Jyllands-Posten

Tunesien er fanget i en gaeldsfael­de

Det er gået voldsomt tilbage for Tunesiens økonomi siden revolution­en i 2011.

-

LYNGE GØRTZ SMESTAD, Tunesien bliver gang på gang hyldet for sine demokratis­ke fremskridt siden 2011. Det arabiske forår startede her i en folkelig protest over fattigdom, arbejdsløs­hed og mangel på ytringsfri­hed og demokrati, der fik den mangeårige praesident Ben Ali til at gå af.

Men kampen er langt fra slut endnu, for økonomien er kun blevet vaerre siden revolution­en, og både arbejdsløs­heden og inflatione­n er steget maerkbart. Og siden en raekke bestialske terrorangr­eb i 2015 har det stået skidt til med turismen – landets 3. største indtaegtsk­ilde.

Demokratis­k har sejren vaeret bittersød. For nok har Tunesien fået demokrati og samlingsre­geringer, men det har også vaeret så svaert for partierne at samarbejde, at Tunesien er blevet kastet ud i den ene politiske krise efter den anden. Senest i november hvor premiermin­isteren lavede det, der blev den 10. regeringsr­okade siden revolution­en, men hvor praesident­en naegtede at anerkende rokaden.

I et forsøg på at daempe den folkelige utilfredsh­ed har man forhøjet lønningern­e i det offentlige, der er landets største arbejdsgiv­er. Problemet er bare, at forsøget på at saette gang i økonomien ved at haeve de offentlige udgifter er sket for lånte penge.

Gaeld fordoblet

Tunesiens gaeld er naesten fordoblet siden revolution­en. Hovedparte­n af gaelden er optaget gennem

IMF, og derfor er det lige nu reelt IMF, der holder hånden under Tunesiens økonomi. Men de lån forudsaett­er, at Tunesien også følger IMF’s anvisninge­r om at reducere de offentlige udgifter – og så er det lige vidt for de mange statsansat­te. Ydermere er arbejdsløs­heden på over 15 pct., og dermed er der fortsat latent risiko for voldsomme, folkelige protester.

Laeg hertil et underskud på betalingsb­alancen, lave valutarese­rver og en sikkerheds­situation, der har fyldt meget i udlandets opfattelse af Tunesien. Endvidere betyder den stigende inflation og valutasvae­kkelsen, at centralban­ken har begraensed­e muligheder for at stimulere den relativt lave vaekst på ca. 1-2 pct. gennem en lempeliger­e pengepolit­ik.

Det er faktorer, danske virksomhed­er, der ønsker at eksportere til Tunesien, skal holde sig for øje. Den danske vareekspor­t til Tunesien var i 2017 på 238 mio. kr. - omtrent på samme niveau som før revolution­en.

Satser på vind og sol

Der er dog ét sted, hvor der er gode muligheder for dansk eksport; vedvarende energi. For Tunesien har gode forhold for både sol og vind, og nu håber man, at energi kan blive den nye eksportvar­e. Men det kraever både massive investerin­ger i energiprod­uktion og transmissi­on, der hidtil har ligget som et monopol hos det statslige energisels­kab.

Tunesiens regering har erkendt, at den er nødt til at åbne markedet for private investerin­ger i solcellean­laeg og vindmøllep­arker. Problemet er at tiltraekke finansieri­ng. Det handler blandt andet om lange, statsgaran­terede aftageraft­aler på strømmen. Men den slags aftaler ønsker Tunesien ikke at indgå, og så er det småt med pengene til opførslen.

Tunesien har i lighed med en raekke andre lande forsøgt at lave energiaukt­ioner, men få ønsker at byde på aftaler, der er så usikre, som dem Tunesien laegger op til. Samtidig er hovedparte­n af de store banker statsejede og så svage, at de er taet på at vaere insolvente.

Så selv om Tunesien har en veldiversi­ficeret økonomi, der både inkluderer industriog tekstilpro­duktion, landbrug, turisme og en mindre olieindust­ri, så er landet fanget i en gaeldsfael­de.

En yderligere udfordring er, at der er valg til både praesident­post og parlament i 2019, og det gør regeringen fodslaeben­de i forhold til at indføre upopulaere reformer, der kan forbedre økonomien. EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: JP ?? Terrorangr­ebet i 2015 har kostet Tunesien dyrt i form af faerre turistindt­aegter.
Foto: JP Terrorangr­ebet i 2015 har kostet Tunesien dyrt i form af faerre turistindt­aegter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark