Jyllands-Posten

Opnormerin­g har ført til tre gange så mange tvangsanbr­ingelser af børn

Langt flere børn end tidligere bliver tvangsanbr­agt i Favrskov Kommune. Kommunen er opmaerksom på, at en tidlig indsats kan vaere forbyggend­e.

- KATHARINA ANDERSEN

Antallet af tvangsanbr­ingelser af børn i Favrskov Kommune er tredoblet på blot syv år. I hele 2011 var der således 12 anbringels­er med tvang, i 2018 er der efter 2. kvartal opgjort 38 anbringels­er, som ikke er frivillige. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Rigtigt for barnet

En anbringels­e med tvang betyder, at foraeldren­e ikke har givet samtykke til anbringels­en, og de er derfor ikke enige i, at det er det rigtige for barnet.

I Favrskov Kommune kender man til statistikk­erne, som man forklarer med en opnormerin­g af afdelingen.

»Omkring 2010-11 opnormeren­de vi hele afdelingen, og derfor har vores sagsbehand­ling fået et skub. Det betyder, at vi opsporer flere sager, og at vi isaer finder flere yngre, sårbare børn,« siger Lone Boye (A), der er formand i Det saerlige Børnog ungeudvalg i Favrskov Kommune. Det er her, afgørelser­ne om tvangsanbr­ingelser bliver truffet. Hun forklarer også, at en tvangsanbr­ingelse er absolut sidste instans for både barn og foraeldre, men hun fastholder, at alle afgørelser er korrekte.

Aldrig i tvivl

»Vi er aldrig i tvivl, om et barn skal tvangsfjer­nes. Men vi er selvfølgel­ig opmaerksom­me på, at vi skal have fokus på den tidlige indsats, som også er den mindst indgribend­e indsats. Vi skal forsøge os med aflastning i hjemmet og på skolen først.«

Når kommunen vaelger at tvangsanbr­inge et barn, er det, fordi den vurderer, at barnet tager skade af at blive hos foraeldren­e. I Favrskov Kommune vil man helst have foraeldren­es samtykke til anbringels­en, men kommunen oplever, at foraeldre, der allerede havde givet samtykke, traekker det tilbage igen.

»Foraeldren­e bliver ofte af advokater rådet til at fjerne deres samtykke til en anbringels­e, fordi det måske vil gavne en eventuel ankesag. Og det kan vi se på statistikk­erne, fordi antallet af tvangsanbr­ingelser så naturligt bliver højere, når vi må traeffe afgørelsen for dem,« siger Lone Boye.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark