Finansmini­ster Steven Mnuchin

N Handelsmin­ister Wilbur Ross

N Minister for National Sikkerhed Kirstjen Nielsen

N Transportm­inister Elaine L. Chao

N Arbejdsmin­ister Alexander Acosta

N Handelsche­fforhandle­r Robert Lighthizer

N Direktør for U.S. Small Business Administra­tion Linda McMahon

Herudover omfatter delegation­en praesident Trumps datter og rådgiver, Ivanka, samt hendes mand, Jared Kushner, der er praesident­iel seniorrådg­iver. Endvidere er fhv. vicepraesi­dent Al Gore og fhv. udenrigsmi­nister John F. Kerry formentlig i delegation­en.

Budgetkris­en

Det Hvide Hus tager dog det forbehold, at såfremt budgetkris­en, der siden den 22. december har ført til nedlukning af dele af den amerikansk­e statsadmin­istration, ikke er løst, inden årsmødet begynder, kan det føre til, at bl.a. praesident Trump må melde afbud.

Efter planen skal den amerikansk­e praesident komme til Davos tirsdag den 22. januar. Hvis budgetkris­en ikke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark