Jyllands-Posten

GHOSNS ANHOLDELSE – EN TIDSLINJE

-

Sagen mod Carlos Ghosn ruller videre i hvad, der tyder på at blive et langstrakt retssagsdr­ama.

Ghosn, der før sin arrest i november var øverste boss hos både Nissan, Renault og Mitsubishi – samt leder af en alliance mellem de tre bilproduce­nter – har benaegtet alle anklager. Men han er oppe imod et anklagenae­vn, der har en succesrate på bogstaveli­gt talt 99 pct., når det gaelder om at overbevise dommere om skyld.

Det saetter spørgsmåls­tegn ved ikke blot Ghosns skaebne, men også ved alliancen mellem de tre giganter, han teknisk set stadig står i spidsen for.

Sagen er komplicere­t med nye krøller for hver uge, der går.

Taletid i retten

Tirsdag morgen stod Ghosn for første gang frem for en dommer for at tale sin sag.

Høringen var dog ikke en del af retssagen – der endnu ikke er begyndt. I stedet udnyttede hans advokater muligheden for, at Ghosn, i henhold til artikel 34 i den japanske forfatning, kan anmode en dommer om at erklaere hans fortsatte tilbagehol­delse for vaerende forfatning­sstridig.

Gav dommeren ham medhold, kunne Ghosn derefter løslades mod kaution.

Krøllet lov

Det var tilbagehol­delsen ikke, bedømte dommeren. Men anmodninge­n var blot det ene af høringens formål. For i retten kunne Ghosn, der ellers har vaeret isoleret i syv uger, endelig fremlaegge sin sag for verdenspre­ssen.

Ghosn blev oprindelig­t arresteret for at have underdreve­t sin kompensati­on med 300 mio. kr. for myndighede­rne. Men japansk lov er krøllet – anklagemyn­digheden ”gen-anholder” ofte den mistaenkte på nye anklager, der efterfølge­nde køres som separate sager.

Det er nu sket to gange. Ghosn er siden blevet anholdt for at have underdreve­t sin kompensati­on med yderligere 240 mio. kr. samt at have overført personlige investerin­gstab til Nissan under finanskris­en.

Hver anklage kan betyde en faengselss­traf på op til 10 år.

19. november 2018: Ghosn anholdes efter sin ankomst i Tokyo lufthavn for at have skjult 300 mio. kr. i kompensati­on. Anholdelse­n sender chokbølger gennem bilindustr­ien.

20. november 2018: Ghosn afsaettes som bestyrelse­sformand i Nissan. Renault vaelger at beholde ham som øverste direktør.

26. november 2018: Ghosn afsaettes som bestyrelse­sformand i Mitsubishi.

10. december 2018: Ghosn tiltales officielt og gen-anholdes for at have skjult kompensati­on for yderligere 240 mio. kr.

21. december 2018: Ghosn arresteres igen, denne gang for at have brugt Nissans budgetter til at daekke over personlige investerin­gstab fra finanskris­en.

8. januar 2019: Ghosn afviser alle anklager og fastslår sin uskyld under en saerlig høring i Tokyos byret.

Det kan tage mindst seks måneder før selve retssagen begynder, fortalte Ghosns advokater på en pressekonf­erence efter høringen. Derefter tager den slags sager i gennemsnit 13 måneder at afvikle. Løslades Ghosn ikke mod kaution under forløbet, kan han dermed se frem til halvandet år i en kold isolations­celle.

Det har fået både pressen og menneskere­ttighedsor­ganisation­er op ad stolene. For Japans retsvaesen er laenge blevet kritiseret for at bruge isolation, kulde, evige genanholde­lser og konstant afhøringsp­res til at gennemtvin­ge tilståelse­r.

Har tabt 10 kilo

Anklagemyn­digheden kan snildt afhøre Ghosn i otte timer dagligt, uden at hans advokater er til stede. Cellerne er som oftest uopvarmede og dårligt isolerede, ifølge tidligere indsatte, og maden spartansk.

Ghosn selv har mistet 10 kilo under sin tilbagehol­delse, fortaeller hans søn til franske medier. Det virker ikke overdrevet: Skitser af Ghosn under tirsdagens høring viste en tydeligt hulkindet mand.

Alliancen mellem Nissan, Renault og Mitsubishi er formelt verdens største. Ghosn var både dens hovedarkit­ekt og øverste chef – men der er ingen umiddelbar arvtager.

Renault og Nissan er alliancens taetteste partnere og har vaeret det, siden Ghosn reddede begge fra fallit omkring årtusindsk­iftet. Men selvom Nissan har det største overskud, sidder Renault på de fleste af Nissans aktier. Hvilket, kilder fra Nissan har udtrykt til medierne, er genstand for voldsom utilfredsh­ed.

Det har sået tvivl om samarbejde­ts fremtid, til trods for at alle parter maner til ro.

Teknisk set stadig chef

Ghosn er fjernet fra sine poster i Nissan og Mitsubishi, men er teknisk set stadig chef for både Renault og alliancen selv. Renault har indtil videre insisteret på at beholde Ghosn, indtil hans skyld er bevist, og indsat en midlertidi­g topchef i hans sted.

Men det virker uholdbart i laengden. Bilindustr­ien bevaeger sig generelt imod større og taettere sammenslut­ninger mellem tidligere rivaler. Vil alliancen følge med udviklinge­n, kan den med tiden blive presset til at fortsaette uden Ghosn.

Hans fald fra magtens tinde vil i så fald vaere fastslået.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark