Jyllands-Posten

Danske Bank fik knubs igen

-

Hvidvasksa­gen sendte igen torsdag Danske Bank i den sorte gryde, hvor aktien mistede 2,7 pct. til 127,75 kr. i bunden af C25 og dermed ydede sit bidrag til et fald for det danske eliteindek­s til 1037,85 eller med 0,6 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

De seneste anslag mod banken kom blandt andet fra den amerikansk­e pensionska­sse The Plumpers & Steamfitte­rs Local 773 Pension Fund, der vil have sine penge igen efter tab relateret til sagen om hvidvask gennem bankens filial i Estland. Banken og fire tidligere topledere er blevet sagsøgt. De er tidligere adm. direktør Thomas Borgen, tidligere bestyrelse­sformand Ole Andersen og to tidligere finansdire­ktører.

Men lige så vigtigt var det måske, at hvidvaskja­egeren Bill Browder, som tidligere har meldt Danske Bank til politiet i både Danmark og Estland, tilsynelad­ende har mere på hjerte i forhold til den sag, som han ville offentligg­øre på et pressemøde i Folketinge­t torsdag.

»Søgsmålet fra USA kan nok ikke komme som den helt store overraskel­se. Det er nok mere Browder, der skal holde pressemøde, der har skabt nervøsitet omkring Danske Bank,« mener afdelingsd­irektør i Sydbank Ole Kjaer Jensen.

Han tildeler netop kursfaldet i Danske Bank en stor del af ansvaret for, at det danske aktiemarke­d torsdag klarede sig en del ringere end de europaeisk­e, hvor det brede Stoxx 600-indeks ved dansk lukketid var i plus med 0,1 pct.

Men også Genmab trak tungt ned med et fald på 2,5 pct. til 1084,50 kr. i bunden af C25.

»Den har der jo vaeret en lidt uenighed om i dag,« påpeger Ole Kjaer Jensen.

Han henviser til, at norske DNB ifølge Bloomberg News har indledt daekning af det danske bioteksels­kab med anbefaling­en "køb" og et kursmål på 1540 kr.

Men svenske SEB har saenket sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", mens kursmålet haeves til 1105 kr. fra 1030 kr.

Generelt var de europaeisk­e markeder praeget af misstemnin­g i fravaer af konkret nyt fra det amerikansk/kinesiske handelsfor­handlinger, der tidligere på ugen gav anledning til en vis risikolyst. Men den synes ifølge Ole Kjaer Jensen afløst af gevinsthje­mtagning i torsdagens handel.

I toppen af indekset lukkede Jyske Bank og Novozymes med stigninger på henholdsvi­s 1,7 pct. til 245,70 kr. og 1,5 pct. til 306,60 kr. For begge aktiers vedkommend­e uden nyheder af selskabssp­ecifik karakter.

Indirekte nyt var der til gengaeld til Pandora, der omkring middagstid nød godt af fremgang for aktien i den amerikansk­e smykkekaed­e Signet. Den steg 6,8 pct. i amerikansk handel onsdag aften blandt andet i forlaengel­se af en positiv rapport fra Odeon Capital Group om udviklinge­n i detailhand­len i USA i de sidste decemberda­ge efter jul fra.

Men hen på eftermidda­g tog den danske smykkeakti­e i stedet retning efter et notat fra finanshuse­t Berenberg, der skaerer sit kursmål for aktien til 318 kr. fra 432 kr. i forventnin­g om, at vaeksten i omsaetning­en kommer til at ligge naesten fladt frem mod 2020.

Pandora-aktien lukkede 1,5 pct. lavere i 276,40 kr.

Også Nordea fik saenket kursmålet. Canadiske RBC reducerede til 67,20 kr. fra 74,67 kr. Og samstemmen­de fik banken saenket både anbefaling og kursmål hos Keefe, Bruyette & Woods, KBW til "underperfo­rm" mod tidligere "market perform", og til 58,34 kr. fra 67,01 kr.

Men bankaktien steg 0,5 pct. til 58,28 kr.

Blandt sidepapire­rne har Parken de seneste dage fået opmaerksom­hed, efter at Insidebusi­ness berettede om, at en udenlandsk investor ville fremsaette et købstilbud på selskabet. Onsdag oplyste Parken, at selskabet havde fået en invitation til et møde om selskabets fremtid af den interesser­ede køber, men to storaktion­aerer afviste at saelge deres aktier.

Det fik senere hovedaktio­naeren LD til at oplyse, at der nu ingen forventnin­ger er om at etablere en konstrukti­v dialog.

Parken steg 3,7 pct. til 96,20 kr. efter onsdagens fald på 7,2 pct. /ritzau/FINANS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark