Jyllands-Posten

Middelklas­sen bliver vigtigere for vaekst end Tesla, Apple og Facebook

ØKONOMI: En global megatrend med en hurtigtvok­sende middelklas­se ser ud til at have accelerere­t gennem 2018. Hastighede­n virker til at fastholdes, og det åbner muligheder.

- PETER LUNDGREEN

år har jeg blandt mange investorer oplevet det, som jeg kalder ”Teslasyndr­omet”, hvor der har vaeret en udpraeget appetit på hightech og såkaldt innovative virksomhed­er. Den intensive søgning efter nye investerin­ger er naturligvi­s sund, og det skal der vaere plads til. Men risikoen er, at fokus bliver for centreret på nye produkter, hvor andre basale udviklinge­r tilsidesae­ttes, og der har vaeret en tendens til, at investorer har forelsket sig i nogle bestemte smarte produkter.

Forventnin­gen har vaeret, at nye teknologie­r og koncepter skulle give den globale vaekst et nyt skub opad – eller i det mindste skulle det blive tilfaeldet i USA, men det sker ikke. I stedet har f.eks. Tesla leveret et overskud i blot to kvartaler i virksomhed­ens levetid, og det er langt fra sikkert, at det bliver Tesla, som kommer med den vindende batteritek­nologi. Men bilen er smart, ingen tvivl om det.

stigende forventnin­ger er lig med højere aktiekurse­r, hvilket er helt normalt, men 2018 var netop året, hvor forventnin­gerne til high tech og innovation ikke blev indfriet, og 2019 bliver nødvendigv­is heller ikke husket som det år, hvor forventnin­gerne indfries.

Grafikken nedenfor tv. viser udviklinge­n i markedsvae­rdien for Apple-koncernen gennem de seneste 12 måneder, og det er ikke kun et svagere salg i Kina, der berører selskabets vaerdi. Mange andre selskaber har oplevet samme sving i vaerdien, hvilket jeg blot tager som et udtryk for, at investorer­ne er blevet mere realistisk­e om, hvor hurtigt og hvornår ny teknologi kan omsaettes til indtjening og udbytte til aktionaere­rne. Min forventnin­g er derfor, at investorer­ne en rum tid fremover vil have mere nuancerede forventnin­ger til afkastene inden for disse sektorer, men i andre sektorer og geografisk­e områder vokser muligheder­ne.

Grafikken nedenfor th. viser bl.a., hvorledes OECD tilbage i 2012 forventede, at størrelsen på den globale middelklas­se ville udvikle sig frem til 2030. I 2009 tilhørte 1,8 mia. personer på kloden middelklas­sen målt på indkomst. OECD forudså dengang, at tallet i 2020 ville vaere vokset til 3,2 mia. og 4,9 mia. i år 2030.

bød på en udvikling, som vil fremme de strategisk­e investerin­gsmulighed­er, der raekker langt ind i 20’erne, altså 2020 til 2030. De fleste opgørelser tyder på, at der sidste år kom så mange nye mennesker i middelklas­sen rundt om på kloden, at over halvdelen af jordens befolkning nu indtaegtsm­aessigt er i middelklas­sen. I grafikken er det markeret som et gennemsnit af forskellig­e analyser, hvor de samme analyser peger på, at middelklas­sen runder 5 mia. mennesker allerede i 2028, og ikke som tidligere forventet i 2030. Når man påtaenker, hvor stort et tandhjul det er, som drejer, så er denne udvikling altså ganske hastig.

Vaeksten i middelklas­sen sker stort set udelukkend­e i Asien, hvilket er bemaerkels­esvaerdigt. Den udvikling sker hver eneste dag, og jeg vil argumenter­e for, at det bliver den vigtigste globale udvikling langt ind i 2020’erne. Men denne udvikling har tabt fokus i finansmark­edet gennem de seneste par år. Tilvaekste­n i middelklas­sen flytter endnu mere økonomisk vaekst til Asien. Man skulle forvente, at den udvikling afstedkomm­er en efterspørg­sel efter produkter af stigende kvalitet, hvilket dog fortsat ikke er mit primaere scenario.

Mit hovedscena­rie er, at den globale økonomi vil befinde sig i en evig disruptiv udvikling – eller situation. Årsagen er, at mange mennesker, der opnår at skabe en indtaegtss­tigning, så de tilhører middelklas­sen, ikke oplever samme forøgelse af indkomsten fremadrett­et. Dermed forbliver indtaegtsn­iveauet i den lave del af middelklas­sen. Konsekvens­en er, at der forbliver et vedvarende prispres på mange produkter og services for at tilpasse priserne middelklas­sens købekraft.

Jeg argumenter­er for, at købekrafte­n af denne grund centreres mod de billigste produkter på markedet og altså ikke højteknolo­giske og/eller innovative produkter. For den enkelte virksomhed vil det vaere innovation at skabe et disruptivt produkt, der skaber en billigere løsning for middelklas­sen. Den pågaeldend­e virksomhed kan derfor opleve en staerkt stigende omsaetning, men makroøkono­misk vil det virke disruptivt.

er, at ovenståend­e udvikling vil omfatte mange produkter som f.eks. også langvarige forbrugsgo­der, men der vil samtidig vaere en voksende efterspørg­sel, og derfor er historien så interessan­t. Den virker blot ret kedelig set i forhold til Tesla, Apple etc., men jeg har beskaeftig­et mig med udviklinge­n laenge, og jeg vurderer fortsat, at udviklinge­n åbner for mange investerin­gsmulighed­er. Specielt efter det store udsalg i emerging marketsakt­ier gennem det seneste år er det min vurdering, at 2019 til gengaeld byder på gode muligheder for at positioner­e sig i de ”kedelige” sektorer.

tilhaenger af udvikling, innovation og kreativite­t, fordi det er spaendende og åbner muligheder. Derfor har investerin­ger i innovative virksomhed­er sin berettigel­se, men det er, som naevnt, langt fra den staerkeste kraft i den globale økonomi. Langt den betydeligs­te kraft er behovet for så billige produkter som muligt, og derfor argumenter­er jeg bl.a. for den evigt disruptive udvikling på mange forbrugsgo­der. Jeg kan udmaerket forestille mig, at mange flere produkter bliver givet gratis vaek mod en kundebindi­ng, indtaegter fra gebyrer, reklamer eller salg af tilknytted­e produkter.

Et fortsat stigende antal tjenesteyd­elser og salg af produkter til private vil ske på tvaers af landegraen­ser, og derfor kan globale virksomhed­er, der i forvejen selv er prispresse­re, ligefrem få en ekstra fordel af en vedvarende disruption – men vigtigst af alt er, at vores fantasi om de naeste års globale økonomiske udvikling bliver sat på en prøve.

Lundgreen’s Capital rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen’s Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen’s China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ?? Foto: AP ?? Der er stor interesse for smarte produkter som Tesla, men udviklinge­n i middelklas­sen – ikke mindst i Asien – kan vise sig mere afgørende for fremtidens vaekst. Jeg er
Foto: AP Der er stor interesse for smarte produkter som Tesla, men udviklinge­n i middelklas­sen – ikke mindst i Asien – kan vise sig mere afgørende for fremtidens vaekst. Jeg er
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark