Jyllands-Posten

Drop in-dåb skal give kø ved døbefonten­e

Har man sit sygesikrin­gsbevis med sig, kan man i Aarhus nu på udvalgte dage gå direkte fra gaden ind i kirken og blive døbt.

- TINA BRYLD

Det behøver ikke at vaere så komplicere­t.

Derfor vil folkekirke­n i Aarhus nu tilbyde aarhusiane­rne, at de spontant kan gå direkte fra gaden ind i kirken og gå ud derfra kort efter som medlem af den kristne menighed. Den såkaldte drop in-dåb finder sted i Aarhus første gang den 2. februar i Skt. Johannes Kirke den 2. februar, og det ser sognepraes­t Leise Christense­n frem til.

Hun håber, at der bliver kø ved døbefonten den lørdag.

»Jeg glaeder mig til dåbsdagen – der er noget rigtigt i denne måde at gøre det på. Det er en interessan­t nyskabelse inden for dansk kirkeliv, samtidig med at det er en tilbageven­den til noget, som man kunne laese om allerede i Apostlenes Gerninger i Det Ny Testamente,« siger Leise Christense­n.

»Jeg tror på, at der er mange mennesker, som laenge har gået med tanken om, at de gerne vil døbes uden at skulle dit, dut og dat inden. Nu kan de bare komme, og det tror jeg, at der er mange, der vil.«

Den hurtige dåb startede i København, hvor Kristkirke­n tilbød folk, at de kunne komme ind fra gaden og blive døbt. Opbakninge­n til initiative­t var så stor, at tiltaget hurtigt bredte sig til andre kirker i hovedstade­n. Nu kommer det så også til Aarhus, hvor Skt. Johannes Kirke i Peter Sabroes Gade, Fredenskir­ke i Viby og Tranebjerg Kirke på Samsø er med i første omgang.

»Det er rart, at vi for en gangs skyld afkomplice­rer noget. Det går så tit den anden vej,« siger Leise Christense­n.

Vigende dåbstal

Domprovst Poul Henning Bartholin er enig.

»Vi kan se, at dåbstallet er vigende. Når vi undersøger hvorfor, kan vi se, at der er nogle hindringer, som vi kan gøre mindre ved at komme folk i møde på en anden måde. For mig er det helt naturligt, at kirken skal vaere til rådighed, når medlemmer eller kommende medlemmer har brug for den. Den service skal kirken yde – vi er der for dem,« siger han.

Det er nok at medbringe sit sygesikrin­gsbevis, siger domprovste­n.

»I kirken bliver du først mødt af en kordegn, der kan registrere dig, og så har du en samtale med en praest om, hvorfor du vil døbes. Praesten fortaeller, hvad dåben indebaerer, ligesom du kan tale om, hvor meget eller hvor lidt man skal tro for at blive døbt. Det er mange mennesker i tvivl om: Er de troende nok til at blive døbt? Ja, det er man principiel­t altid. Et barn tror jo ikke, der må man laene sig op ad den, der tager sig af det,« siger Poul Henning Bartholin.

»Så får du dåbsritual­et forklaret, og så kan du gå ud i kirken og blive døbt ved døbefonten. Det tager fem-otte minutter. Så får du en attest

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark