Jyllands-Posten

Butiksejer saelger naturvin, selv om han ikke bryder sig om begrebet

Naturvin kan dele vandene, men ejeren af en ny butik vil samle vinelskere med og uden fordomme.

- MARIE DUEDAHL

Der er udelukkend­e naturvine på hylderne i en ny butik, der fredag åbner i Vestergade. Det vil sige vine, der er dyrket uden brug af pesticider og fremstille­t uden de tilsaetnin­gsstoffer, som man kender fra konvention­el vin.

Butikken hedder Reduktivt, og indehavere­n er Rasmus Koller Sørensen, der har arbejdet med naturvin i en del år efterhånde­n.

»Reduktivt er et begreb inden for vin, som groft skitseret kan betegne noget, som er lidt skaevt og skørt,« forklarer Rasmus Koller Sørensen.

Han grundlagde firmaet Reduktivt for et år siden og har i det regi afholdt mange vinarrange­menter, bl.a. pop op-vinbarer og smagninger. Det vil han fortsaette med, selv om han nu bliver butiksejer.

»Jeg har selv manglet sådan et sted, som jeg nu åbner. En vinbutik med et stort udvalg af naturvine til at tage med hjem, men hvor man også kan slå sig ned og nyde et glas,« siger Rasmus Koller Sørensen.

Nedgør ikke anden vin

Selv om Rasmus Koller Sørensen udelukkend­e saelger naturvin, får man ham ikke til at tale dårligt om konvention­el vin.

»Man kan jo starte tredje verdenskri­g ved at diskutere konvention­el vin kontra naturvin, men jeg er stoppet med at skyde med skarpt. Jeg har ikke behov for eller grund til at nedgøre konvention­el vin, men det giver klart mere mening for mig at drikke vin, der er produceret naturligt. Jeg er ikke fanatisk, men jeg vil gerne give folk muligheden for at opleve en anden side af vinens verden,« siger Rasmus Koller Sørensen.

Han mener, at naturvin er et mere aerligt produkt end konvention­el vin.

»Naturvin er ikke manipulere­t, hverken i marken eller i flasken. Den får lov at udvikle sig naturligt på naturens praemisser. Derfor smager naturvin af det, som den bør smage af. Naturvin er mere retvisende for vinfremsti­lling,« siger Rasmus Koller Sørensen.

Levende vine

Mange ved ikke, hvor mange tilsaetnin­gsstoffer der bliver tilsat konvention­el vin.

»Det eneste, der skal oplyses i konvention­el vin, er, om den indeholder svovl, så der står altid kun, at vinen indeholder sulfitter. Men svovl er langtfra det farligste, der er tilsat konvention­el vin,« påpeger Rasmus Koller Sørensen.

For ham har naturvin langt flere dimensione­r i smagen end konvention­el vin.

»I konvention­el vin kan man ved hjaelp af tilsaetnin­gsstoffer styre sin vin frem mod en bestemt stil og et bestemt udtryk. Jeg finder langt flere lag og dimensione­r i naturlig vin end i konvention­el. Der findes da også dårlige naturlige vine. Når du ikke stabiliser­er vinen, vil det gå galt nogle gange. Men naturvin er mere levende, og det skaber mange flere forskellig­e oplevelser,« siger Rasmus Koller Sørensen.

Mange har fordomme om naturvin, enten fordi de har haft en dårlig smagsoplev­else, eller fordi de ikke har haft muligheden for at saette sig nok ind i det.

»Man hører tit skeptikere sige, at naturvin smager af gaeret aeblemost. Overordnet set kan man sige, at den

Det eneste, der skal oplyses i konvention­el vin, er, om den indeholder svovl, så der står altid kun, at vinen indeholder sulfitter. Men svovl er langtfra det farligste, der er tilsat konvention­el vin. Rasmus Koller Sørensen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark